Odkud přijela Mašinka? Zřejmě z Ostravy

21. červenec 2021

Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka. Kde se vzala, tu se vzala, objevila se na plzeňských pódiích. Tuhle písničku hrála skupina Karolina, pak Semtex a dokonce i pražské maxi trio Maxim Turbulenc. A jak to tedy s Mašinkou opravdu bylo? 

Někdy v roce 1992 nebo 1993 se hrálo při sjíždění horního toku řeky Mže v hospodě v Pavlovicích. Byl zde i kytarista Josef Petrželka zvaný Žíla. Právě zde poprvé píseň o mašince uslyšel. Líbila se a tak ji přinesl do plzeňské skupiny Karolina, která tenkrát hrála ve složení Josef Žíla Petrželka - kytara, Karel Vovesný - kytara, Hanuš Klůs - baskytara a Míra Kočí bicí.

Mašinka se ze svého písničkářského trampského kabátku najednou dostala mezi fanoušky západočeského tancovačkového rocku. Do svého repertoáru si ji po skupině Karolína zařadila i další plzeňská skupina Semtex a následně i trojice Maxim Turbulenc.

Kdo je však jejím autorem? Ostravský písničkář Zdeněk Furmančík tvrdí, že Mašinka je jeho největší hit a že se původně tato píseň jmenuje Neodcházej, nechoď spát.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.