Ozvěny dne 23. prosince 2005

23. prosinec 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Provoz na dálnici D 1 bude monitorovat letecká služba.

4 rodiny v Liberci Vratislavicích nad Nisou jsou kvůli požáru den před Vánocemi bez střechy nad hlavou.

Polsko má nového prezidenta, stal se jím Lech Kaczinski.

Američané sníží počet svých vojáků v Iráku zhruba o více než 20 tisíc.

Dobrý večer vám při poslechu hlavní zpravodajské relace Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu přeje Ondřej Kapic.

Kroky ze zvýšení bezpečnosti na D 1

Odstavení kamionů v případě kalamity, informační tabule a letecký dohled nad provozem by měly od příštího roku zvýšit bezpečnost provozu na dálnici D 1 mezi Prahou a Brnem. Dohodli se na tom policejní prezident Vladislav Husák a ministr dopravy Milan Šimonovský. Podrobnosti má redaktor Radiožurnálu Jaroslav Skalický.

Jaroslav Skalický: Pokud vznikne na dálnici D 1 kalamita, svedou policisté všechny kamiony do odstavných pruhů.

Milan Šimonovský: Tím, že se odstaví v odstavných pruzích podél dálnice, umožní se vozidlům údržby rychlé očištění a ošetření povrchu vozovky a použití chemických prostředků tak, aby vozovka byla sjízdná a bezpečná.

Jaroslav Skalický: Vysvětluje plán ministr Šimonovský. Ovládnout nekonečný proud kamionů ale nebude zase tak jednoduché, dodává policejní prezident.

Vladislav Husák: Budeme kontaktovat naše kolegy v Rakousku a v Německu, jak řeší obdobné situace.

Jaroslav Skalický: To už ale policie měla udělat dávno. Na problémy upozorňujeme léta, tvrdí hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil a ještě připomíná.

Miloš Vystrčil: Druhou věc, kterou je potřeba zajistit je, aby kamiony zůstaly prostě stát, aby se nikam nehýbaly, například když začnou sjíždět z dálnice dolů, tak to je také špatně, protože ony potom zastaví ty lokální silnice.

Jaroslav Skalický: Podle Vladislava Husáka už co nevidět začnou nad D 1 kroužit vrtulníky. Budou sledovat provoz a dohlížet na dodržování dopravních předpisů.

Počet obyvatel Česka se zvyšuje

Počet nás, tedy obyvatel České republiky, stále stoupá. Vyplývá to z evidence Českého statistického úřadu ke konci třetího čtvrtletí letošního roku. Jak potvrzuje redaktorka Radiožurnálu Lenka Šumová, letošní trendy se nezměnily. Rodí se více dětí a především se k nám stěhují cizinci.

Lenka Šumová: Miminek přibylo ve srovnání s prvními devíti měsíci roku 2004 o necelé čtyři tisíce víc. Cizinců se u nás zaregistrovalo ale ještě mnohem více.

Roman Prorok: A to ve výši 28 tisíc lidí proti zhruba 8 tisícům ve stejném období loňského roku.

Lenka Šumová: Potvrzuje mluvčí statistického úřadu Roman Prorok. Zhruba stejný ve srovnání s loňskem byl počet novomanželů, méně jsme se ale rozváděli. Přesto počet rozvodů přesahuje polovinu nově uzavřených manželství, jak potvrzuje Roman Prorok, mnozí lidé na státem uznaný sňatek vůbec rezignovali. Plná třetina dětí se narodila nesezdaným párům.

Roman Prorok: Celkem to bylo 24.600 dětí, což je tedy skutečně ta jedna třetina.

Lenka Šumová: Podle výsledků předběžné statistické bilance měla Česká republika ke konci třetího čtvrtletí 10 milionů 246 a půl tisíce obyvatel.

Požár ve Vratislavicích

Typicky vánoční požár připravil dnes o střechu nad hlavou čtyři rodiny v Liberci Vratislavicích nad Nisou. V bytě starší nájemnice se oheň rozhořel okolo deváté hodiny a hasiči ho likvidovali zhruba tři hodiny. Dům stojí u frekventované silnice z Liberce do Jablonce nad Nisou a policisté proto museli načas odklonit dopravu. Podrobnosti k likvidaci požáru řekl reportérce Českého rozhlasu Martině Hejdukové velitel zasahujících hasičů, kapitán Zbyněk Fetr.

Zbyněk Fetr: Požár byl nahlášen okolo čtvrt na deset, jednalo se o požár bytu, požár se rozšířil do okolních bytů dalších dvou a ještě o patro výš. Příčina požáru je od vánoční svíčky.

Martina Hejduková: Oheň zlikvidoval podstatnou část druhého podlaží a střechy, škoda na něm přesáhne milion korun. V nepoškozené části domu zůstane jedna rodina. Kde stráví svátky ostatní čtyři rodiny, řekl Českému rozhlasu tajemník liberecké městské části Vratislavice Libor Regál.

Libor Regál: Čtyři rodiny musí strávit svátky u svých příbuzných, u svých dětí, jedna z těchto rodin dostává sociální zázemí od statutárního města Liberec v bytě v Kateřinkách, provizorní bydlení, dostává sociální výpomoc a ta paní, které přímo vyhořel ten byt, tak ta paní půjde ke své dceři, je o ni v tuto chvíli postaráno.

Plány nového polského prezidenta Lecha Kaczinského

Polsko má ode dneška nového prezidenta. Lech Kaczinski slíbil ve svém prvním projevu nemilosrdný boj s nezaměstnaností, korupcí a se zločinci. Chce také podpořit hospodářský rozvoj země. Varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín pozorně sledoval inauguraci nového polského prezidenta.

Martin Dorazín: Hluboké pozitivní změny ve všech oblastech, to je hlavní heslo programu Lecha Kaczinského. V zahraniční politice, která byla považována za slabinu nového prezidenta to bude znamenat důraz na prosazování polských zájmů. Naším cílem je unie jako organizace, která vytvoří základ pro stálou a úzkou spolupráci evropských zemí, založenou na principu solidarity. Lech Kaczinski ostře kritizoval minulých 16 let v Polsku, bylo málo spravedlnosti, málo solidarity a chyběla poctivost. Ohrožení energetické bezpečnosti státu, vysoká kriminalita, obrovská nezaměstnanost, vážná krize zdravotnictví, nedostatečná výstavba bytů, zoufalý stav našich silnic a neschopnost stavět dálnice, to jsou fakta, která se nedají přehlédnout. Stát neplnil své úkoly, proto ho musíme přebudovat a očistit, prohlásil nový prezident a znovu se vyslovil pro přijetí nové ústavy.

Snížení stavu amerických jednotek v Iráku

Spojené státy stáhnou z Iráku část svých jednotek. Tuto zprávu dal americkým vojákům k Vánocům Bílý dům. Prezident George Bush schválil novou strategii, která má umožnit, aby se počet členů Armády Spojených států v Iráku snížil ze 160 na 138 tisíc. Američané se také chtějí více soustředit na pomoc iráckým jednotkám, než na vlastní operace. Pokračuje washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: Pentagon po konzultaci se svými veliteli v Iráku a s koaličními partnery a iráckou vládou zkouší novou strategii, která by měla umožnit do jara snížení počtu bojových brigád v Iráku ze 17 na 15. Část amerických jednotek zůstane v Iráku a rodiny jedné brigády, čekající ve Spojených státech, dostaly k Vánocům tu nejlepší zprávu. Jejich blízcí v uniformách nemusejí příští rok odejet ze základny v Americe. Zdroje z Pentagonu ale dodávají, že v některých specializacích se naopak počty amerických vojáků zvýší. Jde o pomocné jednotky, odborníky na výcvik a zpravodajce, kteří pomáhají iráckým bezpečnostním složkám. Příští rok ukáže, jak se nová strategie předávání odpovědnosti za bezpečnost Iráčanům osvědčí.

V samotném Iráku dnes demonstrovaly statisíce menšinových sunitů za zrušení výsledků voleb. Byly podle nich zmanipulované. Protestující davy také chtěly nové hlasování. Na průběh voleb si některé politické strany stěžovaly už dříve. Požádaly o rozpuštění volební komise a mezinárodní prošetření více než dvanácti set stížností na podvody. Volící Iráčané prý byli v určitých okrescích zastrašováni a na některých místech měli členové komisí do uren vhazovat falešné volební lístky.

Přehled dalších zpráv

Prezident Václav Klaus dnes přijal demisi místopředsedy vlády Martina Jahna. Podle Jahnova přání demise nabude účinnosti až 31.prosince. Do funkce vicepremiéra pro ekonomiku nastoupí předseda dozorčí rady ČEZ a bývalý šéf Fondu národního majetku Jiří Havel.

Naposled dnes můžete poslouchat rozhlasové vysílání české sekce BBC v Praze s publicistickými pořady. Posledním hostem pořadu Interview BBC teď před 18. hodinou byl šéfredaktor české redakce BBC Vít Kolář. Společnost se do budoucnosti soustředí na vysílání do arabského světa.

Rusko hrozí Ukrajině, že zastaví dodávky plynu kvůli nedohodě na cenách. Ukrajina se zřejmě uchýlí k mezinárodní arbitráži. I při odstavení Ukrajiny ale bude ruský plyn proudit do Evropy, tedy i do Česka.

Auto naplněné trhavinami objevili dnes izraelské bezpečnostní síly v Betlémě na západním břehu Jordánu. V tomto biblickém městě se o vánočních svátcích očekávají tisíce poutníků z celého světa. Auto stálo u jednoho posvátného hrobu nedaleko od místa, kde se podle věřících narodil Ježíš Kristus.

Přípravy oslav Vánoc ve Vatikánu

Střed katolického světa Vatikán už dochystává oslavu vánočních svátků. Vánoce ve Vatikánu proběhnou v tradičním duchu, program papeže Benedikta XVI. zná spolupracovnice Radiožurnálu v Římě Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Vánoční obřady zahájí půlnoční mše ve vatikánské bazilice svatého Petra. V neděli po božíhodové mši papež Benedikt XVI. udělí požehnání urbi et orbi městu Římu a celému světu. I letos byla respektována tradice velkého vánočního stromu na Svatopetrském náměstí, drahá předchůdci Benedikta XVI. Janu Pavlu II. Benedikt XVI. v těchto dnech ostře kritizoval konzumistické pojetí vánočních svátků a vyzval věřící k návratu k původnímu spirituálnímu významu Vánoc, oslavujících narození Ježíše Krista.

Betlémské světlo v Praze

Do Prahy dorazilo betlémské světlo. Plamínek míru a přátelství, jak se jinak betlémskému světlu říká, se dostal nejen do České republiky, ale například až do ruského Vladivostoku. Reportér Radiožurnálu Jiří Koktomos sledoval předávání světla přímo ve Svatovítské katedrále.

Jiří Kokmotos: Malí skauti předali v doprovodu ředitele Českého rozhlasu Josefa Havla do rukou kardinála Miloslava Vlka a primátora Pavla Béma plamínek, který byl zapálen v místě Kristova narození, tedy v Betlémě. O jeho historii poví více ředitel Českého rozhlasu Josef Havel.

Josef Havel: Ta tradice se zrodila v roce 1986 z iniciativy dolnorakouského rozhlasu ORF a my jsme tu tradici prostřednictvím našeho studia v Českých Budějovicích rozšířili dál a předáváme betlémské světlo, které má za sebou cestu dlouhou z místa narození Ježíše Krista v Betlémě letecky do Lince, z Lince do Českých Budějovic a potom sem do katedrály na Pražském hradě.

Jiří Kokmotos: Kardinál Miloslav Vlk vidí v betlémském světlu i veliké náboženské poselství.

Miloslav Vlk: To cosi úžasného, úžasně silný a veliký symbol a jeho , světlo, je nejen znamením života, ale je také pro život i pro ten fyzický život nesmírně důležité.

Jiří Kokmotos: Světýlko si pak můžete přijít připálit přímo do Svatovítské katedrály, anebo do historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské 12.

Daruj hračku s Českým rozhlasem

Tisíce dárků dětem z dětských domovů od vás, posluchačů Českého rozhlasu, jsme dnes rozdávali v Havlíčkově Brodě. Dvě nákladní auta byla plná plyšových zvířat, panenek i jízdních kol. Akce Daruj hračku s Českým rozhlasem ale potěšila i organizátory. Na místě se o tom přesvědčil redaktor Milan Kopecký.

Milan Kopecký: Posluchači dětem posílají rok od roku stále více dárků a nejsou to jen obvyklí plyšoví medvědi, říká jeden z organizátorů Marek Klement.

Marek Klement: Jsou tam discmany, zahlídl jsem tam i mobilní telefony, což jsem byl docela hodně překvapenej, protože jsem nikdy nečekal, že cizí lidi by to koupili někomu k Vánocům.

Milan Kopecký: Svého vytouženého dárku se dočkal i malý Karel.

Projev Karla: Napsal jsem si o spacák, ten jsem dostal, kolo a bundu.

Milan Kopecký: Nadšení bylo vidět i ve tváři generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka.

Václav Kasík: Cítím, jak jsou lidé zúčastnění s tímto problémem a tak mě to dojímá a děkuji, protože taková spontánní chvíle, jako je nyní, se třeba v průběhu roku tak často nevidí.

Milan Kopecký: Dárky si letos z Havlíčkova Brodu odvezly děti z 19 domovů včetně zařízení ve Znojmě. Zástupce ředitele Jaromír Polák pamatuje pět ročníků předávání a akci hodnotí velmi dobře.

Jaromír Polák: Aspoň po té materiální stránce, když už ne po té citové i jim ty Vánoce zpříjemňují, je velice dobrá věc, velice šikovná, vhodná.

Pozor na horách!

Na našich horách opět připadl sníh a na některých místech hrozí laviny. Horská služba proto mnohde nedoporučuje hřebenové túry. V Krkonoších a Jeseníkách je dokonce vyhlášený třetí stupeň lavinového nebezpečí. Záchranář Marek Formánek upozorňuje.

Marek Formánek: Ať už díky lavinovému nebezpečí, anebo k těm podmínkám sněhovým, kdy ty podmínky se v lesních úsecích, ať jsou to stezky nebo sjezdy dolů, tak se změnily a můžou být pod sněhem stromy, do kterých se můžou různým způsobem namotat a škaredý úrazy jsou potom z toho a navíc, my se do těchto úseků velice problematicky budeme dostávat, ať už je to naší technikou, v nejhorším případě potom na lyžích.

Přehled hlavních zpráv

Odstavení kamionů v případě kalamity, informační tabule a letecký dohled nad provozem by měly od příštího roku zvýšit bezpečnost provozu na dálnici D 1. Dohodli se na tom policejní prezident Vladislav Husák a ministr dopravy Milan Šimonovský.

Pět rodin ve Vratislavicích přišlo o střechu nad hlavou, připravil je o ni požár obytného domu v této liberecké čtvrti. Škody přesáhnou milion korun.

Polsko má nového prezidenta. Složením slavnostního slibu se úřadu oficiálně ujal bývalý varšavský primátor Lech Kaczinski. Po deseti letech vystřídal Aleksandra Kwasniewského. Šestapadesátiletý právník překvapivě zvítězil v říjnových prezidentských volbách. Kandidoval v nich za stranu Právo a spravedlnost.

Bílý dům poslal svým vojákům před Vánocemi dobrou zprávu, počty vojáků v Iráku se budou redukovat. Prezident Bush schválil novou strategii, která umožní snížení počtu vojáků ze 160 na 138 tisíc.

Vy, posluchači Českého rozhlasu, jste poslali dětem z dětských domovů tisíce dárků. Při akci Daruj hračku s Českým rozhlasem jsme v Havlíčkově Brodě rozdali dvě nákladní auta plná plyšových zvířat, panenek i jízdních kol.

Ozvěny dne připravil zpravodajský tým Radiožurnálu vedený Miroslavem Panuškou.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu