Omelety s jitrocelem podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové

Postrádáte v horkém a suchém létě ve svém jídelníčku houby? Třeba budete mít větší štěstí s jitrocelem kopinatým, ačkoli i louky jsou letos vyprahlé a víc hnědé než zelené. Pokud jitrocel najdete, může vám svou jemnou chutí houby nahradit.

„Doporučuji posbírat nerozvitá květenství, soustavy poupat, jitrocel nesmí kvést. A ochutnat si to. Myslím, že všichni budou příjemně překvapeni,“ říká propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková.

„V letech, kdy nebyla moc velká úroda hub, mi to jitrocel mírně vynahradil. Můžeme si z něj udělat omeletu, je vynikající, úplně jako omeleta s houbami.“

Suroviny pro 4 osoby:

200 g poupat jitrocele kopinatého

1 lžíce másla

8 vajec vel. S (nebo 4 vejce vel. L)

4 lžíce vody

8 lžiček strouhanky

sůl

mletý pepř

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

olej na smažení

Postup:

Jitrocel nesmí mít žádný rozkvetlý květ. Natrháme ho i s kousky jemných stonků. Lehce je omyjeme a krátce podusíme na másle. Rozdělíme na 4 díly.

V hrnku vyšleháme vždy 2 malá (nebo 1 velké) vejce, lžíci vody a 2 lžičky strouhanky s práškem do pečiva. Přidáme špetku soli a pepře.

Na pánvi rozpálíme olej, na něj nalijeme rozkvedlané vejce a zasypeme částí dušených jitrocelových poupat. Stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a podle velikosti pánve opékáme 1 – 2 min.

Důležité: Omeleta se neotáčí, protože poupata by se spálila a ztratila svou houbovou chuť.

Spustit audio

Související

  • Bylinky - voňavá ochrana proti hmyzu

    Také často přemýšlíte o tom, jestli má existence komárů, much a klíšťat na světě také jiný účel, než nás obtěžovat? Můžeme o tom dlouze přemýšlet třeba v lehátku na...