Ovocný strom nikdy nebude dělat, co chcete. Musíte dbát na jeho potřeby

8. duben 2017

Stejně jako člověk potřebuje i ovocný strom správnou výchovu. Když ho necháme růst jen tak, určitě nepřinese takovou úrodu, jako když mu pomůžeme, odstraníme zbytečné větve a povedeme jeho růst správným směrem. Je také rozdíl, jestli roste jabloň na Litoměřicku nebo na chladné Vysočině.

Zahrádkáři znají tři základní druhy řezu ovocných stromů. Výchovný, pokračující nebo také průklest a poslední zmlazovací. Všechny jsou důležité a každý z nich má svá pravidla. Základem je ale dbát potřeb stromu jako živého organizmu. „Strom nikdy nebude dělat, co chcete,“ říká zkušený zahrádkář Jaroslav Pospíchal z Nové Říše na Vysočině. Právě zkušenosti ovocnáře ale zaručí rovnováhu mezi potřebami člověka a stromu.

Výchovný řez, jak už název napovídá, strom vychovává a je tím prvním, čím můžeme pomoci budoucí úrodě. Strom na ni musí mít sílu. Nejlepší je dřevinu sázet na podzim a první řez dělat brzy na jaře, asi v polovině března. „Musíme udělat to, aby zesílily hlavní větve,“ říká Jaroslav Pospíchal. „Řežeme na tři až pět vnějších pupenů, abychom korunu rozšiřovali a nezužovali,“ vysvětluje. Když koupíte základní výpěstek, má jen základní kosterní větve, to je třeba respektovat. Stará poučka sadařů říká, že by prořezanou korunou stromu měla proskočit bába s nůší na zádech.

Další řez, pokračující, říká se mu také průklest, brání koruně zarůstat, aby byla poměrně řídká a aby měla co nejvíc plodonosného odrostu. „Ovocný strom plodí nejdřív na dvouletém dřevě, takže tam musíme mít určitou část dvouletého dřeva, aby měl z čeho plodit,“ dodává zahrádkář. Průklest je vhodné provádět v době, kdy má strom narašeno, když už se zvětšují pupeny. Někdo ho dělá těsně před květem.

Koruna zdravého ovocného stromku

„Potom je takzvaný letní řez, při kterém odstraníme všechno, co nepotřebujeme. Strom už nemá sílu, aby udělal další nárůst,“ říká Jaroslav Pospíchal s tím, že letní řez provádí do 10. července. Upozorňuje ale, že stále hovoří o řezu stromů na chladnější Vysočině. „Kdybych tohle řekl pěstiteli v ovocnářských oblastech, tak se mi vysměje,“ upozorňuje.

Poslední ze základních řezů je zmlazovací. „Starý strom se seřízne řekněme o dvě třetiny, jde se do starého dřeva, a potom se vyberou nové výhony. Nové dřevo pak funguje jako u mladého stromu,“ vysvětluje Jaroslav Pospíchal. Je ale třeba počítat s tím, že si na úrodu chvíli počkáme.

Spustit audio