Osmiletá Němka stále nebyla nalezena. Pátrají lidé, psi i vrtulníky

11. říjen 2021 09:41, aktualizováno

V okolí nejvyššího vrchu Českého lesa, Čerchova na Domažlicku, dnes dál na české i německé straně hranice pokračuje intenzivní pátrání po pohřešované osmileté německé holčičce, která se ztratila v neděli navečer.

Hledaná osmiletá Němka

Do pátrací akce jsou zapojeni lidé na české i německé straně hranice. Hledání v lesnatém terénu je zatím neúspěšné, řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Pátrání pokračovalo celou noc, ráno se vyměnili lidé, kteří jsou do něj zapojeni. V oblasti bylo nad ránem chladno, teploty se pohybovaly kolem nuly či lehce pod nulou.

Děvčátko hledají záchranné týmy policistů z pořádkové, dopravní policie, ze zásahové i pořádkové jednotky, profesionálních i dobrovolných hasičů, na pomoc dnes přijeli i pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci Městských lesů Domažlice, kteří mají zkušenosti s pohybem v zalesněné krajině. Ze vzduchu oblast prohledávají české i německé vrtulníky, na místě jsou čeští i bavorští kynologové se služebními psy.

Z Německa se do pátrání zapojilo několik hlídek bavorské zemské policie, dva bavorské policejní vrtulníky a okolo stovky bavorských hasičů. V neděli policisté propátrávali trasu, na které se dívka s rodinou pohybovala, a poté stanovili další perimetr pro prohledávání okolí, uvedla policie.

Holčička se ztratila při nedělním rodinném výletě, na kterém byla s rodiči a sourozenci. Měla by mít oblečenou bundu modré barvy, rifle a na nohou červené boty. Měří 120 až 130 centimetrů a má plavé vlasy. Policie po děvčeti pátrá v režimu dítě v ohrožení. Mluvčí připomněla, že Čerchov s nadmořskou výškou 1041 metrů je v centru oblasti několik kilometrů se táhnoucích lesů. Podle některých nepotvrzených informací by měly s pátráním pomoci také drony. Pátrací týmy si zřídily základnu na vrchu Čerchova. V terénu je připraveno i několik sanitek.

Podle informací na německých zpravodajských webech pochází rodina holčičky z Berlína a na Čerchově byli na výletě se synem, dcerou a synovcem. Děti se při hře vzdálily od rodičů, ti poté zburcovali záchranné složky. Oba chlapce se podařilo najít, holčičku zatím nikoliv. Policii se stále hlásí množství dobrovolníků, kteří se chtějí do pátrání zapojit. "Děkujeme za zájem a iniciativu, ale v současné době máme v terénu dostatečný počet sil i prostředků a s ohledem na bezpečnost a zdraví ostatních, kteří by se do pátrací akce chtěli zapojit, bychom uvítali, aby tak v tuto chvíli raději nečinili," uvedla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Kdyby se situace změnila, policie se ozve.

Čerchov, nejvyšší vrchol Českého lesa, je přibližně 12 kilometrů jihozápadně od Domažlic, nedaleko městyse Klenčí pod Čerchovem či obce Capartice a asi dva kilometry od hranic s Německem.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio