Oranžérie chátrala 200 let. Nyní si opravený skleník na zámku Manětín projdete s průvodcem

V zámeckém parku v Manětíně na severním Plzeňsku se podařilo zrekonstruovat oranžérii, která zhruba 200 let chátrala a zbyly z ní jen tři zdi. Nyní je velký skleník s citrusy a dalšími rostlinami znovu funkční a letos si ho návštěvníci mohou prvně projít i s průvodcem.

Zámek Manětín

Než oranžerie získala původní podobu, trvaly přípravy, archeologické výzkumy a samotné práce na rekonstrukci mnoho let. „V roce 97 jsme vykoupili tu budovu jako torzo, jen tři stěny té oranžérie,“ uvedl kastelán zámku Manětín Karel Mašek.

V oranžérii se dochovaly jen části výmalby, které nyní vystupují na bílých stěnách. Na štítové stěně byl iluzivní vstup a výmalba měla opticky oranžérii protáhnout. Výmalby ještě stále čekají na dokončení restaurátorských prací.

Subtropické rostliny budou přechovávány jen jako ukázka

V oranžérii se zatím nenachází žádné vzácné rostliny. Jsou zde však vidět oleandry, palmy, různé vřesovníky a fíkovníky s citrusy. „Oproti Lednici nebo kroměřížské oranžérii, kde je provoz již zažitý, tak se to zatím jen učíme,“ poznamenal Karel Mašek. V kleci na okrasné ptactvo se v oranžérii nachází hrdličky stejně tak, jako tomu bylo v minulosti. Oranžérie bude sloužit jako výstavní prostor či prostor pro pořádání koncertů a svatebních obřadů. Původní význam tedy skleník na pěstování citrusů již mít nebude.

Obnovená oranžérie na zámku Manětín

Návštěvníci mohou kromě oranžérie zavítat i do zámku. Na hlavním zámeckém okruhu je k vidění například soubor třinácti pláten zámeckého služebnictva, který si majitelé zámku, šlechtický rod Lažanských, nechali namalovat. Obrazy znázorňují skutečné postavy sloužících, kteří pobývali na zámku.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio