Ovcí v Plzeňském kraji ubývá. O vlnu zájem není, za skopové maso se platí málo

8. srpen 2022 11:45, aktualizováno

Chovatele ovcí trápí malý zájem o vlnu a nízké výkupní ceny skopového masa. Podle Svazu chovatelů ovcí a koz se situace začíná mírně zlepšovat. Například maso ovcí vřesových z Vochova u Plzně začíná být mezi gurmány velmi žádané.

Počty ovcí se podle Svazu chovatelů ovcí a koz začaly v Plzeňském kraji snižovat kvůli suchu před sedmi lety. Farmáři z regionu se shodují, že vlnu nikdo nechce, ale o skopové maso zájem postupně roste. Sedmdesátihlavé stádo šedých ovcí vřesových má ve Vochově u Plzně Radek Říha. Maso z těchto ovcí by se mělo vyznačovat nízkým obsahem tuku a loje.

Podle Svazu chovatelů ovcí a koz jsou výkupní ceny skopového stále nízké i přesto, že se situace v posledních letech mírně zlepšuje. Problémy však mají hlavně menší chovatelé. „Mají menší množství zvířat a nákupčím skopového se nevyplatí jet pro 5 nebo 10 jehňat, chtějí to ve velkém množství,“ přiblížil situaci předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Václav Kovář. Menší chovatelé tedy svou produkci udávají hůře.

Chovat ovce na vlnu se vůbec nevyplácí

Levná vlna se k nám dováží z Austrálie nebo Nového Zélandu. Produkci z vlny také velmi oslabil rozvoj umělých vláken. „Vlna se u nás v České republice nevyužívá. My jí na farmě používáme pro naše stavby na zateplení,“ doplnil farmář Radek Říha. Ovčí vlna je bohatá na živiny. Hlavně kvůli vysokému obsahu dusíku se dá využít i jako hnojivo.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio