Osmdesátiny lékaře, dudáka a milovníka lidového hudby Karla Krasnického

22. únor 2017

Vyhledávaný lékař, jehož posláním je chránit a vracet lidem zdraví, a v jediné osobě i vynikající muzikant, který díky svým bohatým aktivitám se vztahem k lidové hudbě potěšil tisíce posluchačů u nás i ve světě. To je stručná vizitka čerstvého jubilanta, osmdesátníka Karla Krasnického.

Narodil se 29. ledna 1937 v Praze. Maturoval na někdejším Vančurově gymnáziu a v roce 1960 úspěšně ukončil studia na pražské lékařské fakultě. Působil pak v radiodiagnostických odděleních nemocnic v Kladně, v Praze - Střešovicích i jinde. Vedle své hlavní a náročné profese se však od dětství intenzivně věnoval hudbě, zejména hře na klavír, na dudy a hudební skladbě. V roce 1982 při zaměstnání absolvoval pražskou Státní konzervatoř.

Pražští Jihočeši z Blaťanu a rozhlasový Soubor Čeňka Holase

Velkou doménou Karla Krasnického je také česká lidová kultura, zejména téma vkladu české lidové písně do základů evropského hudebního klasicismu. Od dob gymnaziálních studií se věnoval klavírní korepetici v pražském Souboru písní a tanců Blaťan. Ten se zaměřoval téměř výhradně na jihočeský folklor a Karel Krasnický zde byl vedoucím orchestru lidových nástrojů i autorem hudebních úprav. Během vojenské služby působil také v českobudějovickém Úsvitu.

S profesionální "Folklorní komorní skupinou" se Karel Krasnický jako její vedoucí a hráč zúčastnil řady zahraničních festivalů. Byl také externím spolupracovníkem redakce lidové písně Československého rozhlasu v Praze, kde připravil řadu úprav lidových písní a tanců, které nahrál s rozhlasovým Souborem Čeňka Holase.

Logo

Pedagogická práce a festivaly

Dlouhá léta byl členem různých poradních sborů a kultivoval umělecké směřování zejména středočeských folklorních souborů a muzik. Více než 25 let byl také předsedou programové rady a režisérem festivalových koncertů Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích. Přes dvacet let působí Karel Krasnický navíc jako korepetitor při výchově nových talentů na pražské Taneční konzervatoři.

Studiový dudák

Jako dudák realizoval řadu nahrávek s Filmovým symfonickým orchestrem, s orchestrem Československé televize, hrál dudácké party v orchestru Národního divadla v Praze, doprovázel sbory Bambini di Praga nebo Pražský dětský sbor Čestmíra Staška.

Na ZUŠ v Praze 8 v 90. letech vedl úspěšný komorní soubor Camerata rustica se zaměřením na českou lidovou hudbu. Řadu let pěstoval i lidovou muziku pražského souboru Rozmarýnek a dodnes se s potěšením věnuje i středočeskému souboru písní a tanců Šáteček ze Semic.

Spustit audio