Osiřelé labutě ze Smrkovce odlétly na zimoviště

7. říjen 2019 10:15

Čtyři osiřelá mláďata labutí už rybník Smrkovec na Klatovsku opustila. Jejich rodiče zastřelil začátkem září lovec při tak zvaném poplatkovém honu na kachny.

Mláďata zastřelených labutí ze Smrkovce na Klatovsku už na rybníku nejsou. Jejich rodiče zastřelil lovec začátkem září při tak zvaném poplatkovém honu na kachny a případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí. Osiřelá mláďata se naučila létat a svůj domovský rybník opustila. To, že labuťata odlétla, je ale dobrá zpráva. Znamená to, že se vyvíjela stejně jako jejich vrstevníci.

„Naštěstí se zvedly a umí lítat, když přitáhly jiné labutě, tak se k nim připojily a odletěly. Měli jsme strach, nevěděli jsme, jestli přežijí samy. Kdyby to nešlo, byli jsme domluvení, že je ornitologové odchytí,“ řekl starosta Hradešic František Balíček.

Přišly se rozloučit

Lenka Bláhová, která bydlí nedaleko rybníka Smrkovce doufá, že jsou s velkými labutěmi na zimovišti a že se jim nic nestalo

Někteří místní lidé si k labutím vytvořili silný vztah a doufají, že labuťata zimu zvládnou. „Byly naučené na rohlíky, volala jsem na ně moje moje a připluly i z velké dálky. Přilétly velké labutě a ony na mě čekaly a loučily se se mnou.  Doufám, že jsou s velkými labutěmi na zimovišti a že se jim nic nestalo,“ vyprávěla Lenka Bláhová, která bydlí u rybníka.

Šanci mají mláďata labutí i podle Karla Makoně ze záchranné stanice živočichů. „K zastřelení rodičů došlo v době, kdy už ta mláďata byla poměrně velká, v současné době se všechny mladé labutě učí létat. Jsou zvyklé žít samostatně a i na zimovištích se kromě celých rodin najdou jedinci, kteří se třeba po cestě ztratili,“ vysvětlil.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio