Omega-3 mastné kyseliny získáte i z plevele – šruchy zelné. Máme pro vás recept na šrušoto

Mezi zahrádkáři není šrucha zrovna oblíbenou rostlinou, protože jde o velmi invazivní plevel. Výživoví poradci ji doporučují využít v kuchyni, jelikož v sobě má řadu lidskému tělu prospěšných látek.

„Jako jedna z mála rostlin obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které snižují cholesterol,“ říká o plevelné bylince pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová. Šrucha se hojně vyskytuje ve Středomoří, je odolná vůči suchu a velice snadno se množí. Klíčit začíná sice až v závěru května, ale během vegetační doby vytvoří velké zelené koberce. Pokud vám na zahrádce vysemení, budete se jí jen těžko zbavovat.

Šrucha zelná se vyznačuje mírně nakyslou chutí a je proto dobrá v salátech jako listová zelenina. Ideální je konzumovat ji čerstvou, můžete ji ale zakomponovat i do nejrůznějších jídel. Podle Štěpánky Janoutové je nejlepší šruchu sklízet v srpnu, kdy je v nejlepší kondici, a pro případ potřeby snižování zvýšené hladiny cholesterolu v krvi ji naložit do lihu: „Je vhodnější udělat z ní tinkturu než ji sušit, protože má silné dužnaté listy.“

Na šruchu nedá dopustit ani propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinových kuchařek Jana Vlková, která šruchu i zavařuje jako okurky. Výsledná chuť je prý s kyselými okurkami srovnatelná, a když šruchu předložíte návštěvě např. na jednohubkách, určitě zabodujete.

„Ze šruchy si také můžeme uvařit variaci na rizoto, kterou jsem nazvala šrušoto,“ doporučuje vyzkoušet i další způsob přípravy šruchy Jana Vlková, „šrucha do rizota se musí sklízet před rozkvětem, jinak bude tuhá. Když se podaří, že rostou i houby, dohromady s nimi tvoří vynikající tandem!“

Šrušoto (rizoto se šruchou zelnou)

Suroviny pro 4 osoby:

1 středně velká cibule

1 mrkev

olej na orestování zeleniny

300 g kulatozrnné rýže na rizoto

500 ml dobrého vývaru

200 ml bílého vína

květy aksamitníku na obarvení a na ozdobu (mohou být i květy měsíčku)

půl malé cukety

svazek řapíků červené řepy

150 g šruchy zelné

50 g sýra na strouhání

Postup:

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev nakrájíme na jemné nudličky. V kastrolu rozehřejeme olej a cibuli a mrkev na něm krátce orestujeme.

Rýži propláchneme a přidáme k zelenině. Krátce orestujeme i ji a zalijeme vývarem, aby byla těsně ponořená. Vaříme za stálého míchání a přidáváme střídavě vývar a víno, dokud rýže nebude uvařená. Tradiční italské rizoto je „al dente“, na český vkus kapánek nedovařené. Je třeba, aby se zrnka rýže nerozpatlala, ale aby zároveň výsledné rizoto bylo krásně krémové.

Květy aksamitníku nasekáme na malé kousky a přidáme k rýži před koncem vaření.

Cuketu nakrájíme na tenká kolečka a opečeme ji na oleji na jiné pánvi vedle.

Řapíky řepy omyjeme a nakrájíme na kousky a také je orestujeme na oleji v samostatné pánvi – řepa by cuketu obarvila, proto se zelenina nedělá najednou.

Když je rizoto hotové, odstavíme je, přidáme opečenou cuketu a řepu a lehce promícháme.

Šruchu dobře vypereme, nakrájíme na kousky a zamícháme do rizota. Rýži se šruchou už nevaříme.

Před servírováním posypeme nastrouhaným tvrdým italským sýrem.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio