Oprava plzeňského vlakového nádraží je ve třetině. Halu zaplní mnoho obchůdků

11. říjen 2022 13:14, aktualizováno

Rekonstrukce budovy plzeňského vlakového nádraží začala letos v květnu a potrvá asi 2 a půl roku. Nádraží dostane novou fasádu a střechu, nevyužitý prostor v interiéru bude oživen.

Architektonická studie budovy nádraží v Plzni

Novou podobu nádraží navrhl architektonický ateliér A8000, který stojí například za revitalizací autobusového a vlakového nádraží v Českých Budějovicích nebo Chebu. Kdysi monofunkční historické budovy nyní slouží jako dopravní hub se vším, co k tomu patří. „V této době je budova z velké části nevyužívaná a my ji potřebujeme zefektivnit, oživit a opravit,“ sdělil architekt Pavel Kvintus.

Nejvýraznější změna se odehraje v horní hale, která nově získá charakter obchodní pasáže. Funkce nádraží se tak rozšíří dle aktuálních trendů na jakýsi dopravní a obchodní hub, v němž se lidé nebojí čekat na další vlakový spoj. Jedna z restaurací by měla být přístupná přímo z prvního nástupiště. Střecha, která bude zakrývat tento prostor, bude prosklená a nádraží tak bude výrazně prosluněn.

Fungovat bude centrální pokladna

Zásadní úpravou projdou centrální pokladny pro prodej jízdenek. Cestující si budou moci koupit jízdenky od všech přepravních společností na jednom místě, což dosud nebylo možné. Architekti se snaží především o zpřehlednění prostoru a jeho vizuální sjednocení. S opravou nádraží souvisí i revitalizace navazujících prostor kolem nádraží.

autor: Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio