Odyssea - legenda západočeského rocku

Plzeňská rocková líheň dala v 70. letech 20. století tuzemsku několik kvalitních kapel. Jednou z těch neznámějších byla Odyssea. Prosadila se vlastní tvorbou, na české poměry nadprůměrnou.

V tomto pořadu zahraje plzeňská kapela, která svůj název Odyssea začala používat na podzim roku 1979.

V 70. letech existovalo na Plzeňsku několik kvalitních tancovačkových kapel, ale nejznámější z nich byly postupně Koule, později Vozembouch a ještě později Odyssea. V nich průběžně figurovali stejní muzikanti - kytarista Václav Běhavý, baskytarista Jan Nový-Cimbura a fenomenální bubeník Jiří Lokajíček.

Když si pod tlakem nepřejících totalitních úřadů hudebníci naposledy měnili název, dali svým fanouškům vybrat. Ti z předložených asi sta návrhů vybrali ten, který se jim nejvíc líbil. Symbolizoval nelehké fungování tehdejších bigbítových skupin, vždyť Odyssea v přeneseném významu znamená dlouhé bloudění či putování s množstvím útrap. Tak životu své oblíbené kapely rozuměli její skalní fanoušci.

Sestava Václav Běhavý, Jan Nový-Cimbura, Jiří Lokajíček a Radko Andrejs se na začátku 80. let stala velmi oblíbenou českou zábavovou kapelou, i když nehrála typický západočeský tancovačkový rock. Jako jeden z mála souborů tohoto typu měla Odyssea v roce 1983 více než stovku vlastních, rytmicky, melodicky i textově nadprůměrných písní.

Poslechněte si píseň, kterou napsal kytarista Radko Andrejs. Jmenuje se Divadelní společnost J. K. Tyla.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio