Ozvěny dne 16. dubna 2007

16. duben 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zítra se bude ve Škodovce stávkovat

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zaměstnanci automobilky Škoda Auto vstoupí zítra na začátku ranní směny do stávky. Jak potvrdil mluvčí odborů Jaroslav Hašek, na dvě a půl hodiny zastaví stroje. Stejně dlouhá stávka se pak bude opakovat i v dalších dvou směnách. V praxi to znamená, že se ve Škodovce zítra nevyrobí ani jediný vůz. Automobilka obvykle vyrobí denně dva a půl tisíce aut. Jednodenní stávka jí způsobí škodu asi padesát pět milionů korun. Připojí se k ní i zaměstnanci továrny v Kvasinách na Rychnovsku, kde by podle odborového předka Libora Dvořáka vyšší platy pomohly stabilizovat počet zaměstnanců závodu.

Libor DVOŘÁK, odborový předák, Kvasiny na Rychnovsku:
Tady v Kvasinách je vyšší fluktuace než v Mladé Boleslavi. Ty platy podle nás jsou nedostatečný. Teď tedy už máme hodně zaměstnanců, kteří jsou ze vzdálenosti i padesát a více kilometrů, nebo jsou ubytováni tady na ubytovnách, tak jim z toho platu opravdu moc nezbývá. A hodně lidem v týhle pozici se vyplatí být spíš na podpoře v nezaměstnanosti, protože ten rozdíl mezi tím, co jim zbyde a co dostanou od státu není velký.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Není jisté, jestli stávka bude jen zítra. Odboráři ji naplánovali jako časově neomezenou. Odbory ve Škodovce stávkují kvůli neúspěšnému jednání o nové kolektivní smlouvě. Odmítli nabídku na třináctiprocentní zvýšení mezd a drží se svých požadavků. Ve Škodovce pracuje asi dvacet sedm tisíc lidí. Průměrná dělnická mzda je tam zhruba dvacet dva tisíce korun. Názory ekonomů na situaci ve firmě shrnuje redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ:
Odborníci si myslím, že odboráři by měli být realističtí a při vyjednávání by neměli své požadavky hnát tak vysoko. I když například analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil připouští, že požadavky odborářů lze lidsky chápat.

Karel POTMĚŠIL, analytik společnosti Cyrrus:
Škoda loni navýšila zisk asi o čtyřicet procent na více než jedenáct miliard korun a zaměstnanci tak oprávněně požadují se na těchto výsledcích podílet. Ovšem jejich prohlášení, že cílem stávky je co nejvíce poškodit společnost a co nejméně zaměstnance, je sporné. Pokud stávka opravdu citelně zasáhne společnost Škoda, může se jednání odborářů projevit na zaměstnanosti ve firmě.

Jitka HANŽLOVÁ:
Také děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz si myslí, že dobré hospodářské výsledky podniku neopravňují k přemrštěným požadavkům.

Jiří SCHWARZ, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické:
Ale zase z ekonomické teorie víme, že odboráři vždycky dávají přednost krátkodobým cílům, to znamená mzdovému růstu před zachováním pracovních míst.

Jitka HANŽLOVÁ:
Pokud by se chováním odborářů v Mladé Boleslavi inspirovali jejich kolegové z jiných podniků, může to nastartovat mimo jiné růst inflace, myslí si Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

Karel POTMĚŠIL, analytik společnosti Cyrrus:
Reálný efekt zvýšení platů by tak nebyl takový, jak si odboroví předáci slibují a doplatili by na něj především ti, jejichž příjmy nevzrostou tak rychle nebo vůbec. Příliš rychlý růst mezd může způsobit více škody než užitku.

Jitka HANŽLOVÁ:
Mezi svými kolegy mají odboráři podporu. Českomoravská konfederace odborových svazů vydala prohlášení, ve kterém zcela stojí za svými mladoboleslavskými členy.

Starostové ze Zlínska chystají protest proti daňové reformě

Ondřej KAPIC, moderátor:
Před pražským úřadem vlády chtějí v květnu demonstrovat starostové menších obcí. Důvodem je vládní návrh daňové reformy, který údajně vezme obcím přes devět miliard korun. Iniciativa vznikla mezi starosty ve Zlínském kraji. Na svou stranu chtějí získat i své kolegy z menších obcí celé republiky. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Sedláček.

Pavel SEDLÁČEK:
Jedním z iniciátorů takzvaného májového protestu je starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík. Na příkladu této obce s asi dvanácti sty obyvateli vyčíslil, jak by jí reforma okleštila příjmy.

Petr GAZDÍK, starosta obce Suchá Loz:
Naše obec přijde asi o 350 až 400 tisíc korun na daních ze zemědělské půdy. Abysme nahradili tento výpadek daní z nemovitostí, tak bysme museli občanům zvýšit, každému domu bysme museli zvýšit daň z nemovitosti asi o tisíc dvě stě až tisíc tři sta korun.

Pavel SEDLÁČEK:
Forma protestů se bude ještě upřesňovat.

Petr GAZDÍK, starosta obce Suchá Loz:
Bude to májový protest, měl by být někdy v květnu a chtěli bysme, aby to nebyl jednorázový protest, aby byl dlouhodobější.

Pavel SEDLÁČEK:
Dalším z iniciátorů protestů je starosta Vysokého Pole na Zlínsku Josef Zicha.

Josef ZICHA, starosta Vysokého Pole:
Pokud se přidá hodně starostů, jako doufám, že se přidá, tak bych byl optimisticky naladěný. Protože vidíme i v Poslanecké sněmovně a všude, jak to vře. Tak já si myslím, že dneska už je opravdu ta správná doba, aby nějakým způsobem zespoda, když to nešlo nikdy z vrchu, tak asi ze zespoda asi, aby došlo k nějaké změně.

Pavel SEDLÁČEK:
Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob říká, že obavy některých starostů jsou zbytečné a nepodložené.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
Dopad navrhované reformy na rozpočty měst a obcí v roce 2008 bude pozitivní a neprodleně poté, co bude schválena reforma veřejných financí, bude předložena novela zákona o rozpočtovém určení daní, která bude obcím bezezbytku kompenzovat daňové výpadky, které mohou vznikat od roku 2009. Bližší podrobnosti rozpočtového určení daní, které bude navazovat na reformu veřejných financí, bude prezentovat již tento čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek na kongresu starostů a primátorů České republiky v Brně.

V Přerově rozhodli o odprodeji zdevastované bytové lokality

Ondřej KAPIC, moderátor:
Před malou chvílí zastupitelé v Přerově rozhodli o odprodeji zdevastované bytové lokality v centru města soukromé firmě. V ní bydlí převážně romští nájemníci. Soukromá společnost tam chce vybudovat nové byty, kanceláře a obchody. Jednání zastupitelstva sledovala redaktorka Andrea Bzonková. Dobrý den.

Andrea BZONKOVÁ:
Dobré odpoledne. Zastupitelé téměř jednohlasně odsouhlasili odprodej domu ve Škodově ulici soukromé firmě. Ta po zapsání do katastru nemovitostí začne vyjednávat se všemi nájemníky, za kterými přichází s nabídkou adekvátního náhradního bydlení či odstupného. Kolem odprodeje se v jednacím sále rozběhla bouřlivá diskuse, která směřovala právě k otázce nového bydlení. Na místě byla také ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková, která v minulých dnech navštívila lokalitu Škodovy ulice, mluvila s jejími nájemníky a přijela je podpořit svou přítomností. Lidé ji oslovili právě kvůli strachu z vystěhování na okraj Přerova do romského ghetta a tím vyčlenění ze společnosti.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za aktuální informace děkuji redaktorce Andree Bzonkové.

Romské organizace chtějí podat trestní oznámení na Čunka

Ondřej KAPIC, moderátor:
Čtrnáct romských organizací a stovka jednotlivců podaly trestní oznámení na lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle nich svými výroky na adresu Romů mohl podněcovat k nenávisti k romské menšině a k omezováni jejich práv a svobod. Čunek už dřív uvedl, že svými slovy nemířil na Romy, ale na politiky.

Paroubek trvá na vytvoření vyšetřovací komise

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jiří Paroubek trvá na vytvoření sněmovní vyšetřovací komise k úniku takzvané Kubiceho zprávy. K podpoře snah své strany, která o vytvoření komise žádala už třikrát, vyzval všechny demokratické parlamentní strany.

ČSSD podají návrh na neplatnost hlasování při volbách do Senátu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Sociální demokraté podají k soudu návrh na neplatnost hlasování v doplňovacích volbách do Senátu na Chomutovsku. Jen tak můžou docílit případného přepočítání hlasů kvůli těsnému výsledku voleb.

Tradiční Pochod živých připomněl holocaust

Ondřej KAPIC, moderátor:
Společnou motlitbou za oběti holocaustu skončil letošní pochod živých z bývalého koncentračního tábora v Osvětimi do tábora v Březince. Pochod ale také provází skandál kolem zpronevěry peněz z jeho nadace. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN:
Zvuk šofaru zahájil hlavní část výletních akcí u trosek krematoria v bývalém táboře Auschwitz II. Birkenau. Pochodu živých se letos účastnilo asi šest tisíc mladých Židů z Izraele, západní Evropy nebo Spojených států a také zhruba tisícovka jejich polských vrstevníků.

osoba:
Projít ty dva kilometry do Březinky, to znamená zamyslet se nad tím, co to je usmířením. Je to také čas modliteb a především metafyzický zážitek.

osoba:
Jako Polák to asi neprožívám úplně stejně jako Židé. Vidím, že někteří pláčou a jiní hledají své kořeny.

Martin DORAZÍN:
Izraelské ministerstvo školství ale zvažuje, jestli má Pochod na židovskou mládež skutečně zamýšlený vliv. Mnozí po návštěvě Osvětimi trpí psychickými problémy, které se obracejí v agresivitu vůči Polákům. K tomu se přidaly i problémy šéfa pořádající organizace izraelského ministra Abrahama Hirchsona. Ten je podezřelý, že z fondů Pochodu zpronevěřil několik set tisíc dolarů.

Hasiči bojují s lesním požárem na Slovensku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Po třiceti hodinách se podařilo slovenským hasičům zastavit požár v Nízkých Tatrách. Plameny dosud strávily asi sto patnáct hektarů smíšeného lesa v blízkosti horského průsmyku Donovaly. Žádné zraněné hasiče nehlásí. Největší zásluhu na zkrocení živlu mají vrtulníky, které shodily do lesa kolem dvou set tisíc litrů vody. Terén je pro hasiče velmi těžko přístupný. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Patnáct litrů vody na záda, pěšky jeden až dva kilometr do kopce, vylít zásobu a zase zpátky pro vodu. I tak hasiči v nepřístupném terénu pracují. Navíc nad silnicí se skály strmě zvedají a pohyb je mimořádně obtížný, říká operační důstojník Marian Kutík.

Marin KUTÍK, operační důstojník:
Je to v takovém skalnatém terénu, že se tam nedá zůstat jak tam chodí horolezci, dá se říct, většinou.

Lubomír SMATANA:
Strmé svahy nepouštějí do lesa žádnou techniku, a tak ke slovu musely přijít vrtulníky. Doposud provedly téměř sto dvacet náletů. V noci však létat nebudou a hasiči musejí počítat s tím, že vítr znovu oheň rozdmýchá. Hlavní silnice z Bánské Bystrice do Ružomberku proto zůstane uzavřena i zítra.

Šíité odcházejí z irácké vlády

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vládní koalice v Iráku oslabí. Hnutí radikálního šíitského duchovního Muktada Sadra oznámilo, že vystupuje z vlády. Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Jaromír Janev, jde celkem o šest ministrů.

Jaromír JANEV:
Jde o reakci na fakt, že předseda irácké vlády Núrí al Málikí odmítl vypracování časového rozvrhu na stažení amerických jednotek. Odchod Sadrova politického proudu z kabinetu má být definitivní. Hnutí už jednou splnilo podobné hrozby na konci minulého roku, ale do vlády se vrátilo po dvouměsíčních intenzivních jednáních a po dohodě s ostatními politickými silami ve vládě. Televize AlDžazíra ale dodala, že Sadrův proud zatím neodchází z parlamentu, kde má třicet křesel. Proti odchodu amerických a dalších jednotek z Iráku v současné době je ale i významný sunnitský politik Adnsn Dulajmí, podle kterého by se naplno rozhořel boj mezi jednotlivými náboženskými a dalšími skupinami obyvatel.

Benedikt XVI. slaví osmdesátiny

Ondřej KAPIC, moderátor:
Papež Benedikt XVI. dnes slaví osmdesáté narozeniny. Oficiální část oslav za účasti vysokých církevních představitelů a tisíců věřících byla na Svatopetrském náměstí už včera, kdy papež také řídil slavnostní mši. Jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu v Římě Vědunka Lunardi, dnes papeži přišlo poblahopřát několik delegací.

Vědunka LUNARDI:
Dopoledne setkání se čtyřmi významnými delegacemi z Německa, pak slavnostní oběd s třiapadesáti kardinály, kteří žijí v Římě, takto oslavil dnes osmdesáté narozeniny papež Benedikt XVI. K papežovým narozeninám ale patří například také známky vydané v Německu a Rakousku u příležitosti jeho osmdesátin a zejména množství malých a velkých dárků, které poslali lidé z různých koutů světa papeži. Oslavy skončí večerním koncertem, který pro Benedikta XVI. připravil orchestr ze Štutgartu. V Itálii přišla právě dnes do knihkupectví papežova kniha Ježíš Nazarecký. Budí značný zájem, protože je odpovědí na některá kontroverzní populární díla jako Brownův román Šifra mistra Leonarda.

Neutichající debaty kolem podoby Národní knihovny

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vzrušené debaty okolo podoby nové Národní knihovny v Praze na Letné neutichají. Vítězný návrh architekta Jana Kaplického se příliš nezamlouvá ani premiérovi Mirku Topolánkovi. Ten si jej prohlédl dnes na výstavě v pražském Klementinu. Jak dodává redaktorka Michaela Vetešková, stavby architekta Jana Kaplického budí mezi laiky i odborníky pozdvižení všude na světě.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jeho návrhy ve stylu hitech architektury jsou inspirovány pavoučími sítěmi, motýlími křídly nebo rybími šupinami. Pro jeho stavby se mezi odborníky vžilo anglické slovo blob od slova kapka nebo hrudka.

Jan KAPLICKÝ, architekt:
Třeba to nebude stoprocentně populární, ale to je jedno, to nikdy nemůže být. Já myslím, že Klementinum taky se všichni říkali, jak je to hloupí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jsou kontroverzní a jsou k nepřehlédnutí. Česká komora architektů například zpochybnila průběh soutěže. Lidé Kaplického návrh přirovnávají k chobotnici, k medúze nebo i ke šmoulímu hradu.

Jan KAPLICKÝ, architekt:
A má to obrovské oko, které se dívá na město.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Určité rozpaky nad tímto okem nad Prahou projevil také premiér České republiky Mirek Topolánek, když výstavu vítězných návrhů na stavbu nové knihovny navštívil.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Já jsem člověk velmi konzervativní, takže já si na to musím zvykat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jako premiéra České republiky ho zajímá, jestli bude dostatek financí na to, aby budova Národní knihovny v Praze na Letné podle Jana Kaplického skutečně stála.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nová knihovna by měla své první hosty přivítat v roce 2011. Vyjít by měla podle předběžných odhadů na dva miliony korun.

Zemřel politik Ladislav Adamec

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ve věku osmdesáti let zemřel bývalý československý premiér a někdejší komunistický funkcionář Ladislav Adamec. Jako šéf posledního komunistického kabinetu jednal v roce 1989 s Občanským fórem o nové vládě. Dialog vyjednala takzvaná Iniciativa Most. Spolu s hudebníkem Michalem Kocábem ji vytvořil textař Michal Horáček, který pro Radiožurnál na tehdejší období zavzpomínal.

Michal HORÁČEK, textař:
Ať už to bylo jakkoli a co sledoval nebo nesledoval, o tom se dá spekulovat, ale všimněme si toho činu. On skutečně byl schopen činu, on skutečně přijal opozici místo, aby na ní posílal policii a myslím si, že závažným způsobem přispěl k tomu, že ta změna listopadová nebyla doprovázena krvavými událostmi. A jestli tohle mu můžeme připsat, myslím, že to vůbec není málo.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu