Ostrov Réunion je jedním z nejvzdálenějších koutů EU

9. září 2015

Pokud budete tento ostrov hledat na mapě, musíte se podívat zhruba 800 kilometrů východně od Madagaskaru. Réunion je zámořským územím Francie a je tak trochu ztracen mimo hlavní zájem turistů, kteří létají především na známější Mauritius. Přitom na Réunionu najdete tolik možností vyžití, jako snad nikde jinde na světě.

Unikátní příroda

„Ostrov je fantastickou volbou, pokud máte rádi pěší turistiku. Velké množství kvalitních tras vede neuvěřitelně rozmanitou přírodou. Je to jako byste procházeli botanickou zahradou,“ tvrdí plzeňský fotograf a cestovatel Jaroslav Bouzek.

Jednou z hlavních atrakcí ostrova je činný vulkán, který v pravidelných intervalech chrlí lávu na východní část ostrova. Dokonce na Réunionu, jako jednom z mála míst na světě, můžete prozkoumávat lávové tunely.

Tyrkysový svět pod vodou

Pokud byste byli unaveni trekingem s neuvěřitelnými výhledy do réunionských sopečných kalder, potom vám Jaroslav Bouzek radí: „Během několika málo chvil můžete přejet k pobřeží. A tady na vás čeká nádherná tyrkysová voda Indického oceánu. Milovníci šnorchlování budou určitě nadšeni z neuvěřitelně živého podmořského světa.“

Pohled z výšky

Krásu Réunionu můžete obdivovat i z výšky. Jak říká cestovatel a fotograf Jaroslav Bouzek: „ Stačí jen překonat strach a nasednout do helikoptéry. Právě ty zásobují nejvíce izolované vesnice v sopečných kalderách. Život v nich běží v úplně jiných kolejích, než na jaké jsme zvyklí. Většinou sem nevedou žádné silnice. Místní lidé zvládají těžké podmínky s naprostou lehkostí,“ i o tom se přesvědčil náš host Jaroslav Bouzek.

Fascinující příroda, vulkanické pohoří s výškou kolem 3.000 metrů, činná sopka a skvělé pláže. Prozatím na Reunion cestují zejména Francouzi. Není divu, vždyť tento ostrov je francouzské zámořské území a je také součástí Evropské unie

Vůně Réunionu

Pozadu tu není ani gastronomie a v případě, že návštěvník ostrova touží poznat chuť Réunionu, bude jistě mile překvapen. „Osobně bych doporučil skvělý Rhum Arrangé a vše co obsahuje místní vyhlášenou vanilku,“ říká fotograf.

„Poznávání Réunionu je úžasné dobrodružství a přesto, že je ostrov poměrně malý, ukrývá v sobě neuvěřitelné kouzlo. Ne nadarmo se Réunionu přezdívá „Havaj Indického oceánu“, přesvědčuje plzeňský fotograf a cestovatel Jaroslav Bouzek.

Poslechněte si celé vyprávění našeho hosta, cestovatele Jaroslava Bouzka, ve kterém popisuje, jak na něj působí jeden nejvzdálenější koutů Evropské unie.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio