Omelety s jitrocelem podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové
Postrádáte v horkém a suchém létě ve svém jídelníčku houby? Třeba budete mít větší štěstí s jitrocelem kopinatým, ačkoli i louky jsou letos vyprahlé a víc hnědé než zelené. Pokud jitrocel najdete, může vám svou jemnou chutí houby nahradit.
„Doporučuji posbírat nerozvitá květenství, soustavy poupat, jitrocel nesmí kvést. A ochutnat si to. Myslím, že všichni budou příjemně překvapeni,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková.
„V letech, kdy nebyla moc velká úroda hub, mi to jitrocel mírně vynahradil. Můžeme si z něj udělat omeletu, je vynikající, úplně jako omeleta s houbami.“
Suroviny pro 4 osoby:
200 g poupat jitrocele kopinatého
1 lžíce másla
8 vajec vel. S (nebo 4 vejce vel. L)
4 lžíce vody
8 lžiček strouhanky
sůl
mletý pepř
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
olej na smažení
Postup:
Jitrocel nesmí mít žádný rozkvetlý květ. Natrháme ho i s kousky jemných stonků. Lehce je omyjeme a krátce podusíme na másle. Rozdělíme na 4 díly.
V hrnku vyšleháme vždy 2 malá (nebo 1 velké) vejce, lžíci vody a 2 lžičky strouhanky s práškem do pečiva. Přidáme špetku soli a pepře.
Na pánvi rozpálíme olej, na něj nalijeme rozkvedlané vejce a zasypeme částí dušených jitrocelových poupat. Stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a podle velikosti pánve opékáme 1 – 2 min.
Důležité: Omeleta se neotáčí, protože poupata by se spálila a ztratila svou houbovou chuť.
Související
-
Bylinky - voňavá ochrana proti hmyzu
Také často přemýšlíte o tom, jestli má existence komárů, much a klíšťat na světě také jiný účel, než nás obtěžovat? Můžeme o tom dlouze přemýšlet třeba v lehátku na...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka