Osteoporóza: Nenápadný zloděj kostní hmoty, kterého není radno podceňovat

23. květen 2021

Spolu s nádorovými onemocnění a nemocemi srdce a cév patří osteoporóza mezi tři nejčastější choroby v průmyslově vyspělých zemích. V České republice trpí tzv. „řídnutím kostí“ přibližně 700 tisíc lidí. Každý rok u nás lékaři odhalí zhruba 50 tisíc zlomenin, které jsou s úbytkem kostní hmoty spojeny.

Nejčastějším typem je tzv. postmenopauzální osteoporóza, která je důsledkem poklesu tvorby ženských hormonů estrogenů. V Evropě se vyskytuje přibližně u pětiny žen ve věku mezi 50. a 70. rokem. Osteoporóza senilní neboli involuční postihuje jak muže, tak ženy ve věku nad 70 let. Kromě toho existuje také tzv. sekundární osteoporóza, která může být například důsledkem některých gynekologických nebo hormonálních onemocnění.

Snížení kvality života a riziko smrti

Osteoporóza může delší dobu probíhat, aniž by si ji postižený uvědomil. Člověk může pociťovat nespecifické bolesti v zádech, ale jinak nemusí vnímat žádný problém. Nemoc si mnohdy uvědomí až ve chvíli, kdy utrpí některou z typických zlomenin. Může jít o frakturu předloktí, těla obratle nebo krčku stehenní kosti. Jde o závažná onemocnění, která mohou ohrozit život a ovlivnit jeho kvalitu.

MUDr. Miroslav Šuta

Zlomenina krčku stehenní kosti postihuje každý rok v České republice více než 10 tisíc lidí. Jde o vážné onemocnění, které vede k dlouhodobému upoutání na lůžko a které dále může zhoršit jak samotnou osteoporózu, tak i další chronické nemoci. I jeho prognóza je vážná, protože riziko úmrtí spojené s tímto typem zlomeniny se pohybuje mezi 12 a 24%.

Rizikové faktory

Čtěte také

Mezi rizikové faktory osteoporózy patří kromě už zmíněného věku a pohlaví také genetické předpoklady, tedy výskyt osteoporózy u rodičů. Riziko představuje také nízký nebo naopak velmi vysoký body mass index (méně než 19 nebo více než 40), dlouhodobé užívání kortikosteroidů, kouření, pití alkoholu (více než 0,5 litru piva nebo 0,2 dl vína denně). Problém může představovat i nevyvážená strava chudá na bílkoviny a na obsah vápníku, ale také s vysokým obsahem fosforu či kuchyňské soli. Rizikovým faktorem je také sedavý způsob života s nedostatkem pohybu.

Kosti během celého života procházejí procesem přestavby, kdy jsou částečně odbourávány a znovu vytvářeny. Proto je za klíčový předpoklad prevence vzniku osteoporózy považován dostatečný přívod vápníku a vitaminu D do těla. Z tohoto důvodu by ve zdravém jídelníčku neměly chybět mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, sýry aj.), ryby, ovoce a zelenina (např. brokolice, kedluben, květák, kapusta), luštěniny, vejce a ořechy.

Čtěte také

Kromě toho je důležitý také pravidelný pohyb a vystavení slunečnímu záření, které v těle pomáhá vytvářet vitamin D. Podstatná je pravidelnost fyzické aktivity, a to optimálně alespoň 30 minut pohybu denně. Ideální je svižná chůze, lehká turistika nebo plavání. Někdy se uvádí doporučení 10 tisíc kroků denně, pro starší osoby se prokázal pozitivní účinek už u dávky kolem 5 tisíc kroků za den. Naopak za nevhodné jsou považovány prudké pohyby, zdvihání těžkých břemen nebo skoky.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio