Ozvěny dne 23. března 2008

23. březen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Papež požehnal Městu a světu

moderátor:
Papež Benedikt XVI. pronesl tradiční požehnání Městu a světu Urbi et orbi. Na Svatopetrském náměstí v Římě tak za účasti desetitisíců věřících vyvrcholily velikonoční svátky. Papež připomněl význam Velikonoc a vyzval k celosvětovému míru.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Silný déšť doprovázel celý velikonoční obřad, přesto na Svatopetrské náměstí přišly tisíce věřících. V poselství, které o velikonoční neděli papež adresuje tradičně všem lidem dobré vůle, Benedikt XVI. zdůraznil, že vztahy mezi lidmi i mezi národy jsou často ovlivňovány egoismem, nespravedlností, nenávistí a násilím. Může to napravit pouze solidarita a láska, a proto se lidé dobré vůle musí angažovat všude tam, kde je pošlapávána lidská důstojnost. Papež připomněl jako oblasti, které očekávají spravedlivé řešení, Dárfúr a Somálsko, Svatou zemi, Libanon, Irák a také Tibet. Na závěr papež popřál věřícím v pětašedesáti jazycích a udělil požehnání Urbi et orbi. Předtím věřícím popřál slovy Kristus vstal z mrtvých.

Východ Česka zasáhne sněžení

moderátor:
Východní část České republiky zasáhne v druhé polovině noci a zítra silné sněžení. Znovu se mohou vytvářet sněhové jazyky a místy i závěje. Víc nám řekl meteorolog Pavel Šimandl.

Pavel ŠIMANDL, meteorolog:
Očekáváme, že během platnosti výstrahy, tedy do odpoledních hodin, může místy napadnout pět až patnáct a v Jeseníkách a zejména v Beskydech až kolem třiceti centimetrů sněhu. V polohách nad pět set metrů se také budou vytvářet místy sněhové jazyky a na horách i závěje.

moderátor:
Sněžení bude ustávat až během odpoledních hodin. Ve vyšších polohách bude foukat vítr o rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Meteorologové doporučují, aby řidiči měli při jízdě do hor s sebou sněhové řetězy. Lidé, kteří jsou na horách, by také měli sledovat informace horské služby o případném lavinovém nebezpečí.

Lavina vydala tělo mrtvého snowboardsty

moderátor:
Záchranáři dnes našli tělo snowboardisty, kterého včera zasypala lavina v Bielem Jaru na polské straně Krkonoš. Čeští a polští záchranáři pátrali po zasypaném od včerejšího odpoledne i přes nepřízeň počasí a hrozící sesuvy dalších lavin. Pokračuje redaktorka Eliška Pilařová.

Eliška PILAŘOVÁ, redaktorka:
Na místě operovalo pětašedesát členů české horské služby a čtyři lavinoví psi, z polské strany zhruba osmdesát horských záchranářů a hasičů. K desáté dopoledne povolili polští odborníci zahájení záchranné akce na lavině mimořádných rozměrů. Ty potvrdil i náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Adolf KLEPŠ, náčelník Horské služby Krkonoše:
Byla téměř jeden kilometr dlouhá, vysoký sněhový nános cirka třináct metrů v čele laviny, proto byly podmínky pro pátrání velmi obtížné. Zároveň nepřálo počasí, celá akce byla vyčerpávající a velmi těžká. Ve čtrnáct hodin byl pohřešovaný snowboardista nalezen zhruba sto metrů od čela laviny, metr a půl hluboko. Konkrétní nález učinil pes horské služby z okrsku Pec pod Sněžkou. Snowboardista se pohyboval ve volném terénu i přes varování, které vydává jak česká, tak polská horská služba. Dnes po déletrvajícím sněžení lze říci, že na jakémkoliv svahu, který je prudší než pětadvacet stupňů, je možnost sesuvu laviny.

České investice ve Vietnamu

moderátor:
Investice za desítky miliard korun naplánovala česká delegace v čele s premiérem Topolánkem ve Vietnamu. Firma Škoda Praha chce například postavit uhelnou elektrárnu. Mirek Topolánek jednal se svými vietnamským protějškem také o zájemcích o práci v České republice. Oba premiéři dohodli vytvoření společné expertní komise, která bude řešit problémy spojené s vydáváním českých víz vietnamským zájemcům. V Česku má povolení k pobytu čtyřicet pět tisíc Vietnamců, meziročně se přitom počet žadatelů o dlouhodobá víza zdvojnásobil.

Další násilnosti v Iráku

moderátor:
Irák prožívá další dramatický víkend. Takzvaná zelená zóna v Bagdádu, kde je parlament a mnohá velvyslanectví, se stala hned dvakrát terčem minometného ostřelování. Zahynulo osm lidí a dalších sedm pak postříleli neznámí útočníci z jedoucího auta. Deset mrtvých vojáků za sebou nechal sebevražedný atentátník, který se odpálil u americké základny v Mosulu. Toto severoirácké město platí za baštu radikálního odboje. Naopak americká armáda zabila dvanáct povstalců u Bákuby, při akci navíc zadržela množství zbraní a munice.

Velikonoční program německých televizí

moderátor:
Cynická, brutální a bezbožná, těmito výrazy zhodnotili církevní představitelé v Německu i někteří tamní politici velikonoční skladbu programu soukromých kanálů. Trnem v oku jim je hlavně vysílání série Smrtonosná past s Brucem Willisem v hlavní roli.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Vysílat Smrtonosnou past na Velký pátek je stejně nevhodné jako doprovodná reklama s rozpouštějícím se velikonočním zajíčkem obul se do televize SAT 1 pověřenec evangelické církve pro média Marcus Breuer. Podobně se vyjádřil i mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, podle kterého akční filmy nejsou přiměřeným způsobem jak naložit s velikonočním poselstvím. Soukromé televize kritiku odmítají. I během křesťanských svátků vysíláme vyvážený program a jsme na hony vzdáleni tomu zraňovat náboženské cítění diváků uvedla mluví stanice RTL Anke Eickmeyerová. Její chlebodárce se rozhodl oslavit Velikonoce snímky Náhlá smrt, Univerzální voják nebo King Kong. Právě Náhlá smrt, Smrtonosná past v doslovném překladu Umírej pomalu, nebo Mlčení jehňátek na stanici Pro 7 působí podle německých médií na obrazovce v těchto dnech zvlášť cynicky.

Úložiště vyhořelého jaderného paliva

moderátor:
Lidé v Cejli na Jihlavsku řekli úložišti jaderného odpadu jasné ne. Včerejšího referenda se zúčastnilo dvě stě třicet osm voličů a většina z nich hlasovala proti. O vybudování skladu vyhořelého paliva z elektráren se uvažuje v blízké Rohozné. Ostatní vesnice už v minulosti myšlenku také odmítly. Jak dodává redaktor Milan Kopecký, jasno ještě nemají ani geologové.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Stavbě hlubinného úložiště totiž musí předcházet podrobný geologický průzkum a ten byl v Rohozné dočasně zastaven. Palivo se aktuálně skladuje přímo v jaderných elektrárnách, do roku 2025 ale musí být jasno. Jihlavsko není jedinou lokalitou na Vysočině, odmítavý postoj dali razantně na vědomí také lidé z Budišova na Třebíčsku. Podle oslovených geologů ale sklad nepředstavuje takové nebezpečí, jako se mezi lidmi traduje.

Otužilci se koupali ve Vltavě

moderátor:
Na Vltavě v centru Prahy se koupali otužilci. Necelá desítka členů Klubu ledních medvědů tak chtěla přivítat jaro. Teploměr ukazoval plus dva stupně Celsia, voda měla stejnou teplotu. Z Vltavského nábřeží je přitom sledovala reportérka Radiožurnálu Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Jak dlouho jste ve vodě plavala?

osoba:
Jenom chviličku, to bylo tak maximálně pět minut.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Padá sníh s deštěm, je docela zima, proč to děláte?

osoba:
Tak abych byla otužilá, silná.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Já vás nechám oblíkat, protože se celá zimou chvějete. Váš kolega tomu se taky třesou ruce, nalíval si z termosky čaj. Předpokládám, že sice máte bundu, máte boty, ale v té vodě jste taky plaval.

osoba:
Ano, také jsem tam byl. Snad dvě minuty jenom. Opravdu chvilinku, protože nemám natrénováno skoro.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Paní vychází z vody, jaké jsou první momentální pocity?

osoba:
Děkuju za optání. Bylo to příjemné. Už jsme na tu vodu zvyklí, protože končí sezóna, tak musíme chodit každý týden minimálně jednou, abychom se udržovali v kondici a ta voda nám nepřišla tak studená.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
A jak dlouho se otužujete, kolikátým rokem?

osoba:
Šla jsem první sezónu vlastně ve svém už pokročilém věku.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Otužilci se dokoupali. K té umělé pláži se přiblížily už jenom labutě a čekají, až jim hodíme něco na zub. Nic takového nemám, tudíž končím svou reportáž.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu