Osm zřícenin, rozhleden a dalších dominant v Českém a Bavorském lese v sobotu rozzáří noční krajinu

31. červenec 2020 15:10

Vybraná místa budou osvětlena silnými reflektory, aby si jich lidé všimli. Všechna mají navíc jedno společné. Během posledních tří let se opravovala nebo stavěla v rámci stejného přeshraničního projektu. Jedním z nasvícených míst bude i zřícenina hradu Starý Herštejn na Domažlicku.

„Starý Herštejn byl založený pravděpodobně v 11. nebo ve 12. století a jeho původní účel byl ochrana hranic. Později sloužil i jako sídlo loupeživých band, poté co byl během husitských válek zničen. V dobách studené války sloužil jako odposlechová stanice a pozorovatelna vzdušného prostoru,“ popsala zajímavosti z historie hradu projektová manažerka Svazku Domažlicko Zuzana Langpaulová.

Herštejn, Rozsvícené vyhlídky

O renovaci hradu Starý Herštejn 15 let usilovali starostové některých obcí z Domažlicka. Teď se to konečně podařilo. V současnosti už je například předělané v přírodním stylu parkoviště ve Vranovském sedle a bezpečnější bude taky cesta na hrad. 

„V rámci našeho projektu se podařilo dozdít jednu z hradních věží a opatřit ji vnitřním točitým schodištěm. Následně byla nahoře na věži vytvořena vyhlídková terasa s ochozem. S dostavěné věže hradu bude možné dohlédnout především na německou stranu, potom na Čerchov, na Nemanicko a na Velký Zvon,“ uvedla Zuzana Langpaulová.

Vezměte si dalekohled. Bude se na co dívat

Teď v sobotu 1. srpna naopak bude Starý Herštejn vidět daleko do krajiny a lidé ho můžou pozorovat z daleka. Stejně jako dalších sedm dominant, které se v posledních třech letech revitalizovaly v rámci přeshraničního projektu financovaného z Evropské unie s názvem „Revitalizace krajinných dominant v Akčním spolku Čerchov plus/Naturpark Oberer Bayerischer Wald a CHKO Český les“. Kromě Herštějna bude na české straně osvícený ještě Čerchov. Na německém území se rozzáří Altenschneeberg, Bayernwarte, Bleschenberg, Drachenturm, Hohenbogen a Schwarzenburg.

Osvětlená místa můžete pozorovat v sobotu od 22:00 do 23:00 hodin „Pro lepší viditelnost doporučuji mít po ruce například dalekohled. Akci vnímáme jako symbolickou, kdy se nasvícená místa stanou určitými majáky, které nás i přes hranici a současná opatření kvůli pandemii koronaviru spojují,“ doplnila Zuzana Langpaulová.

Na Starý Herštejn bude možné vyrazit na konci srpna

Herštejn1.jpg

I po této neobvyklé podívané budou opravy na Starém Herštejně ještě pár týdnů pokračovat. Hotovo by mělo být do konce srpna a lidé tak mají další možnost, kam se na Domažlicku vydat na výlet. „K projektu bude v blízké době vydán propagační turistický letáček, kde budou podrobnější informace o všech zapojených krajinných dominantách. A jeho součástí bude také hádanková hra,“ dodala Zuzana Langpaulová.

První nadšenci by si zříceninu hradu Starý Herštejn mohli prohlédnout v novém kabátě na slavnostním otevření 30. srpna.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio