Ozvěny dne 26. dubna 2007

26. duben 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Na dálnici D 1 hořel autobus

Ondřej KAPIC, moderátor:
Drama dnes zažili lidé v autobusu společnosti Student Agency na trase z Brna do Prahy. Autobus na devadesátém sedmém kilometru dálnice D 1 dopoledne shořel. Všichni cestující z něj stačili včas utéct. Zachránit se podařilo také všechna zavazadla. Škoda se podle prvotních odhadů blíží deseti milionům korun, z autobusu zbylo jen torzo. Na místě zasahovali hasiči ze stanice Humpolec a před nehodou směrem z Brna do Prahy se tvořily kilometry dlouhé kolony. Na místě byl také náš redaktor Milan Kopecký.

Milan KOPECKÝ:
Totálně shořelý původně žlutý autobus, plechy roztavené, z pneumatik zbyly je dráty.

Jaroslav NAUBAUER, hasič:
Nám bylo oznámeno na stanici v deset osmnáct. Našli jsme autobus, který byl vlastně už z jedné třetiny v plamenech.

Milan KOPECKÝ:
Rekapituluje celou situaci hasič Jaroslav Naubauer ze stanice v Humpolci. Cestující byli včas evakuováni. A na náhradní spoj čekali na blízké dálniční benzinové stanici.

cestující:
Během pár vteřin to bylo prostě v plamenech.

cestující:
Už jsem byla trošku nervózní, že to asi nebude jen tak.

Milan KOPECKÝ:
Na místě byli kromě hasičů, policistů a lidí ze správy a údržby dálnice také vyšetřovatelé. Luboš Beránek zjistil na místě příčinu.

Luboš BERÁNEK, vyšetřovatel:
Technickou závadu na palivovém systému vozidla.

Milan KOPECKÝ:
Hasiči z Humpolce vyjíždějí na dopravní tepnu prakticky denně. V jejich úseku se totiž pravidelně stávají nehody větší nebo menší. Dobrovolník Luboš Krejcar od srdce dodává:

Luboš KREJCAR:
Máš nahlášíno požár autobusu nebo něco takovýho, v jakým je to stádiu, je to po nehodě, jsou v tom lidi, nejsou v tom lidi. Hrozně nepříjemnej pocit.

Státní správu by mělo opustit několik tisíc zaměstnanců

Ondřej KAPIC, moderátor:
Sociální demokracie je ostře proti záměru vlády snížit počet zaměstnanců státní správy. Těm podle ČSSD navíc hrozí, že jim poprvé za posledních šest let klesnou platy. Kabinet přitom počítá s tím, že do roku 2010 by ve státní správě platy rostly o jeden a půl procenta ročně. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, to ale podle nejsilnější opoziční strany neodpovídá růstu inflace.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podle sociální demokracie by mohla inflace příští rok dosáhnout až na čtyři procenta. Platy ve státní správě by proto klesly i když by úředníkům vláda přidala. Pokud by chtěli přidat víc, někteří by museli odejít. Se zeštíhlováním ale kabinet také počítá. V příštích třech letech by mělo státní správu opustit přibližně devět tisíc lidí. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je ale plošné snižování počtu zaměstnanců nesmysl.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
Naopak by se mělo postupovat přísně selektivně na základě externích auditů a selektivně stanovit cíle pro jednotlivé státní organizace. Podle mého názoru se metoda plošného snižování už přežila.

Veronika HANKUSOVÁ:
Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím ale nesouhlasí.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
Nejedná se o plošné propouštění. Je to závazek programového prohlášení vlády a je teď na jednotlivých resortech, na jednotlivých správcích kapitol, zda to naplní.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ČSSD vychází ze špatných čísel. S personálními audity se prý na ministerstvech pracovat bude.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství /ODS/:
Právě za sociální demokracie narostly počty pracovníků státní správy. My se teprve teď snažíme dát tomu aspoň nějaké limity.

Veronika HANKUSOVÁ:
Zeštíhlení se týká jen úředníků ve státní správě. Nijak se nedotkne učitelů, policistů nebo hasičů.

Tatra Kopřivnice možná přijde o miliardovou zakázku pro armádu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vlivní opoziční a vládní poslanci chtějí zrušit lukrativní armádní zakázku pro kopřivnickou Tatru. Ta vypověděla smlouvy českým firmám, hlavně společnosti Praga Hostivař, která měla dodávat převodovky a nápravy. Poslanci kritizují fakt, že Tatra jen smontuje vozidla pro vojáky ze zahraničních dílů a podíl českého průmyslu na kontraktu za dvě miliardy a šest set milionů korun bude nulový. Další podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO:
To znamená, že odpadá důvod, kvůli kterému bývalá vláda rozhodla o tom, že nevypíše na zakázku běžné výběrové řízení, ale osloví přímo kopřivnickou automobilku, říká exministr průmyslu Milan Urban.

Milan URBAN, bývalý ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Měl by být vyhlášen znovu tendr, kde bude podmínka zachování určitého podílu českého průmyslu.

Pavel OTTO:
Celý projekt by zrušil i šéf sněmovního výboru pro obranu za ODS Jan Vidím.

Jan VIDÍM, předseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR /ODS/:
Poslední skutečně český produkt měl být právě produkt firmy Praga a ve chvíli, kdy i ten bude vyřazen z výrobního cyklu, pak se to auto u nás jenom smontuje ze zahraničních dílů.

Pavel OTTO:
Praga měla vybavit nákladní vozy pro armádu převodovkami a nápravami. Tatra ale údajně nebyla s její produkcí spokojená. Šéf představenstva Pragy David Brázda oponuje, že kopřivnická automobilka házela firmě klacky pod nohy.

David BRÁZDA, šéf představenstva Pragy:
Tatra zadávala několik dalších konstrukčních změn, to mělo jednoznačný dopad na posun termínů a je nutný tady taky zmínit naprosto nekvalitní dodávky pro Pragu ze Slévárny Tatra.

Pavel OTTO:
Brázda navíc varuje, že armádní zakázka bude mít zpoždění, protože komponenty od nového dodavatele nemá Tatra odzkoušené. Spor zřejmě skoční u soudu.

David BRÁZDA, šéf představenstva Pragy:
Jsme připraveni podat žalobu.

Pavel OTTO:
Tatra nevidí ke zrušení celého projektu žádný důvod. Smlouvu s ministerstvem obrany prý plní.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Podobně argumentuje i ministerstvo. Říká, že do sporu mezi Pragou a Tatrou nebude zasahovat. Podle jejího dnešního vyjádření není podíl českého průmyslu na projektu v žádném případě nulový. Naopak prý přesahuje vysoko dvě třetiny. Ministerstvo tvrdí, že z celkového počtu devětadvaceti hlavních součástek automobilu, pouze čtyři dodávají zahraniční subdodavatelé. Zbytek pak pochází z produkce českých firem. Výše peněz, které v rámci projektu putují do tuzemské ekonomiky, se tak údajně nemění.

Návštěva českého prezidenta v Rusku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Český prezident Václav Klaus dnes ihned po příletu do Moskvy uctil památku prvního zvoleného prezidenta Ruska Borise Jelcina. Zahájil tím oficiální státní návštěvu Ruské federace. Přijel na ni jako první hlava samostatné České republiky za čtrnáct let. Přímo z Moskvy se přihlásil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Rusku David Šťáhlavský. Dobrý den do Ruska.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Dobrý večer. Václav Klaus s manželkou Lívií byl zřejmě prvními oficiálními návštěvníky u Jelcinova hrobu na moskevském Novoděvičském hřbitově. Na zdejším Slavíně uctili památku prvního ruského prezidenta položením věnce. Jelcin tu byl pochován se všemi státními poctami včera. Český prezident doprovázen početnou podnikatelskou delegací přijel do Ruska nejen podpořit politické, ale hlavně ekonomické vztahy, které mají stále tradiční základ z minulých desetiletí. Během svého pobytu v Moskvě zahájí Václav Klaus symbolicky i mistrovství světa v ledním hokeji, kde naši reprezentanti by měli být, jak doufáme, horkými favority. V tuto chvíli je už ale český prezident ve své dočasné rezidenci přímo za zdmi moskevského Kremlu.

Ondřej KAPIC, moderátor:
To byl s aktuálními informacemi z prezidentské návštěvy Václava Klause v Rusku náš zvláštní zpravodaj v Rusku David Šťáhlavský. Na slyšenou.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Na slyšenou.

Rusko pozastaví plnění smlouvy o konvenčních silách

Ondřej KAPIC, moderátor:
Rusko pozastaví plnění smlouvy o konvenčních silách v Evropě do té doby, než ji začnou dodržovat státy NATO, prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin ve své poslední výroční řeči o stavu federace. Podle něj to souvisí také s americkými plány na stavbu protiraketové základny v České republice a v Polsku. Severoatlantická aliance chce kvůli dnešnímu prohlášení od Moskvy vysvětlení. Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách naposledy podepsaly v roce 1990 státy NATO a tehdejší Varšavské smlouvy. Platit začala o dva roky později, určovala rozsah snížení počtu tanků, obrněných transportérů, dělostřelectva, bojových letadel a vrtulníků na evropském kontinentě.

Uvalení vazby na Krejčíře

Ondřej KAPIC, moderátor:
Žádost o uvalení předběžné vazby na uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře dnes předalo české velvyslanectví v Jihoafrické republice tamnímu ministerstvu zahraničí. Česká strana v něm žádá o prodloužení vazby z osmnácti na čtyřicet dnů. Případu Krejčíř se věnuje také dnešní diskusní pořad Radiofórum. Začíná hned po skončení Ozvěn dne.

Malcon Tuffin dostane odškodnění

Ondřej KAPIC, moderátor:
Odškodnění pět set šedesát tisíc korun dostane britský občan Malcon Tuffin, na kterého v roce 2003 spadl v Praze vánoční strom. Městský soud tak zrušil dřívější rozsudek obvodního soudu, který cizinci přiřkl dva a půl milionu korun. Podle rozhodnutí nesou vinu za pád stromu jak pořadatelská firma, tak i pražský magistrát.

Sněmovna reprezentantů schválila zákon o stažení vojáků z Iráku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila zákon o stažení vojáků z Iráku. Senát o něm má hlasovat dnes. Prezident George Bush je připravený normu kvůli termínu odchodu armády z Iráku vetovat. Na přehlasování veta tak nemají demokraté v Kongresu většinu.

Temelín opět vyvolává ostrou diskusi

Ondřej KAPIC, moderátor:
Českorakouské vztahy opět poznamenal Temelín. Rakouští odpůrci jaderné elektrárny hrozí mezinárodní žalobou proti České republice a plánují další blokády hraničních přechodů. Reagují tak na oznámení české vlády, že melkský proces byl přesně v souladu se stanoveným plánem, a proto končí práce komise pro posuzování vlivů jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. To ale Rakušané odmítají. Tamní protitemelínští aktivisté na zítřek ohlásili další blokády šestnácti hraničních přechodů. Z Vídně informuje zpravodajka Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Marie WOODHAMSOVÁ:
Podle očekávání si do opozice nejvíce staví hornorakouští odpůrci atomu, k nimž se přidalo ekologické hnutí Global 2000. Rozhodnutí českého vládního kabinetu považují za provokaci. Apelují na spolkovou vládu, aby odpověděla podáním mezinárodněprávní žaloby na Českou republiku. Spolkový kancléř Gusenbauer však míní reagovat až po předložení doslovného textu z Prahy. Všeobecně běžným lidem se rozhodnutí české vlády nelíbí. Tady je názor šedesátileté učitelky, která vyjadřuje podobné mínění většiny lidí.

německá učitelka:
Pro mě nemůže být tento procent naplněn, protože naplněn je teprve tehdy, když nedochází k žádným poruchám, ale ty jsou téměř každý měsíc, a to není v pořádku pro vaše lidi, ani naše.

Další porucha na Temelíně

Ondřej KAPIC, moderátor:
Pouhou hodinu po oznámení vlády o ukončení činnosti expertní komise pracující podle dohod z Melku, ohlásil Temelín další poruchu. Kvůli problémům s cirkulačním čerpadlem odstavili technici první blok elektrárny. Porucha je během krátké doby druhým problémem, kvůli kterému musel být reaktor odstaven. Včera blok na několik hodin vyřadil z provozu výpadek jednoho z cirkulačních čerpadel chladící vody v nejaderné části. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová přesto ujišťuje, že o nic vážného nejde.

Dana DRÁBOVÁ, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost:
Bych skoro řekla, že už toho příliš je, ale na druhou stranu zase je mojí povinností říct, že důležitá je ta četnost na Temelíně a stále to platí, protože ten dnešní ranní výpadek přidal další INES nulu, to znamená sto padesátou třetí do té sbírky, kterou ČEZ publikoval, ale nic významnějšího se nestalo. To znamená, z hlediska bezpečnosti další odchylka.

Projednávání nesportovního chování Milana Baroše

Ondřej KAPIC, moderátor:
O výši trestu pro českého fotbalistu Milana Baroše rozhoduje v tuto chvíli disciplinární komise Francouzského fotbalového svazu. Důvodem je Barošovo nesportovní gesto v utkání francouzské ligy mezi Lyonem a Rennes. Francouzský tisk označil posunky českého fotbalisty vůči protihráči tmavé barvy pleti za rasistické. Jednání přímo na místě sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd. Dobrý večer.

Jan ŠMÍD:
Já vám přeji hezký večer.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Začalo už líčení s Milanem Barošem?

Jan ŠMÍD:
Líčení už začalo. Já jsem v tuto chvíli před budovou ligy profesionálního fotbalu francouzského, ale podle informací, které jsem před malou chvílí získal, ten rozsudek znát dnes nebudeme s největší pravděpodobností. Jinak ta disciplinární komise probírá všechny záležitosti, které se staly během týdne, to znamená všechny žluté, červené karty a případ Milana Baroše je součástí. To znamená, komise nezasedá speciálně kvůli němu a podle informací, které jsem tu získal, disciplinární komise posoudí celý případ a teprve poté rozhodne, zdali povolá Milana Baroše do Paříže nebo aktéry vlastně tohoto incidentu a teprve potom bude případ řešit, takže v tuto chvíli spíše se dozvíme, zdali tedy ten případ se řešit bude, nebo zdali se řešit nebude a Milan Baroš pochopitelně tady v Paříži není, protože v podstatě ta jeho přítomnost tady není nutná.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zajímá mě, jakou reakci vzbudilo jeho gesto ve francouzských médiích a jaký trest lze očekávat?

Jan ŠMÍD:
Vzbudilo, řekněme, reakci velice odmítavou. Já jsem osobně byl překvapen tou obrovskou publicitou, která byla případu věnována, protože se objevil tento případ i v hlavní zpravodajské relace na France 2, fotka Milana Baroše na titulní straně listu Le Parisien. Já se teď dívám kolem sebe a vidím tady několik novinářů a když jsem s nimi mluvil, tak mi říkali, že kdyby se neprojednával případ Milana Baroše, tak sem nejdou, jsou tady z francouzské televize, z francouzského rozhlasu, takže pochopitelně všichni jsou zvědaví, co dál s tímto případem bude, ať už tedy dnes bude nějaký rozsudek, což jak říkám, je velice, velice nepravděpodobné, ale možná že disciplinární komise rozhodne, že případ se bude posuzovat, že se bude projednávat, že pozve všechny aktéry, no a ta výše trestu je jasná. Milan Baroš může dostat až na šest zápasů a Lyon může být potrestán odečtením tří bodů.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Z Francie se aktuálně přihlásil náš tamní zpravodaj Jan Šmíd. Na slyšenou.

Jan ŠMÍD:
Na slyšenou.

Chýnovské jeskyně opět v provozu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Po více než roční rekonstrukci se opět můžete podívat do Chýnovské jeskyně na Táborsku. Obnova této národní přírodní památky, která patří mezi třináct zpřístupněných jeskyní v České republice, stála asi dvanáct milionů korun. Mezi prvními návštěvníky byl dnes i houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.

Jaroslav SVĚCENÝ, houslista:
Do Chýnovský jeskyní jezdím léta, a to, že se tady takový věci dějou, tak si říkám, že pořád v dnešní době, která je hodně chaotická, tak se objeví prostě pozitivní věci, a to pozitivní je, že se staráme o přírodu, že máme zájem o to, aby se tady vlastně okolo Chýnova a okolo Chánovské jeskyně střetávali dobří lidé a ti dobří lidé sem léta jezdí, takže proto sem jezdím taky.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu