Opravy kolejí na Klatovské v Plzni přináší mnoho změn v hromadné dopravě

9. srpen 2022 13:47, aktualizováno

Provoz městské hromadné dopravy v Plzni komplikuje oprava kolejí na Klatovské třídě. Další omezení nově způsobila rekonstrukce Červenohrádecké ulice. PMDP přinesly během léta mnoho novinek, které zákazníkům ulehčí od čekání ve frontách na zákaznických centrech.

Rekonstrukce Červenohrádecké ulice si vyžádá dlouhodobější omezení v dopravě. Uzavírka ovlivní provoz autobusových linek 28, 38 a noční linky N6. „Linka 28 je odkloněna do ulice v Újezdě, což s sebou nese přeložení zastávky Ejpovická ve směru do centra města do ulice Ejpovická. Linka 38 a N6 jsou do Červeného Hrádku obousměrně odkloněny ulicemi Rokycanská a K Fořtovně,“ sdělil mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro. Omezení linky 28 by mělo trvat do 4. září. Odklonění linek 38 a N6 bude nutné po celou dobu rekonstrukce, tedy minimálně po celý rok.

Stavební práce na Klatovské třídě, kde pokračuje oprava tramvajových kolejí, budou mít dopad na trolejbusovou linku číslo 16 a autobusy linky 22. Tyto linky budou odkláněny přes Chodské náměstí a křižovatku Na Belánce. Zastávka Dobrovského bude v obou směrech přeložena na Chodské náměstí. Toto omezení je plánováno do konce prázdnin.

Jak se vyhnout frontám?

Od poloviny srpna se očekává, že na zákaznických centrech dopravních podniků bude velký nápor zákazníků. Noví zákazníci se mohou vyhnout frontám tak, že při vyřizování žádosti o novou Plzeňskou kartu mohou využít Úřad bez čekání nebo si mohou bezplatně stáhnout aplikaci Virtuální karta, kde mají cestující předplatné přímo v mobilu.

Pro dobití předplatného na Plzeňské kartě mohou zákazníci využít eshop Plzeňské karty. Zakoupené produkty je možné validovat neboli nahrát na Plzeňskou kartu přímo ve vozech MHD.

Během léta přibylo několik novinek v aplikaci Virtuální karta. Předplatné jízdné si mohou cestující nyní zakoupit pro jízdy po celém Plzeňském kraji. Virtuální kartu už totiž uznávají všichni dopravci v rámci integrované dopravy Plzeňského kraje. Nově je také možné vyhledat spojení nejen na MHD a je možné rezervovat spoj na zavolání nebo cyklobooking.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio