Ozvěny dne 24. prosince 2005

24. prosinec 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Štědrý den strávil každý po svém, mnozí i posledními nákupy.

Srdce katolického světa Vatikán se připravuje na slavnostní půlnoční mši, tu bude celebrovat papež Benedikt XVI.

Bez dodávek pitné vody se dnes muselo obejít na 500 obyvatel Mostecka.

Už za několik hodin uplyne smutné výročí smrtícího úderu vln tsunami v jihovýchodní Asii.

Hezký sváteční večer při poslechu štědrovečerních Ozvěn dne vám přeje Ondřej Kapic. Klidný a ničím nerušený poslech.

Vánoce jsou tady

Je tu Štědrý večer. Půlnoční mší svatou si křesťané připomenou, že před dvěma tisíci lety se narodil Ježíš Kristus. Věří, že je Božím synem, vykupitelem a mesiášem, zaslíbeným Izraeli o 800 let dříve proroky. Postavu Ježíše do určité míry zahrnuli do svého náboženství i muslimové, zato Židé na svého mesiáše čekají dodnes. Na dnešní večer čekaly napjatě především děti. Štědrý den mnozí ale prožili ještě ve znamení posledních nákupů, zdobení stromků, balení dárků a smažení kapra. Nechyběla ani tradiční rybí polévka pro bezdomovce. Pokračuje reportér Radiožurnálu Dušan Valenta.

Dušan Valenta: Obchody ani restaurace se dnes velkých tržeb nedočkají, naopak mobilní operátoři si mnou ruce. Všichni totiž posíláme vánoční SMS.

Projev účastnice: Ahoj lidičky, nastal čas, kdy prý k sobě lidé mají blíže. Víte, nemám Vánoce vůbec ráda, co ale mám ráda, jste vy. Vy všichni, kterým píšu šťastné a veselé, Kačka.

Dušan Valenta: Jinak se dnes ale nejčastěji mluví o dárcích, co bude pod stromečkem zajímalo pochopitelně nejvíc děti.

Projevy dětí: Já jsem si psal o terénního obojživelníka.

Já jsem si psala o brusle, abych mohla bruslit.

Dušan Valenta: Pro řadu dospělých byla přitom dětská přání poněkud stresující.

Petr Šmolka: My máme občas pocit, že jako bychom měli těmi dárky něco těm dětem nahradit, co jim nedáváme přes rok.

Dušan Valenta: Říká psycholog Petr Šmolka. Aby si Vánoce užili také lidé bez domova, rozdávala se v centru města rybí polévka.

Projev účastnice: Já tam nechodím. Ono se říká, že Armáda spásy a když máte zaplatit za polívku, tak to vše teda trošku . . .

Dušan Valenta: Dneska se ale neplatilo. Pražské humanitární organizace chtějí lidem bez domova pomáhat i v dalších svátečních dnech.

Vánoce u nás, v Itálii a na Havaji

S příchodem Štědrého dne začínají slavnostní vánoční obřady samozřejmě i v centru katolického světa, ve Vatikánu, kde bude mši sloužit papež Benedikt XVI. Podrobnosti o jeho programu ví římská spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Vánoční obřady ve Vatikánu zahájí dnes večer půlnoční mše ve Svatopetrské bazilice, která oslaví narození Krista, příchod Spasitele. Zítra, po slavnostní božíhodové mši Benedikt XVI. udělí své první požehnání urbi et orbi městu Římu a celému světu. Není prozatím známo, zda bude následovat svého předchůdce a tak, jak Jan Pavel II. popřeje věřícím k vánočním svátkům v mnoha jazycích.

Kardinál Miloslav Vlk bude půlnoční mši sloužit bezdomovcům v Domě matky Terezy v Praze Kobylisích. Sestry Matky Terezy se obětavě starají o naše nejchudší spoluobčany a kardinál si jejich nelehké práce velmi cení. Radiožurnálu řekl.

Miloslav Vlk: Matka Tereza je jistě pojem a ty její sestry mají jako takovou hlavní ideu starat se a jít za těmi, kteří jsou nejubožejší, nejpotřebnější a ty sestry Matky Terezy u nás to dělají s takovou jemností a láskou, takže ti bezdomovci tohle cítí, tady jsem přijat.

Mnoho Čechů tráví Štědrý den v různých, často exotických koutech naší zeměkoule. Necelá stovka našich krajanů je třeba v Tichomoří, na Havaji. Asi polovina z nich žije pod sluncem a palmami v hlavním městě Honolulu na ostrově Oahu. Pod vánočně nasvícenými palmami si ozdobili stromečky, dovezené z Oregonu a nechali si přivézt také kapry. Václava Pěnkavy a Míši Novákové se zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina zeptal, jestli jim nechybí sníh nebo jiné vánoční nezbytnosti, co si pamatují z domova.

Václav Pěnkava: Sníh nám nechybí, uděláme si stromeček, nastříkáme si ho na bílo, rozdáme dárečky a budeme slavit Vánoce s tím kaprem a tak dále, jako všichni ostatní. Mě osobně asi nic nechybí, protože já jako Havaj miluji a možná mi chybí tetinky cukroví, jako, protože ona vždycky dobře pekla a to tady nikdo nějak nepeče, ale jinak jako bych celkově řekl, že ty Vánoce jsou stejný, jako u vás.

Míša Nováková: Držíme to pořád stejně, to znamená přesně, jak tady zmínil Vašek, ten salám, kapr, řízky. Cukroví ne z důvodu jaksi, abychom nepřibírali na váze, no a samozřejmě ta česká Plzeň a nějaký to víno potom. Sníh určitě mě osobně nechybí.

500 lidí bez vody

Nemilé překvapení dnes čekalo na pět stovek obyvatel Horního Lomu a Loučné v Litvínově na Mostecku. Od rána se totiž museli obejít bez dodávek vody. Jak doplňuje redaktor Českého rozhlasu Pavel Kozler, voda z kohoutků začala téci až odpoledne. Za poruchu mohlo prasklé vodovodní potrubí.

Pavel Kozler: K závadě došlo krátce před druhou hodinou ranní. Voda z narušeného potrubí přitom zatopila suterén Základní školy v litvínovské čtvrti Osada. Část města vodohospodáři přepojili na náhradní zdroj, jak říká jejich mluvčí Iveta Kardiánová.

Iveta Kardiánová: Přepojením na náhradní vodovodní řád jsme zajistili plynulé zásobování pro čtvrť Litvínov Koldun.

Pavel Kozler: Obyvatelé Horního Lomu a Loučné se ale museli spokojit s vodou z přistavených cisteren. Podobné starosti měli minulý týden hned dvakrát obyvatelé nedalekých Teplic. Obvyklou příčinou je podle Ivety Kardiánová pohyb zeminy.

Iveta Kardiánová: Jakmile dojde k mrazu, ta zemina jakoby ztuhne a potom, když ty teploty vylezou trochu výš, tak zemina se uvolní, povoluje a tím pádem dochází k jejímu pohybu a následně na to se může stát, že praská potrubí.

Likvidace vos na Štědrý den

Na rozdíl od uplynulých dnů, kdy provoz na hlavní dopravní tepně v zemi dálnici D 1 několikrát zkolaboval, měla dálniční policie i hasiči na Vysočině na Štědrý den až do večera opravdovou vánoční pohodu. Jejich službu o svátečním dni sledoval reportér Českého rozhlasu Petr Večeřa.

Petr Večeřa: Přestože v uplynulých dnech praskala dálnice D 1 ve švech a kamiony stály nejen na ní, ale blokovaly i další komunikace na Vysočině, dnes byl vánoční klid a pohoda. Zatímco ještě včera večer se hasiči potýkali s odstraňováním ekologických problémů, které způsobily drobné úniky nafty za kamionů, čekajících během týdne na kopcích u Želetavy na Třebíčsku, měli dnes až do večera klid až na jeden kuriózní zásah na Žďársku. Jak dodává operační důstojník Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina, likvidovat na Štědrý den vosy je opravdu dost neobvyklé.

Projev účastníka: Byla to obec Křižánky, konkrétně České Milovy, kde po zatopení v chatě se aktivovalo vosí hnízdo, takže jsme vyjeli jako zlikvidovat, protože to ohrožovalo ty obyvatele.

Nebezpečí na horách

Tisíce lidí vyrazily i dnes, na Štědrý den, do hor. Představu o romantických Vánocích na horách jim ale mnohde pokazilo počasí. Například v Jeseníkách varovala Horská služba před padajícími stromy, které se lámou pod tíhou mokrého tajícího sněhu. Stejné to bylo i v Jizerských horách a západních Krkonoších. Tam situaci sledoval redaktor Českého rozhlasu Milan Brunclík.

Milan Brunclík: Zataženo, mlha, déšť, na hřebenech sněžení, tak vypadal Štědrý den v západních Krkonoších a Jizerských horách. Na jizerské magistrále začaly pod tíhou sněhu padat stromy.

Blanka Nedvědická: Včera Horská služba hlásila vážný úraz lyžařky, na kterou spadl strom a vzhledem k silnému větru hrozí toto nebezpečí i nadále.

Milan Brunclík: Varovala ředitelka Jizerské obecně prospěšné společnosti Blanka Nedvědická. Rolbaři i dnes zkoušeli stromy odstranit.

Blanka Nedvědická: Oni mají s sebou motorové pily, odstraňujou to, ale i pro ně samotný je to na tý magistrále velmi nebezpečný, protože padá to prostě každou chvíli, tam se lámou hlavně špičky stromů, ale i někdy dochází k celým vývratům a padají stromy celé.

Milan Brunclík: Ani zítra není jisté, jestli bude jizerská magistrála bezpečná.

Blanka Nedvědická: My teda magistrálu budeme upravovat i zítra, ale obávám se, že je dost možný, že vlastně se nám tu magistrálu nepodaří upravit, protože tohle je záležitost spíš pro dřevorubce než rolbaře.

Přehled dalších zpráv

Španělský vyšetřující soudce dnes uvalil vazbu na šest islámských aktivistů. Jsou obviněni z toho, že v zemi verbovali adepty pro sebevražedné atentáty v Iráku, Čečensku, Kašmíru a v dalších oblastech, kde probíhají ozbrojené konflikty. Dalších 12 zadržených osob nechal soudce na svobodě. Musejí ale odevzdat cestovní doklady a každý týden se hlásit.

Tragédie se stala v německém Kolíně nad Rýnem. Pět lidí tam uhořelo při požáru obytného domu. Mezi oběťmi jsou i dva chlapci ve věku 5 a 7 let. Podle policie jsou 4 mrtví příslušníky přistěhovalecké rodiny z Angoly.

Iráčtí šíité, kteří tvoří většinu obyvatel země odmítání anulování volebních výsledků. Jejich představitel tak reagoval na výpady menšinových sunnitů, že volby z 15. prosince byly zmanipulované. Voliči byli podle nich v některých okrscích zastrašováni a v dalších, hlavně prý v Bagdádu, byly do volebních uren vhazovány falešné volební lístky.

Blíží se smutné výročí vln tsunami v Asii

Jihovýchodní Asie si zanedlouho připomene první výročí smrtícího úderu tsunami. Část thajského pobřeží už teď střeží varovný systém, který by měl pro příště pomoci zachránit lidské životy. Na jeho vybudování se podílelo Německo a Švédsko, podrobnosti od zvláštního zpravodaje Radiožurnálu v jihovýchodní Asii Jaromíra Marka.

Jaromír Marek: První bílé věže se megafony a sirénami vyrostly v letovisku Patong už na konci letošního března. Celkem bude systém včasného varování tvořit 62 stanovišť, 58 z nich už stojí a prostřednictvím satelitu jsou spojena s národním centrem v Notaburi. Sem přicházejí informace ze seismologických a meteorologických stanic a družicových snímků. Tady se informace vyhodnocují a v případě nebezpečí odtud vyjde i výzva k evakuaci. Celý systém bude hotový do února příštího roku. V případě nebezpečí budou lidé na plážích i v hotelích včas varováni, říká guvernér provincie Puket Udomsa Usvarangura. Varovný systém vzniká zatím jen v 6 provinciích na Andamanském pobřeží na jihu Thajska, právě absence podobného systému tady stála osm a půl tisíce lidských životů.

To byly dnešní poslední Ozvěny dne, které připravil zpravodajský tým Radiožurnálu, vedený Miroslavem Panuškou. Za Český rozhlas 1 Radiožurnál přejeme hezký a klidný Štědrý večer.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu