Ode dneška se v Česku mohou otevřít další obchody, znovu mohou fungovat také posilovny a zoologické zahrady

27. duben 2020 07:20

Kvůli epidemiologickému vývoji nemoci covid-19, vláda urychlila plán se znovuotevíráním obchodů a jiných provozoven. Například dnes se znovu otevřely provozovny s plochou do 2 500 metrů čtverečních s vlastním vchodem. Stalo se tak zhruba o měsíc dřív, než jak vláda původně zamýšlela.

Kromě obchodů do 2 500 metrů, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru, se mohou dnes otevřít například také turistická informační centra. Konkrétně v Plzni se vrací do běžného režimu i zákaznická centra Plzeňských městských dopravních podniků. Kromě nich ale začínají fungovat i další provozovny, jako jsou například autoškoly, knihovny nebo posilovny a fitness centra.

Ode dneška je možné opět zavítat i do zoologické zahrady. Plzeňská zoo bude odteď přístupná každý den od 8 do 18 hodin. Podle vládního harmonogramu ale prozatím zůstávají uzavřeny vnitřní expozice, pavilony a také restaurace. Lidé tedy mají možnost vidět zvířata jen ve venkovních výbězích. Zoologická zahrada upozorňuje návštěvníky, že prodej vstupenek na místě není možný a opatřit si je, bude možné pouze přes webové stránky plzenskavstupenka.cz.

Vláda také opět povolila konání bohoslužeb, a to už od minulého pátku. Podmínkou je účast maximálně 15 osob. Aby do kostela nepřišlo více lidí, než je povolený limit, spustily některé farnosti rezervace místa po telefonu.

Samozřejmostí je na všech místech dodržování vládních bezpečnostních opatření, jako je například nošení roušky, použití desinfekce nebo dodržování dvoumetrových rozestupů.

Rozvolnění opatření se týká také cestování mimo Česko

Ode dneška mají Češi možnost opět vycestovat za hranice. Při návratu ze zahraničí mají dvě možnosti. První alternativou je, že půjdou do 14 denní karantény, druhou pak je, že předloží negativní test na koronavirus. Test nesmí být starší víc než čtyři dny, a lidé si ho musí zajistit na vlastní náklady. Stejné možnosti mají také pendleři nebo příhraniční studenti, kteří když každých 14 dnů předloží při překročení hranic maximálně čtyři dny starý test, nemusejí do karantény.

V neposlední řadě se do České republiky mohou za prací opět vrátit také cizinci ze zemí Evropské unie. I oni musejí na hranicích předložit negativní test na koronavirus a podle pravidel ministerstva vnitra také doklad o tom, že budou v Česku pracovat. To může být třeba smlouva nebo pozvání na obchodní jednání. Pokud cizinci přijíždějí do Česka kvůli práci na více než tři dny, jejich zaměstnavatel musí splnit hned několik podmínek - musí zajistit například lékařskou péči, dopravu nebo ubytování.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio