Operátorů na záchrance je v současnosti dost. Zaměstnanci se ale hodně střídají

Vyřídit desítky telefonátů denně a taky poradit, jak poskytnout první pomoc. I to patří mezi úkoly operátorů Zdravotnické záchranné služby. V Plzeňském kraji jich je v současnosti dostatek. Situace se ale často mění a sehnat zájemce o pozici operátora není snadné. Je totiž psychicky i časově náročná.

Aktuálně má operační středisko Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje naplněný stav zaměstnanců a splňuje zákonnou normu 1 operátor na 100 000 obyvatel. Situace se ale často mění.

"V současné době máme v podstatě personální klid a není potřeba nabírat další operátory. Samozřejmě ta doba je dočasná, protože fluktuace na operačním středisku je docela veliká. Je nás asi jako šafránu po celé republice a situace se může kdykoliv změnit. U mladých lidí je navíc předpoklad, že budou chtít jít třeba na výjezdové stanoviště nebo po nějaké době změnit profesi. Takže je to velmi proměnlivé a často hledáme nové operátory,“ uvedla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Zaškolit nového operátora trvá rok

Zájemci o práci operátora musí mít zdravotnické vzdělání a praxe v intenzivní péči je vítaná. „Podle mého názoru, na operačním středisku dělám 14 let, znalosti ze školy nestačí. Člověk si to musí osahat a zjistit kontakt s realitou. Pokud nastoupí sem, máme tak rok práce, abychom dispečera skutečně zaškolili, aby se naučil všechny náležitosti a aby tu práci zvládal jak po psychické tak po organizační stránce,“ doplnila Mária Svobodová.

Noví operátoři se většinou právě po prvním roce rozhodují, zda u této profese zůstanou nebo ne. Mezi stabilní jádro už patří i Kateřina Šoltésová. „Je to neméně důležitá práce, stejně jako ve výjezdu. Je dobré, když to tu lidi baví a všichni máme radost, když se zachrání lidský život,“ uvedla.

Operátoři na Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje každý den odbaví v průměru 300 hovorů.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio