Ode dneška už pouze na vlastní nebezpečí. Skončila podpora Windows 7

15. leden 2020 07:20

Máte na svém počítači operační systém Windows 7? Pokud ano, už asi víte, že ode dneška je bez oficiální podpory výrobce. Jak se na tento den připravily obecní úřady, které v počítačích uchovávají důležitá a citlivá data o občanech?

Výrobce už nebude vydávat žádné opravy ani aktualizace. Podle vyjádření starostů několika měst a obcí, kterých jsme se zeptali, se na tento problém připravili. Například v Přešticích, kde používají přibližně sto počítačů, přešla třetina z nich na nový operační systém Windows 10. Podobně jsou na tom také Dobřany nebo například Blovice. Tady jich mají 60 a i v tomto případě je třetina z nich aktualizovaná. Jde pochopitelně o ty části úřadu, které pracují s citlivými daty, například matrika, finanční odbory a podobně.

Stejné je to i v menších obcích

V menších obcích je přechod snadnější v tom, že bylo nutné aktualizovat poměrně málo systémů. Například v Hradišti na Rokycansku, což je obec s pouhými 28 obyvateli, přešli včas na nový operační systém. Stejně tak Žákava u Nezvěstic.

Skončila sice podpora vlastního operačního systému, ale vývojáři jednotlivých programů mohou své programy optimalizované právě pro prostředí Windows 7 podporovat dál.

Co dělat, když nechcete platit za nový operační systém?

Někomu možná stačí mobilní telefon nebo tablet s operačním systémem Android nebo iOS. Na úložištích je velké množství aplikací zdarma. Ani korunu člověk nemusí utratit za některé linuxové distribuce. Těch je poměrně hodně a je důležité vybrat takovou, na kterou člověk uživatelsky stačí. V pohledu počtu stažení a instalací patří mezi nejpopulárnější distribuce Ubuntu a Mint. Existují ale i další - Open Suse, Red Hat, Debian nebo Fedora. Někomu může učarovat i některý s cloudových systémů, třeba Chrome.

autor: jnm | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio