Osm hodin, osmdesát stupňů. Jak upéct husu radí šéfkuchař Ivo Růžička

5. listopad 2025

Příprava svatomartinské husy chce čas. Dobře upečená husa si vyžádá osm hodin. A pozor - při pomalém pečení více solíme.

Když husu pečeme na nízkém stupni, musíme více solit. „S husou, s drůbeží, celkově s masem, se nehýbe, takže sůl, co je na něm, tam zůstane,“ říká Ivo Růžička. Dutinu husy můžeme vycpat tím, co máme rádi, například jablkem, hruškou a podobně. „Když se maso dělá 8 hodin na nízkém stupni, ovoce, nebo to, co dovnitř dáte, je tam krásně cítit,“ popisuje. Husu můžeme péct ale i prázdnou, výběr je na nás.

Šéfkuchař Ivo Růžička

Při pomalém pečení nemusíme husu podlévat. „80 stupňů a 8 hodin, to je optimální, vyzkoušený čas. Vůbec nepodléváme a máme tu výhodu, že se o to nemusíme starat,“ dodává Růžička s tím, že nemusíme maso ani otáčet.

Poslechněte si další tipy k pečení husy i podrobnosti o zpracování podzimních plodin.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.