Oslavy výročí blahořečení Jana Nepomuckého vrcholí

29. květen 2021 10:20, aktualizováno

Oslavy 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého vrcholí koncertem operní pěvkyně Evy Urbanové. Záznam odvysílá Česká televize.

Nepomuk na jižním Plzeňsku si po celý rok připomíná 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého. Rodiště českého světce i patrona kromě přednášek, výstav nebo koncertů hostilo setkání českých a moravských biskupů. Oslavy to mohly být ještě o něco velkolepější, kdyby do nich nezasáhla koronavirová pandemie.

Online, ale přesto divácky úspěšné

„Bohužel jsme nemohli uskutečnit například výstavu akademické malířky Janotové z Německa, protože nebylo možné cestovat přes hranice,“ řekl šéf odboru kultury v Nepomuku Pavel Motejzík. Organizátoři oslav se rozhodli právě tuto výstavu přeložit na podzim a další akce byly pouze virtuální.

„Do poloviny května mohly být akce pouze bez diváků, ale koncerty a besedy zhlédlo na YouTube třeba 600 diváků, takový počet lidí bychom nikdy na živo do malého koncertního sálu nedostali,“ shrnul Motejzík. V polovině května už mohly být oslavy větší, byla tady Česká biskupská konference s poutní mší a také modlitba s Plzeňskou filharmonií,“ dodal.

Eva Urbanová zazpívá české operní árie

Vrchol oslav připadá na předvečer výročí blahořečení Jana Nepomuckého, tedy na neděli 30. května. V hlavní roli bude česká operní pěvkyně Eva Urbanová. Protože žije v nedaleké obci Vrčeň, bude to mít na nepomucké náměstí kousek. „Jsem velice optimistická a budu věřit, že to rozvolnění bude platit, že diváci budou moct přijít. Moc se těším,“ řekla s tím, že na koncertě zazní výhradně česká operní tvorba. Koncert Evy Urbanové se uskuteční v 17 hodin a ve 20:15 odvysílá jeho záznam ČT Art.

Koncertem Evy Urbanové ale Svatojánské oslavy nekončí. Na Nepomuckém arciděkanství je umístěna mezinárodní výstava obrazů nazvaná Svatojánské mosty. „Svatý Jan Nepomucký bývá na mostech a svatojánské mosty spojují národy,“ vysvětlila za arciděkanství Štěpánka Korýtková. „Další výstavou u nás na arciděkanství je audiovizuální výstava fotografií od Milana Demely a Pavla Jirana,“ dodala.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio