Okrasná trvalka kyprej vrbice zdobí okraje jezírek, ve Francii je žádaná jako léčivka

11. září 2021

„Kyprej vrbice je medonosná rostlina, mají ji rádi i motýli. Takže když si ji dáme na zahradu, je na co koukat,“ uvádí farmářka Štěpánka Janoutová.

K léčivým účelům slouží kořen i kvetoucí nať kypreje vrbice. „Užívá se hlavně při chronických potížích se zažíváním, zánětech žaludku a zánětech střev. Dále je dobrá na revmatismus. A také se doporučuje při šumění v uších,“ vyjmenovává bylinkářka a pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová.

V září si naplno vychutnáváme plody pozdního léta a začínajícího podzimu. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková sbírá semínka některých planě rostoucích rostlin, kterými potom koření různá jídla. Nám dala recept na domácí masové konzervy.

Skalnička rodohypoxis vás uchvátí svým vzhledem, nenáročností a možností pěstovat ji prakticky kdekoli, ve stínu i na slunci. Její jedinou nevýhodou je nesnášenlivost mrazu silnějšího než -5 °C. Rostlinu představuje Denisa Maxová z Alpinum klubu Plzeň. Pokud byste se chtěli stát členem klubu, kontakt najdete na www.skalnicky-plzen.cz.

Také sbíráte holubinky se slanečkovým pachem? Někoho jejich aroma odrazuje, zkušený houbař ale ví, že tepelným zpracováním se ho zbaví. Tyto holubinky můžeme obvykle sbírat od července do října, nejvíce rostoucí a nejpřitažlivější z nich je podle mykologa Zdeňka Hájka holubinka révová.

Zveme např. na přednášku Kompostujeme bez zahrady 16. 9. v pobočce TOTEMu v Plzni-Doubravce, na setkání s krušnohorskou bylinkářkou Kateřinou Bílkovou 16. 9. v Městské knihovně v Ostrově, na tematickou vycházku věnovanou památným stromům na Tachovsku 17. 9. a na Psí den 18. 9. v plzeňském Borském parku.

Od lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové máme návod na půvabné podzimní dekorace z malých zakroucených dýní – husičku na stůl, ptáčka v květníku na balkón nebo terasu.

Jak skladovat a při kterých zdravotních potížích nasadit sušenou třezalku tečkovanou? Na dotaz odpovídá fytoterapeutka Monika Šedivcová. Radí třezalku neužívat samostatně, ale raději ji přidávat do směsí.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio