Ozvěny dne 1. května 2007

1. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Policie rozehnala neonacisty v centru Brna

Ondřej KAPIC, moderátor:
Policie v Brně rozehnala pochod neonacistů. Do města se jich dnes sjelo asi pět set. Plánovaný pochod centrem ale těsně před začátkem zakázala radnice městské části Brnostřed kvůli chování účastníků a symbolice pořádajícího hnutí Národní odpor. Proti shromáždění pak tvrdě zasáhli policisté, včetně těžkooděnců a jízdní jednotky. Policie použila i vodní děla. Na místě byla celý den redaktorka Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Takto to vypadalo na ulici Bašty, když radnice pochod zakázala. Vzduchem létaly kameny a vybuchovaly petardy. Bylo lehce zraněno šest policistů a dva fotografové a také dva koně. Pět účastníků shromáždění policie zadržela.

účastník shromáždění:
Na chodníkách krev a tady, když házeli ty dělobuchy, tak padala omítka.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Proč byl pochod zakázán, vysvětlil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Martin ANDER, náměstek brněnského primátora:
Ten průvod evidentně obsahuje prostě symboly a odkazy na symboly nacistické třetí říše. Je to evidentní spojení, evidentní symboly, které vedou k výzvám k potlačování práv a svobod občanů, a takovéto průvody v Brně by se konat neměly a Brno o žádné takovéto věci nestojí.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Policie vytlačila radikály do Denisových sadů, a pak na ulici Nové sady. Většinu jich odvezly autobusy, další část odjela vlakem. V brněnských ulicích pak zůstaly jen menší skupinky neonacistů pod dohledem policie. Obnovena byla i doprava u hlavního nádraží, uvedl Jan Seitl z brněnského dopravního podniku.

Jan SEITL, brněnský dopravní podnik:
Řekněme těch devadesát minut trvaly ty nejzásadnější odklony, který měly vliv na obsluhu centrální části města.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Anarchisté a nacionalisté se střetli také v Praze. Výsledek? Na tři desítky zadržených, které čeká obvinění z útoku na veřejného činitele. Více než tisícovku lidí pak přilákaly komunistické oslavy Svátku práce na Výstavišti. Antikomunisté se opět sešli na Letné. Více se dozvíte od reportéra Pavla Otty.

Pavel OTTO:
Zhruba dvě stovky anarchistů se sešly u památníku obětem komunismu na Újezdě. Později se přesunuli k mostu Legií,kde stáli proti kordonu policejních těžkooděnců a vodnímu dělu.

anarchisté:
Antifa proti fašismu, proti fašismu. Antifa proti fašismu, proti fašismu.

Pavel OTTO:
Nacionalisté měli sraz na Střeleckém ostrově. Přišlo jich tam asi jen třicet. Mezi nimi a příznivci ultralevice se strhlo několik potyček. Aby policie umožnila skinheadům ohlášený pochod k americké ambasádě, musela vytlačit anarchisty ze Střeleckého ostrova a mostu Legií.

osoba:
Nemáte právo jako, jo, mlátit děti, děti mlátit.

osoba:
Vždyť to tu musej hlídat.

Pavel OTTO:
Shromáždění házeli na těžkooděnce lahve a plechovky, takže občas bylo slyšet i detonace dělbuchů. Policejní antony nakonec odvezly na tři desítky zadržených. Čeká je obvinění z útoku na veřejného činitele. Více než tisícovka převážně starších lidí pak přišla ke Křižíkově fontáně na Výstaviště, kde komunisté slavili Svátek práce. Šéf KSČM Vojtěch Filip ostře kritizoval vládu a zopakoval, že jeho strana důrazně odmítá americké vojenské základny v Česku a Polsku. A co říká tomu, že z Letenské pláně, kde se komunisté na Prvního máje tradičně scházeli, je opět vytlačili jejich odpůrci?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Být proti něčemu je málo. Mnohem důležitější je dialog. A jestli ho někdo neumí vést, tak demonstruje jenom proti něčemu a není schopen mluvit s těmi druhými. To je jejich problém, nikoliv náš.

Pavel OTTO:
Odpolední blok protikomunistického shromáždění měl podobně jako loni charakter happeningu. Hudební vystoupení na Letné se protáhnou do pozdního večera a vyvrcholí v klubu Roxy.

Prvomájové pochody a demonstrace ve světě

Ondřej KAPIC, moderátor:
Prvomájové pochody a demonstrace dnes byly téměř na celém světě. Největší manifestace se odehrály v Moskvě, kde bylo celkem čtrnáct prvomájových pochodů a mítinků nejrůznějších politických stran a hnutí. Ostře sledované manifestace v Havaně se oproti očekávání nezúčastnil kubánský prezident Fidel Castro, který se už devět měsíců zotavuje po těžké operaci, a spíše symbolický charakter měly dnešní oslavy na Korejském poloostrově. Plné ruce práce měla naopak policie v Istanbulu. Proti demonstrantům zasáhla slzným plynem, obušky a vodními děly. Sedm set lidí skončilo ve vězení. Jak vypadaly oslavy Prvního máje ve východní a jihovýchodní Asii, nám řekne zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ:
Ekonomické důvody dominovaly protestům na Filipínách, v Indonésii, Hongkongu i v Macau, kde policisté proti demonstrantům výjimečně vypálili i varovné výstřely. V Japonsku zase do ulic vyrazili pacifisté nesouhlasící s politikou současné vlády usilující o posílení armády i vojenské role ve světě. V Soulu se zase konala prvomájová demonstrace za sjednocení Korejského poloostrova, vůbec poprvé v historii v Jižní Koreji. Podobné dvě předchozí akce se totiž v letech 2001 a 2004 uskutečnily na komunistickém severu.

V Afghánistánu byl ostřelován vůz s českým diplomatem

Ondřej KAPIC, moderátor:
Pod palbu se dnes v Afghánistánu dostal vůz s českým diplomatem. Při incidentu byli zraněni dva osobní strážci, ale diplomat vyvázl bez úhony. Před malou chvílí to oznámila bezpečnostní služba českého velvyslanectví v Kábulu.

Vůdce Al Kajdy v Iráku Ajjúb Masrí údajně mrtev

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vůdce irácké odnože mezinárodní teroristické organizace Al Kajda Ajjúb Masrí je údajně mrtev. Podle informací iráckého ministerstva vnitra zahynul při přestřelce s ozbrojenými příslušníky rodových kmenů u města Tádží severně od Bagdádu. Jak ale dodává blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, americká armáda zatím zprávu o Masrího smrti nepotvrdila.

Jaromír JANEV:
Totožnost vůdce irácké pobočky teroristické sítě Al Kajda musí být ještě potvrzena analýzou DNA, což vyloučí jakoukoli pochybnost. Dosud se jedná podle iráckého ministerstva vnitra o zpravodajské informace o jeho smrti. Jak uvedla televize AlArabíja, prudké boje mezi členy organizace Al Kajda v zemi dvou řek, Eufratu a Tigridu, a sunnitskými rodovými kmeny trvaly tři dny. Abú Ajjúb alMasrí převzal vedení sítě v Iráku po smrti abú Musaaba Zarkávího. Pocházel z Egypta a výcvik prodělal v Afghánistánu. Arabští experti na radikální organizace uvádějí, že Masrí, dalším jménem abú Hamzá Muhádžir, prosazoval masové sebevražedné atentáty proti civilistům.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zpráva o zabití Masrího, na jehož hlavu Američané vypsali odměnu ve výši pěti milionů dolarů, se objevila už loni v říjnu. Tehdy se ale její pravdivost nepotvrdila.

Turecký ústavní soud anuloval první kolo prezidentských voleb

Ondřej KAPIC, moderátor:
Turecký ústavní soud anuloval první kolo prezidentských voleb. Neuspěl v něm v parlamentu kandidát proislámské vlády Abdullah Gül. Středeční druhé kolo volby tak automaticky odpadá. Rozhodnutí Ústavního soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat. Premiér Erdogan může v nynější situaci navrhnout jiného prezidentského kandidáta. Mnozí analytici se ale shodují v tom, že je pravděpodobnější, že vyhlásí předčasné parlamentní volby.

Prezidentské volby ve Francii

Ondřej KAPIC, moderátor:
Tisíce lidí dnes přišly na stadion Charléty v Paříži, kde je právě v tuto chvíli koncert na podporu kandidátky Socialistické strany Ségolene Royalové. Zahrát jí přišli známí umělci jako zpěvák Reno či Yannick Noah. Přímo na místě je v tuto chvíli i náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd. Jak vypadá situace na stadionu? Vystoupila už Ségolene Royalová se svým projevem?

Jan ŠMÍD:
Já vám přeji hezké odpoledne. Kdybych byl v tuto chvíli na stadionu, tak mě zřejmě asi vůbec neuslyšíte, proto jsem raději odešel a jsem těsně před stadionem. Je tady docela boží dopuštění, možná trochu slyšíte tu zvukovou kulisu a vypadá to, že za malou chvíli se chystá Ségolene Royalová promluvit, která, pokud zamýšlela ten dnešní mítink učinit jako jakousi protiváhu k projevu Sarkozyho v neděli v Bercy, tak se jí to stoprocentně podařilo, protože tady například, já jsem teď na bulváru Kellerman, který je vlastně na jihu Paříže, ten je úplně ucpaný lidmi. Možná, že tady právě skončila řada, řada manifestací k 1. máji, ale v každém případě, nedokážu to odhadnout, může to být dohromady čtyřicet, možná padesát tisíc lidí, takový je můj odhad. Sešli se tady všichni představitelé levice, od extrémní levice až po socialisty. A co je zajímavé a co mě na první pohled upoutalo, je to, že tady není ani tolik transparentů pro Ségolene Royalovou, ale vidím tady transparenty jako "Anti Sarkozy" nebo "Stop Sarkozy". Takže můžeme to považovat za jakési referendum proti Sarkozymu.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ještě jedna věc. Každoročně vzpomíná vůdce Národní fronty JeanMarie Le Pen před pařížskou Operou památku Jany z Arku. Dnes měl při této příležitosti podpořit jednoho z kandidátů pro nedělní volby. Stalo se tak?

Jan ŠMÍD:
Nestalo se tak. Le Pen sice vystoupil, ale nikoho nepodpořil, což možná do určité míry může být překvapením, ale na druhou stranu se nelze divit tomu, že otevřeně nepodpořil Sarkozyho, protože právě Sarkozy mu vzal hodně voličů nebo hodně hlasů v prvním kole. A pak je také otázkou, jestli je skutečně důležité, zdali Le Pen řekne svým voličům, aby Sarkozyho podpořili, protože má pocit, že oni to udělají tak jako tak. Svědčí o tom alespoň průzkumy, podle nichž šedesát pět až sedmdesát procent voličů Le Pena, tedy těch, kteří dali v prvním kole Le Penovi hlas, budou volit Sarkozyho. Takže Sarkozy /nesrozumitelné/ Národní fronty Le Pen tak dnes neučinil z důvodů, o kterých jsem vám řekl. A co myslím si, že bych měl poznamenat teď na závěr, je to, že tady v žádném případě určitě nenajdete mezi těmi desítkami tisíc lidí ani jediného přívržence Le Pena.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Z Francie se aktuálně přihlásil náš tamní zpravodaj Jan Šmíd. Díky a na slyšenou.

Jan ŠMÍD:
Na slyšenou.

Nejméně tři mrtví v troskách zříceného domu ve Španělsku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nejméně tři lidé zahynuli v troskách pětipatrového obytného domu, který se zřítil v severošpanělském městě Palencia. Zatím se podařilo vyprostit osm zraněných. Příčinou neštěstí byl podle španělských úřadů výbuch unikajícího plynu.

Ozbrojenci v Nigérii unesli šest cizinců

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ozbrojenci v Nigérii unesli z lodi převážející zahraniční těžaře šest cizinců, čtyři Italy a jednoho Američana. Za většinou útoků na cizince stojí tamní separatisté, kteří požadují kontrolu nad těžbou ropy.

Venezuela převzala kontrolu nad ropnými projekty

Ondřej KAPIC, moderátor:
Venezuela dnes převzala kontrolu nad ropnými projekty podél řeky Orinoko. Umožní jí to rozhodování o všech důležitých aspektech budoucí těžby. Prezident Hugo Chávez tak splnil své sliby, podle kterých nedovolí, aby o těžbě této strategické suroviny rozhodovaly nadnárodní koncerny.

Výročí rozšíření EU se v Bruselu obešlo bez oslav

Ondřej KAPIC, moderátor:
Výročí bez fanfár tak se dá označit dnešní den v Bruselu. Před třemi lety do Evropské unie vstoupilo Česko a dalších devět zemí. Jak ale informuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka, v sídle unijních institucí se dnes žádné velké připomínky nekonaly.

Vít POHANKA:
Největší rozšíření Evropské unie v její padesátileté historii byl nesporný úspěch. Uvádějí to oficiální i neoficiální studie. Zvětšila se zóna stability a demokracie a prospělo to především ekonomice. Rostl vzájemný obchod mezi původními patnácti členskými zeměmi a deseti novými a současně se zvyšovala výkonnost všech národních ekonomik. Přesto se nyní o dalším možném rozšiřování společenství mluví jen velmi opatrně. Velká část veřejnosti ve starších členských zemích vidí v přijímání nových států spíš ohrožení svých sociálních a ekonomických jistot, než jejich posílení. Pro přijetí nových zemí je v původní patnáctce nyní podle Eurobarometru jen něco přes čtyřicet procent lidí. Nejskeptičtější jsou v tomto ohledu Francie, Lucembursko, Německo a Rakousko. V deseti nových členech Evropské unie by přitom její další rozšíření považovalo za dobrou věc sedm z deseti dotázaných.

Technoparty v Údrči po čtyřech dnech skončila

Ondřej KAPIC, moderátor:
Technoparty v Údrči na Karlovarsku po čtyřech dnech skončila. Na louku se sjelo tisíc čtyři sta tanečníků. Antikonfliktnímu policejnímu týmu se povedlo už včera dostat technaře z pozemků, které zabrali bez povolení. Pokračuje redaktorka Andrea Štromajerová.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
V odpoledních hodinách se na místě zdržovalo asi třicet technařů. Někteří z nich pomáhali s úklidem pozemků, jiní ještě dospávali. A jak celou akci hodnotí?

účastnice technoparty:
Pohodička. Já osobně jsem přijela až v neděli, no a dneska jedeme domů.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Na dvouapůlhektarový pozemek začali tanečníci přijíždět v noci na sobotu. Povolení od majitele louky technaři měli, neměli ale svolení od majitelů příjezdových cest a okolních pozemků, které obsadili. Jak uvedla západočeská policejní mluvčí Jana Václavová, policisté řešili jen několik dopravních přestupků.

Jana VÁCLAVOVÁ, západočeská policejní mluvčí:
Ve třech případech byla udělena bloková pokuta pro nevyhovující technický stav, u jednoho řidiče jsme zaznamenali jízdu pod vlivem alkoholu.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
V pohotovosti byli i hasiči. Jak uvedl řídící důstojník hasičů Karlovarského kraje Martin Gajer, existovaly totiž obavy z toho, aby technaři nezapalovali ohně poblíž suchého lesa.

Martin GAJER, řídící důstojník hasičů Karlovarského kraje:
Včera v noci, když technaři začali pálit celé reprobedny, tak jednu chvíli byl ten oheň trošku větší, ale vzhledem k tomu, že ten oheň byl zhruba uprostřed celé té louky, kterou mají pronajatou, tak jsme žádným způsobem nezasahovali, víceméně jsme jenom kontrolovali.

Pálení čarodějnic se obešlo bez vážnějších požárů

Ondřej KAPIC, moderátor:
Pro hasiče byla letošní filipojakubská noc nebývalé klidná. Hořelo především v přírodě kvůli dlouhotrvajícímu suchu. Jen minimum ohňů ale souviselo s tradičním pálením čarodějnic, říká mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

Petr KOPÁČEK, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR:
Lidé zřejmě vyslyšeli varování hasičů. Vesměs se chovali rozumně a při rozdělávání a udržování otevřeného ohně si dávali pozor. Pozitivní také bylo, že občané chystané pálení předem hromadně nahlašovali na operační a informační střediska hasičského záchranného sboru, což omezilo počet zbytečných výjezdů jednotek požární ochrany k domnělým požárům.

Legendární herečka Danielle Darrieuxová slaví 90. narozeniny

Ondřej KAPIC, moderátor:
Devadesáté narozeniny dnes slaví legendární francouzská herečka, šansoniérka a tanečnice Danielle Darrieuxová. Narodila se v Bordeaux a byla filmovou hvězdou třicátých let minulého století. Jeden ze svých prvních filmů Volba v plamenech točila v Praze v roce 1933. Známe ji například z filmů Ruy Blas, Červený a černý, kde hrála po boku Gérarda Philipa nebo Svatý rok s Jeanem Gabinem. Narozeniny Danielle Darrieuxové připomíná i zvláštní zpravodaj Radiožurnálu ve Francii Jan Pokorný.

Jan POKORNÝ:
Byla jednou z prvních hereček, jež vešla do povědomí i svými iniciálami DD. Ještě dlouho před tím, než se objevily podobně slavné, BB Brigitte Bardotová nebo CC Claudia Cardinalová. Uprostřed své filmové kariéry zaujala i svou polohou šansoniérky, koncertovala, natáčela gramofonové desky. Snad k nejznámějším skladbám patří ta z filmu Osm žen, kde zpívala báseň Louise Aragona, kterou zhudebnil Georges Brassens. Jako správná Francouzka nezakotvila v Hollywoodu. Vadila jí velkovýroba hereček podobných typů. Stejně dobrá jako ve filmu byla i v divadelních rolích. Dnes hraje Danielle Darrieuxová občas ještě v televizi. Prý proto, že ji sledují hlavně starší ženy.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu