Onkologie v Chebu nabídne pacientům další možnosti léčby

24. duben 2019 12:00

Pacienti onkologie v chebské nemocnici už nebudou muset kvůli některým druhům léčby jezdit až do Plzně. Umožní to spolupráce s plzeňskou fakultní nemocnicí.

Onkologické centrum Fakultní nemocnice v Plzni poskytne chebskému oddělení některé speciální skupiny léků, které potřebují onkologičtí pacienti z Karlovarského kraje, aby lidé mohli absolvovat léčbu těmito preparáty přímo v Chebu a nemuseli často ve vážném zdravotním stavu jezdit do Plzně. Informoval o tom radní Karlovarského kraje Jan Bureš s tím, že se na tom dohodli primáři obou onkologických oddělení.

Oddělení v Chebu má 40 lůžek. Od roku 2015 je vybaveno novým lineárním urychlovačem. Provádí léčbu nádorů zářením, chemoterapií i hormonální terapií, kromě toho poskytuje i nenádorovou radioterapii, například léčbu artrózy.

 Kraj ale podle radního Jana Bureše usiluje o to, aby i v Karlovarském kraji vzniklo onkologické centrum, které by péči o onkologické pacienty dokázalo zajistit kompletně. Zatím s jeho zřízením ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví ani odborná veřejnost. V kraji podle nich není dostatek obyvatel a chybí i potřebné vybavení. O zřízení onkologického centra chce kraj přesto jednat i v rámci programu Restart, který má finančně pomoct nejvíc postiženým krajům republiky.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio