Ozvěny dne 24. prosince 2007

24. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Křesťané na celém světě slaví Vánoce

Ondřej KAPIC, moderátor:
Křesťané na celém světě slaví Vánoce. Patří mezi nejoblíbenější svátky roku a těší se na ně především děti. Ve většině domácností dnes na slavnostní tabuli nechybí tradiční pokrmy, bramborový salát a smažený kapr. Řada lidí držela půst, aby viděla zlaté prasátko. Tato pověra se traduje od roku 1588. Vánoční tradice a zvyky přetrvávají věky a oslava vánočních svátků je jednou z největších lidových a náboženských tradic. Reportér Radiožurnálu Jiří Kokmotos se ale nepostil a zamířil na pražské Staroměstské náměstí, kde se dopoledne podávala rybí polévka. Dobrý večer.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Dobrý večer.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Komu se polévka rozdávala?

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Tak ten, kdo přišel, dostal, protože na rozdíl od ostatních měst, kde jsou podobné akce jen s charitativním zaměřením tak tady vedle sebe jedli jak bezdomovci, invalidé, tak i turisté, anebo ti, co vyrazili na procházku. A jak primátorské pohoštění hodnotili?

osoba:
Perfektní, akorát všechno.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Máte to jako tradici chodit sem na Staroměstské náměstí na polévku?

osoba:
My už asi šest let sem chodíme tradičně. Přišli jsme na to náhodou a od tý doby prostě každým rokem sem chodíme. Je to taková tradice.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
V Praze, ale i v dalších městech pak ještě řada lidí nakupovala poslední vánoční dárky, většina obchodů pak zavřela krátce po poledni.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Teď se ale už téměř všichni chystáme ke stromečku. Pátral jste i po jeho historii u nás?

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Tak nejstarší strom republiky, tedy ten, co stojí na našich náměstích, je Těsnohlídkův strom v Brně. Právě autor Lišky Bystroušky Rudolf Těsnohlídek k nám tradici obecních stromků zavedl, a to po vzoru stromu před kodaňskou radnicí. Jinak vánoční stromek u nás se poprvé objevil téměř před dvěma sty lety, v roce 1812 na libeňském zámečku jako ozdoba zavěšená ze stropu nad štědrovečerní tabulí.

Ondřej KAPIC, moderátor:
A my vám s Jiřím Kokmotosem přejeme hezký Štědrý večer u stromku, který stojí pevně ve stojanu.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
A hlavně bohatého Ježíška.

Betlémské světlo dorazilo do Kutné Hory

Ondřej KAPIC, moderátor:
Několik desítek lidí se dopoledne sešlo na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Pod vánočním stromem našlo i letos místo tradiční sváteční setkání, které vyvrcholilo rozdáváním betlémského světla. Jak ale na místě zjistil redaktor Michal Trnka, jeden z vánočních symbolů letos do Kutné Hory málem nedorazil.

Michal TRNKA, redaktor:
Plamínek zažehnutí v místě narození Ježíše Krista vozí každý rok do Kutné Hory skauti. Podle kutnohorského organizátora Vladimíra Marka bylo ale letos málem všechno jinak.

Vladimír MAREK, organizátor:
Vlak projel plnou rychlostí, aniž by zastavil. V informacích mi řekli, že vlak projel, ale že ho přitáhnou zpátky, takže ho asi někde v polích zastavili a dieselovou lokomotivou pro něj dojeli a vlastně ho přivlekli zpátky na nádraží.

Michal TRNKA, redaktor:
Dopoledne si na kutnohorské Palackého náměstí přispěchaly pro betlémské světlo s lucerničkou v ruce desítky lidí. Společně si také zazpívali některé známé koledy. Betlémské světlo bude přes vánoční svátky hořet v nejednom kutnohorském kostele, ale i v řadě domácností.

Hasiči upozorňují na nebezpečí požáru

Ondřej KAPIC, moderátor:
K vánoční atmosféře patří svíčky. Jak ale upozorňují hasiči, nezapomínejte na opatrnost. Podle mluvčího hasičského záchranného sboru Petra Kopáčka jsou právě svíčky příčinou mnoha požárů.

Petr KOPÁČEK, mluvčí hasičského záchranného sboru:
Svíčku bysme neměli dávat na něco hořlavého, to znamená položit ji na stabilní nehořlavou podložku, v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, ani ji nedávat třeba na poličku nebo na skříň, nenechávat ji bez dozoru, protože jsou i případy, kdy člověk odešel na balkon si zakouřit, a když se vrátil, tak zjistil, že mu hoří polovina bytu.

Stovky lyžařů se i na Štědrý den vydaly do zimních středisek

Ondřej KAPIC, moderátor:
Stovky lyžařů se i na Štědrý den vydaly do zimních středisek po celé republice. Například na Zadově přichystali pro návštěvníky dárek. Vleky byly jen za dvacetikorunu. I proto středisko doslova praskalo ve švech. Jen za dopoledne napočítali vlekaři přes tisíc dvě stě milovníků zimních radovánek. Plná byla téměř všechna parkoviště. Také na Lipně panují podle provozovatelů areálu stále ideální podmínky. Lyžaři mají k dispozici tři a půl kilometru sjezdovek, které pokrývá čtyřicet pět centimetrů sněhu. V Peci pod Sněžkou na Trutnovsku, kde dnes vleky jely zdarma, lyžovaly přes čtyři tisíce lidí. Vysokou návštěvnost hlásila také další střediska v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Pomoc pro bezdomovce, který zachránil novorozeně

Ondřej KAPIC, moderátor:
Úředníci z pražského magistrátu už ví, kdo zachránil miminko známé později jako Vendelín Čtvrtek z popelnice. Pro bezdomovce, který se 13. prosince marně pokoušel přimět několik kolemjdoucích k pomoci, má město připraveno bydlení v azylovém domě i práci.

Tragická dopravní nehoda

Ondřej KAPIC, moderátor:
Hromadná havárie na namrzlé silnici R10 si ráno vyžádala jeden lidský život. Mladého muže srazila na třináctém a půltém kilometru řidička osobního auta ve chvíli, kdy dával výstražný trojúhelník za svůj vůz. Muž na místě zemřel.

Hasiči zachránili klisnu, která padla do řeky

Ondřej KAPIC, moderátor:
Z ledové Radbuzy mezi Dobřany a Šlovicemi na Plzeňsku zachránili hasiči klisnu, která čekala hříbě. Utekla z ohrady nedaleko statku a spadla do řeky. Hasičům se podařilo vytáhnout zvíře pomocí hadic, které klisně uvázali kolem krku a nohou.

Vánoční obřady ve Vatikánu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Odhalením jesliček na Svatopetrském náměstí zahájili dnes vánoční obřady ve Vatikánu. Večer bude papež Benedikt XVI. sloužit půlnoční mši ve Vatikánské bazilice. Podrobnosti přináší naše italská spolupracovnice Vědunka Lunardi.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Věřící šedesáti zemí budou sledovat dnes večer slavnostní půlnoční mši, kterou papež Benedikt XVI. bude sloužit ve Svatopetrské bazilice. Kromě všech evropských zemí se spojí s Vatikánskou bazilikou také Jižní Amerika a Spojené státy, Austrálie a řada zemí Afriky a Asie. Rovněž zítřejší papežovo požehnání Urbi et Orbi a vánoční poselství bude adresováno prostřednictvím televize věřícím z padesáti sedmi zemí světa. Svatopetrské náměstí zdobí dvacet šest metrů vysoký vánoční strom z alpského údolí Valvadia.

Středozápad USA postihla vlna sněhových bouří

Ondřej KAPIC, moderátor:
Americký středozápad postihla další vlna sněhových bouří. Prudké vichřice, námrazy a ledovka si v centrálních oblastech a na velkých pláních ve Spojených státech vyžádaly nejméně jedenáct lidských životů a způsobily rozsáhlé škody. Situaci sledoval zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
V Minnesotě, Wisconsinu a Illinois nárazy větru vyvracely stromy a v kombinaci s ledovatkou způsobily kalamitní situaci. Bez elektřiny zůstalo na sto třicet tisíc domácností. Jen na mezinárodním letišti v Chicagu muselo být v největší předvánoční špičce zrušeno skoro sto šedesát letů. Lidé umírali hlavně na silnicích. Po hromadné srážce šedesáti automobilů a kamionů na dálnici v Texasu následovaly řetězové havárie také v dalších státech. Mnoho amerických řidičů zastihlo několikahodinové čekání v mrazech nepřipravené. V některých autech dokonce rozbalovali vánoční dárky, aby se uchránili před omrzlinami.

Nejméně pět mrtvých při zřícení budovy v Alexandrii

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nejméně pět lidí zahynulo při zřícení dvanáctipatrové budovy v Alexandrii na severu Egypta. V budově žilo osmnáct rodin. Většina z nich byla v době neštěstí doma. Podle agentury Reuters je proto možné, že počet obětí stoupne. Příčiny neštěstí nejsou známy. Na místo katastrofy se sjeli záchranáři. Na odklízení trosek se podílejí jednotky civilní obrany.

Přání prezidenta Klause k Vánocům

Ondřej KAPIC, moderátor:
"Nemám rád napřímit se a něco strašlivě vznešeného a moudrého říkat," konstatuje prezident Václav Klaus na konto dnešního svátečního dne. Posluchačům Radiožurnálu nicméně vzkázal:

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já bych všem přál, aby ty Vánoce, které prožijí, byly pro ně Vánoce milé, příjemné, hezké, aby byli co nejméně sami, aby byli co nejvíce se svými blízkými, a aby si každý udělal aspoň trošičku času se zastavit a zamyslet.

Štědrovečerní půlnoční mše

Ondřej KAPIC, moderátor:
Mnozí lidé, i nevěřící nebo ti, kteří se nehlásí k žádné církvi, usednou dnes o půlnoci v kostelních lavicích. Štědrovečerní půlnoční mše je fenomén, který svou ojedinělou atmosférou láká mnoho obyvatel naší země. Hlava katolické církve v Česku, kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup pražský, bude slavit půlnoční mši svatou v kostele svatého Antonína v PrazeHolešovicích. Kardinál Miloslav Vlk Radiožurnálu řekl:

Miloslav VLK, kardinál katolické církve, arcibiskup pražský:
Přeji všem posluchačům Radiožurnálu, aby prožili Vánoce v pohodě, abyste si uvědomili, že vztah, který budujete těmi dárky, vztah lásky, pochopení, že je něco nesmírně krásného a já vám přeji, aby ve vašem srdci nepřestala touha, aby tento krásný vztah a tato krásná pohoda se rozšířila i do nového roku.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu