Olympionikům v Pchjongčchangu peče chleba pekař ze Sušice

8. únor 2018

Sušice má zhruba 11 tisíc obyvatel. Díky dvěma z nich ale zanechá stopu i na olympijských hrách v Pchjongčchangu. A to stopu vcelku výraznou.

Celý český i slovenský olympijský tým si totiž bude pochutnávat na chlebu, který jim bude péct sušický pekař Karel Rendl. Podle vlastních receptur ho bude připravovat přímo v jihokorejském Pchjongčchangu. Denně tam s kolegy upeče 80 bochníků. Chleba s názvem Karel už mají běžně k dispozici i lidé na Sušicku.

„Máme chleba Karel s moukou anebo s kmínem. Je to polotmavý chléb, půl pšenice a půl žito. Nahoře se nechává schválně popraskat. Ten lesklý se na povrchu stříká vodou. Do chleba pro slovenský tým se přidává brambor, je tak úplně jiný než náš specifický chleba,“ řekla prodavačka Jitka Rajtmajerová.

Sušický chléb Karel ochutnají také fanoušci na olympijských festivalech v Brně a Ostravě, které začínají stejně jako Olympijské hry, zítra 9. února.

Ze Sušice přímo na led v Pchjongčchangu

Druhou výraznou sušickou stopu na olympiádě zanechají masky hokejových brankářů od místního designéra Bohumila Korála. Ve své dílně v nedaleké Dlouhé Vsi namaloval hned tři masky, slovenskému Jánu Lacovi a Čechům Pavlu Francouzovi a Dominiku Furchovi.

„Pavel Francouz má český státní znak přes celou masku. Je to udělané v černobílé kombinaci, protože barevný znak už měl před dvěma lety na Mistrovství světa a teď chtěl něco jiného. Masku má lakovanou matným lakem, takže vypadá jako sametová. Dominik Furch má na masce státní vlajku, po stranách jen české lvy a také nalakovanou matným lakem. Masku Jána Laca zdobí vepředu slovenský znak a po stranách Tatry s horou Kriváň,“ popsal Bohumil Korál.

V dílně Bohumila Korála vznikala maska našeho brankáře Pavla Francouze

Výroba masek na Olympijské hry má podle Bohumila Korála přísná pravidla. Smí na nich být vyobrazený pouze státní znaky a vlajka daného státu.

Masky hokejových brankářů si můžou všichni fanoušci prohlédnout při každém z daných zápasů české reprezentace.

autoři: en , jik
Spustit audio