Ovocná zahrada na podzim 2015

13. říjen 2015

Podzim v ovocné zahradě přestavuje radost z úrody i práci. Letos je však ovoce méně a plody nedosahují obvyklé velikosti, což zavinilo letní horko a sucho.

Peckoviny

V říjnu už máme peckoviny sklizené. Dokud jsou stromy peckovin olistěné, můžeme u nich ještě provést hlubší řez. Pokud se ptáte, jestli v současné době můžete i očkovat, odpověď je záporná, čas očkování byl zhruba před měsícem.


Rady, nápady i zajímavé tipy a informace související se zájmovou činností a koníčky si můžete poslechnout každý pátek od 18 do 19 hodin v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň.

Audio archiv tohoto pořadu najdete zde.

Jádroviny

I ovoce raně podzimních odrůd jádrovin už je pod střechou, na stromech zbývají plody zimních odrůd. Při pokračujícím nedostatku vláhy bychom měli stromy zalévat, přispějeme tak ke kvalitě plodů – ještě narostou a díky dennímu nárůstu a nočnímu poklesu teplot se krásně vybarví. Před opadem listů u jádrovin můžeme také udělat tzv. letní řez a koruny prosvětlit, ušetříme si námahu na jaře.

Skořápkoviny

Přelom září a října je ideálním časem na sklízení skořápkovin, tedy vlašských a lískových ořechů. Vlašské ořechy zbavíme zelených nebo už černajících obalů, rozložíme na síta a dosušíme. Lískové oříšky většinou padají z keřů holé. Jestliže jde o odrůdu, na které zůstává punčoška, sundáme ji a ořechy opět dosušujeme na sítu. Když punčošky neodstraníme, mohly by ořechy v zimě plesnivět. Kdo uvažujete o tom, že ořechy pro lepší vyčištění od obalů namočíte do vody, rychle na to zapomeňte, praní ořechů se vůbec nedoporučuje!

Spustit audio