Odyssea: Všechno, co máš, zdědí tvůj pes

Odyssea je stále aktivní rocková skupina z Plzně. Vznikla vlastně už v roce 1972, tehdy se ale ještě jmenovala Koule. V ní se sešli Václav Běhavý, Jan Nový Cimbura, Josef Lisec a Jiří Bavr Lokajíček. Po dvou letech se Koule rozpadla a vznikl Vozembouch. A opět ta samá jména...

Plzeňskému městskému kulturnímu středisku byl Vozembouch trnem v oku a chtěli mu ukončit činnost, jenže Vozembouch papírově přešel pod tehdy ZK ROH podniku Buzuluk v Komárově a mohl hrát dál.

Ale v roce 1979 nastala doba změny. Nový název vybrali sami fanoušci, nejvíce se jim z předložených asi sta návrhů líbil, který charakterizoval nejen dosavadní cestu kapely, ale viděl i do roků budoucích, nový název byl totiž Odyssea. A množství útrap, změn a potíží skupinu skutečně čekalo. V následujícím roce se sestava Běhavý, Nový Cimbura, Lokajíček, Andrejs prosadila tak, že se Odyssea stala asi nejoblíbenější českou zábavovou kapelou a jako jeden z mála souborů se dokázala prosadit i na koncertech.

Odyssea měla vlastní repertoár. Dalo se poznat, kdo jednotlivé sklady napsal. Radko Andrejs skládal většinou tzv. „hitovky“, Václav Běhavý se orientoval na „tvrďárny“ a Jan Nový Cimbura psal většinou melodičtější skladby, které vyhovovaly jeho hlasové poloze. O texty se staral kromě Nového a Andrejse také Pavel Půta, známý z folkového dua Půta-Staněk.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.