Osm hodin, osmdesát stupňů. Jak upéct husu radí šéfkuchař Ivo Růžička
Příprava svatomartinské husy chce čas. Dobře upečená husa si vyžádá osm hodin. A pozor - při pomalém pečení více solíme.
Když husu pečeme na nízkém stupni, musíme více solit. „S husou, s drůbeží, celkově s masem, se nehýbe, takže sůl, co je na něm, tam zůstane,“ říká Ivo Růžička. Dutinu husy můžeme vycpat tím, co máme rádi, například jablkem, hruškou a podobně. „Když se maso dělá 8 hodin na nízkém stupni, ovoce, nebo to, co dovnitř dáte, je tam krásně cítit,“ popisuje. Husu můžeme péct ale i prázdnou, výběr je na nás.
Při pomalém pečení nemusíme husu podlévat. „80 stupňů a 8 hodin, to je optimální, vyzkoušený čas. Vůbec nepodléváme a máme tu výhodu, že se o to nemusíme starat,“ dodává Růžička s tím, že nemusíme maso ani otáčet.
Poslechněte si další tipy k pečení husy i podrobnosti o zpracování podzimních plodin.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.