Odvážíte se pohlédnout na mnicha bez tváře? Dle pověsti má chránit Kladruby

11. únor 2023
Poklady minulosti

Regionální muzeum Kladrubska stojí na náměstí Republiky hned vedle kostela sv. Jakuba v Kladrubech. Exponátů tady najdete jistě dost. V poslední době přibyl i jeden, řekněme, tak trochu strašidelný.

„Díváme se tady na postavu mnicha bez tváře, který dle pověsti chrání Kladruby. No a jelikož k mnichům patří pivo, protože v klášterech se vařilo pivo, a aby naše expozice nebyla tak prázdná, přidali jsme sem starší pivní sud s výčepním zařízením a zátkovačem,“ sdělil na úvod pracovník Regionálního muzea Kladrubska Jiří Kohout.

A jak zní pověst o mnichovi bez tváře? „V dávných dobách tady v Kladrubech jeden mládenec úspěšně vedl hospodu. Vrchností byl následně odeslán do ciziny, kde jej přepadli. Byl tedy pokládán za mrtvého a mezitím se jeho rodiny a hospody zmocnil někdo jiný. On se poté vrátil v převleku mnicha a každý, kdo se mu podíval do tváře, v ní viděl odraz svojí duše,“ řekl Kohout, který vzápětí dodal: „Proto se říká „mnich bez tváře“, a je to myšleno v dobrém, jelikož Kladruby chrání.“ S mnichem Jaromírem, jak je tady v muzeu pojmenovaný, se návštěvníci mohou dokonce vyfotografovat.

Exponáty umístěné vedle figuríny znázorňující mnicha pocházejí z období před 2. světovou válkou. „Dominantní je zde asi starý dubový soudek na pivo z pivovaru v Domažlicích. Tyto všechny exponáty fungovaly v jedné malé vesnické hospodě nedaleko Domažlic, odkud byli její majitelé v minulosti odsunuti do Německa a hospoda poté zanikla. Přesto se tyto věci podařilo zachovat do dnešních dnů ve funkčním stavu,“ popsal muzejník.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio