Ozvěny dne 29. ledna 2006

29. leden 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Velká zahraniční investice u nás zřejmě skončí. LG Philips v Hranicích nemá materiál na výrobu.

Tender na mýtné vyhrála rakouská firma Kapsch. Posvětil to i Antimonopolní úřad.

Senátoři podpořili zvýšení porodného a zavedení příspěvků pro prvňáky.

Nový kabinet palestinské samosprávy bude sestavovat vítězné radikální hnutí Hamás.

Začínají Ozvěny dne, provázet vás bude Pavel Prouza.

Zastavení výroby závodu LG Philips v Hranicích na Moravě

Závod LG Philips Display v Hranicích na Přerovsku zastavil výrobu. Důvodem je nedostatek materiálu na výrobu obrazovek. Do vážných finančních problémů se závod, který dává práci asi třinácti stům lidí, dostal kvůli rozhodnutí vedení společnosti. LG Philips dnes oznámila, že nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem a požádala o ochranu před věřiteli. Z Hranic se hlásí redaktorka Českého rozhlasu Jana Zemková.

Jana Zemková: Potíže s odbytem měl závod již v minulosti, kdy opakovaně výrobu utlumil. Vedení firmy dnes o problémech informovalo také hranického starostu Vladimíra Juračku.

Vladimír Juračka: Mě volal ředitel továrny LG Philips Hranice s tím, že má pro mě špatnou zprávu. Dnes zastavili výrobu, mají problémy s odbytem.

Jana Zemková: Nejvyšší vedení hranického závodu se k situaci pro média vyjádřilo prostřednictvím zaslané tiskové zprávy. V nich shrnuje finanční postavení závodu a situaci hodnotí jako extrémně obtížnou. O budoucnosti továrny podle zprávy stále jedná a o závěrech bude informovat prostřednictvím dalšího prohlášení. Zaměstnanci firmy se teď obávají, že přijdou o práci.

Zaměstnanci LG Philips: Nemám k tomu slova, protože to byla továrna budoucnosti. Není co k tomu říct, to se dalo čekat. No protože všichni ostatní vyrábějí plazmové obrazovky a oni mají pořád staré.

Výstavba továrny v Hranicích na Moravě stála 200 milionů eur. Výrobu zahájila v roce 2001 a kolaudace se dočkala po dvou a půl roku trvajícím zkušením provozu. Zatím je to největší dokončená zahraniční investice na zelené louce v Česku.

Zvolení dodavatele mýtného systému v České republice

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil výsledky tenderu na dodavatele mýtného systému. Vítězem výběrového řízení zůstává firma Kapsch. Úřad zamítl stížnosti firmy Autostrade a Konsorcia Mytia, které ve výběrovém řízení neuspěly. Informuje redaktorka Radiožurnálu Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová: Antimonopolní úřad podle svého předsedy Martina Peciny došel k závěru, že obě společnosti byly vyřazeny ze zákonných důvodů. Drobné pochybení Ministerstva, pokud jde o zachování termínu, nemělo na výsledky výběrového řízení vliv. Ministerstvo dopravy přesto zatím nemůže uzavřít smlouvu s vítězem, kterým je konsorcium vedené rakouskou společností Kapsch. Pecina vysvětlil, že tomu brání předběžné opatření, které úřad vydal.

Martin Pecina: Rozhodovací praxe úřadu je taková, že předběžná opatření platí až do právní moci rozhodnutí. To znamená, v případě, že bude podán některým z navrhovatelů rozklad, potom bude nutné vyčkat do vyřízení tohoto rozkladu a do jeho právní moci.

Jitka Hanžlová: Ministr dopravy Milan Šimonovský doufá, že neúspěšné společnosti už se nebudou odvolávat a nepodají proti rozhodnutí Antimonopolního úřadu rozklad.

Milan Šimonovský: Rozklad skutečně může ohrozit zavedení mýtného od příštího roku. To znamená, že je v sázce 10 až 14 miliard korun. Věřím, že ty neúspěšné firmy si svou odpovědnost uvědomí.

Jitka Hanžlová: Obě firmy už ale oznámily, že se proti rozhodnutí Antimonopolního úřadu budou bránit všemi dostupnými prostředky, včetně podání rozkladu. Mají na to lhůtu 15 dní. Předseda úřadu Martin Pecina doufá, že jejich případné námitky bude schopen posoudit do čtyř týdnů. Pokud má systém výběru mýtného začít fungovat příští rok, měl by stát podepsat smlouvu se společností Kapsch během února.

Zvýšení porodného a schválení pastelkovného

Razantní zvýšení porodného z 8 600 na 17 a půl tisíce korun odsouhlasili senátoři. Po více než dvouhodinové debatě přistoupili i na další součást novely zákona o státní sociální podpoře a schválili takzvané pastelkovné, tedy tisícikorunu na školní potřeby pro prvňáčky, na které jejich rodiče pobírají přídavky na dítě. Senátoři tento bod vesměs označovali za populistické a předvolební gesto ČSSD. Jedním z kritiků byl Vladimír Schovánek zvolený za někdejší čtyřkoalici.

Vladimír Schovánek: Když ten návrh je koncipován takto, tak se nejedná o nic jiného než o populismus, předvolební populismus sociální demokracie.

Podle Schovánka by peníze pro prvňáčky měly směřovat přímo do škol, aby je rodiče nemohli použít na něco jiného. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach obvinění z populismu rozhodně odmítá.

Zdeněk Škromach: Kdy není před volbama? Kdy není před volbama a kdy je čas na to předkládat rozumné věci? Já si myslím, že bychom se neměli obviňovat navzájem z nějakého populismu a podobně. Nakonec tento příspěvek byl ve vládním prohlášení dlouhodobě, na kterém se koalice dohodla, a my jenom plníme vládní program.

Rodiče by měli tisícikorunu pastelkovného dostat už před letošním 1. zářím. A co na to říkají?

Dotazovaní rodiče: Výbava pro prvňáčka není žádná levná záležitost a ten prvňáček potřebuje plno věcí. Vždyť jenom taška stojí plno peněz.

No je to dobrý, ale mohlo by toho být víc trošku.

Tisíc korun, není to až tak moc.

Novela zákona se ale ještě vrací do sněmovny kvůli změně týkající se započítávání stipendií do podmínek pobírání sociálních dávek.

Přehled zpráv

Ve věku pětasedmdesáti let ráno zemřel režisér a scénárista Antonín Moskalyk. Režisér diváckých hitů Četnické humoresky nebo Dobrodružství kriminalistiky se od prosince léčil v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Antonín Moskalyk vytvořil za svou kariéru asi 20 televizních filmů a 450 inscenací a pořadů.

Policie zatkla v Česku 3 organizátory obchodu s kokainem dováženým do Evropy z Jižní Ameriky. 2 Češi a 1 Slovák podle kriminalistů řídili skupinu českých a slovenských kurýrů, která působila v několika státech. Při dvou akcích byl zajištěn kokain za více než 109 milionů korun.

Jednání o dohodě kolem daně z přidané hodnoty v Evropské unii budou pokračovat i o víkendu. Rozhodnutí o dohodě či případném vetu musí padnout do neděle. V případě přijetí současného rakouského návrhu by se v Česku od roku 2008 zvýšila sazba DPH na nové byty a domy z pěti na 19 procent.

Hamás bude sestavovat palestinskou vládu

Sestavením nové palestinské vlády pověří předseda tamní samosprávy Mahmud Abbás radikální hnutí Hamas. To zvítězilo ve středečních volbách. Konzultace o vládě by měly začít po inauguraci nového parlamentu. Podle dnes zveřejněného průzkumu si téměř polovina Izraelců myslí, že by s novým palestinským kabinetem měl židovský stát jednat a to i přesto, že v čele vlády bude Hamás. Jak dodává náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev, anketa zveřejněná prestižním deníkem Jeriot Acheonot vyvolala velký rozruch.

Jaromír Janev: Téměř všichni izraelští politici, včetně úřadujícího premiéra Ehuda Olmerta, se shodují na tom, že Izrael nebude jednat s jakoukoliv vládou, kterou vytvoří hnutí islámského odporu Hamás. Dokonce i levicoví politici podmiňují budoucí jednání přeměnou Hamásu na plně politické hnutí, jeho odzbrojením a oficiálním uznáním práva Izraele na existenci. V židovském státě se také strhla kritika na adresu tajné služby, která předpovídala, že zvítězí vládnoucí hnutí Fatah.

Demise Juraje Lišky

Ze své funkce odešel slovenský ministr obrany Juraj Liška. Demisi podal kvůli letecké tragédii, při které zahynulo dvaačtyřicet slovenských vojáků. Jak ze Slovenska dodává zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová, premiér Mikuláš Dzurinda jeho rozhodnutí přijal.

Renata Havranová: Ministr Liška krátce po leteckém neštěstí prohlásil, že je připraven nést politickou zodpovědnost. Novinářům svoji demisi oznámil se slzami v očích.

Juraj Liška: Myslím si, že se nemám za co stydět, že cítím obrovskou spoluúčast s rodinami zesnulých a proto jsem se tak rozhodl, přestože cítím v srdci, že jsem tomu nemohl zabránit. Toto není politické rozhodnutí, toto je rozhodnutí srdce.

Renata Havranová: Premiér Dzurinda jeho rozhodnutí akceptoval. Řekl, že Liška byl dobrým ministrem, s jehož prací byl vždy spokojen. O tom kdo ho ve funkci vystřídá ale není zatím rozhodnuto.

Ministr David Rath versus lékaři a lékárníci

Lékaři nemají podle ministra zdravotnictví Davida Ratha důvod k nespokojenosti. Za jejich protesty údajně stojí Občanská demokratická strana. Další ostrou slovní přestřelku na téma zdravotnictví zaznamenala redaktorka Lucie Weissová.

Lucie Weissová: Snížily se termíny splatnosti VZP a všechny rozumné požadavky lékařů jsme vyslyšeli, tvrdí ministr Rath.

David Rath: Pokud by toto kolegové neuznali a chtěli by jít do stávky, musím konstatovat, že pro to nemají objektivní důvod a zapojují se tím pouze do volební kampaně Občanské demokratické strany.

Lucie Weissová: Rath konkrétně obvinil například prezidenta lékárnické komory Lubomíra Chudobu, že se politicky angažuje ve prospěch ODS.

David Rath: Pan prezident Chudoba objíždí tu republiku, a já mám na to důkazy, spolu s Cabrnochem a Úzkým při jejich volebních mítincích, takže tady pan prezident Chudoba už se nechal asi najmout a prosazuje zájmy jedné soukromé firmy, kde mají významný vliv na to dva poslanci z ODS.

Lucie Weissová: Lubomír Chudoba toto obvinění ostře odmítl.

Lubomír Chudoba: Mě mrzí, že pan ministr není schopen reagovat věcně a hledá všechno, čím by mě pošpinil. Já jsem byl požádán pány europoslanci Ouzkým a Cabrnochem o účast na seminářích pro lékaře a pro lékárníky. Je to věc, kterou chápu jako ryze odbornou, nejsou to žádné předvolební mítinky, kam se to snaží pan ministr Rath shodit.

Lucie Weissová: Ministr je také přesvědčen, že k pondělní stávce se příliš lékárníků nepřipojí, protože nechtějí tříhodinovým zavřením lékáren zmenšit své zisky.

Odškodné za zdlouhavé soudní řízení

Za zdlouhavé soudní řízení dostaneme zřejmě odškodné. Poslanci totiž naprosto hladce přijali vládní návrh, který tak má snížit počet žalob na Český stát u soudu pro lidská práva. Redaktorka Radiožurnálu Lucie Husárová dodává, že pokud předlohu schválí také Senát a podepíše prezident, bude platit ode dne vyhlášení.

Lucie Husárová: V zákonu se nepíše, kolik peněz by lidé za nepřiměřeně dlouhé soudní řízení mohli od státu dostat. O částce by mělo rozhodovat Ministerstvo spravedlnosti, jak řekl ministr Pavel Němec z Unie svobody.

Pavel Němec: Budeme vycházet z judikatury Evropského soudu, který přiznává za takovéto průtahy odškodnění v řádech desítek tisíc korun, řekněme hraniční okolnost 100 tisíc korun. Rozhodně to nejsou sta tisíce nebo miliony.

Lucie Husárová: A právě proto se stínový ministr spravedlnosti z ODS Jiří Pospíšil domnívá, že počet žalob na Český stát u Evropského soudu neklesne.

Jiří Pospíšil: Občané nemusí být spokojeni s mírou zadostiučinění, kterou dostanou u českého soudu a budou se moci dále obracet na zahraniční instituce, právě na Evropský soud pro lidská práva, který sídlí ve Štrasburku.

Lucie Husárová: Počet žalob na Český stát podaných k Evropskému soudu se neustále zvyšuje. Od roku 2000 musela Česká republika kvůli zdlouhavým soudům vyplatit občanům miliony korun.

Den památky obětí holocaustu

Svět si dnes připomněl oběti nacistický koncentračních táborů. 27. leden vyhlásila Organizace spojených národů Dnem památky obětí holocaustu. Právě před jedenašedesáti lety osvobodili vojáci Sovětské armády koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim Březinka v Polsku. Na místa, která se stala symbolem utrpení, se stále vracejí ti, kteří hrůzy tábora přežili. Redaktor Pavel Novák zachytil pocity a vzpomínky několika z nich.

Projev pana Loudunsta: I am from Czechoslovakia. Já jsem se narodil Podkarpatská Rus. Já jsem chodil do český školy a já jsem se vrátil tady, protože my chceme mluvit a dokázat světu, že my jsme živí. My jsme nezemřeli.

Pavel Novák: Říká pan Loudunst ze San Diega v Kalifornii. Pan Jiří Kovalecký byl vězněm koncentračního tábora Auschwicz. Dnes bydlí ve Varšavě, ale do Osvětimi se často vrací. Je průvodcem a vykládá těm, kteří to nepamatují, co se ve zdech tábora dělo.

Jiří Kovalecký: Pro mě je to jako zlý sen, noční můra vracet se na ta místa. Ale dal jsem slovo kamarádům, kteří už nežijí, že to budu dělat, že tady budu provádět a budu říkat pravdu.

24 hodin Mozarta

Celý svět si dnes připomíná dvou sté padesáté výročí narození geniálního hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Hlavní oslavy se ale soustředí do jeho rodného Rakouska, především do Salzburgu a Vídně. Odtud se hlásí zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Marie Woodhamsová: Ve Vídni se těší mimořádnému zájmu návštěvníků dnes otevřený Dům Wolfganga Amadea Mozarta, v němž umělec se svou rodinou 10 let žil a pracoval. Nově opravená budova nabízí kompletní obrázek o Mozartově životě. V Salzburgu se dnes večer ve 20 hodin, tedy údajně přesně v okamžiku, kdy hudební genius přišel na svět, rozezní všechny zvony. Ve vídeňském tradičním kině Metro je značný zájem o přehlídku filmů o životě a díle Wolfganga Amadea Mozarta. V programu nechybí ani Amadeus režiséra Miloše Formana. V obou městech počítají pořadatelé s několikanásobným návratem financí, které investovali do přípravy významného jubilea. Zájem ze strany domácích i zahraničních hostů a turistů je mimořádně velký.

Už v 8 hodin ráno začal monumentální projekt 24 hodin Mozarta, při kterém televizní signál přináší prostřednictvím satelitu milionům diváků do více než třiceti zemí včetně Česka záběry z koncertních sálů ve Vídni, Salzburgu, Berlíně, Pekingu, i z pražského Stavovského divadla. V podání České filharmonie zazní mimo jiné předehra k opeře Don Giovani. Narození Wolfganga Amadea Mozarta připomene také Český rozhlas 3. Jeho šéfredaktor Lukáš Hurník dodává, že stejně jako dnes v Salzburgu se také ve vysílání Vltavy rozezní ve 20 hodin zvony.

Lukáš Hurník: Ty zvony zněly ze salcburského chrámu v okamžiku, kdy se Mozart narodil před dvěmi sty padesáti lety, takže my jsme začali náš pořad komponovaný o Mozartovi právě tímto zvukem. No a potom projdeme vlastně celým tím jeho životem. Poslechneme si nejkrásnější skladby. Je to takový komponovaný večer s mnoha zajímavostmi, právě s novými pohledy na Mozarta, na jeho život, na jeho skladby.

Přehled zpráv

Nakonec Ozvěn dne ještě přehled dnešních událostí.

Společnost LG Philips odřízl své nevýkonné divize. V Hranicích na Moravě tak zastaví výrobu obrazovek v pobočce, která zaměstnává 1300 lidí.

Antimonopolní úřad potvrdil výsledky tenderu na dodavatele mýtného. Vítězem soutěže je tak rakouská firma Kapsch.

Senát souhlasil se zvýšením dávek na děti. Porodné stoupne na 17 a půl tisíce korun, prvňáci dostanou tisícovku.

Předseda palestinské samosprávy Mahmud Abbas pověří sestavením vlády vítěze voleb radikální hnutí Hamas. Konzultace o složení kabinetu začnou hned po inauguraci nového parlamentu.

Ozvěny dne připravila zpravodajská směna Stanislava Wintera.

Vítěz palestinských voleb radikální Hamás odmítá složit zbraně. Navíc už jeho představitelé oznámili, že hodlají vytvořit vlastní armádu.

Ministr obrany Karel Kühnl zatím neodstoupí ze své funkce v souvislosti s korupčním skandálem jednoho z vysoce postavených důstojníků. Ten rozhodoval o zakázkách, na kterých se významně podílela Severoatlantická aliance.

Krutá zima trápí i nadále celou Evropu. Zatímco země na východě kontinentu bojují především se silným mrazem, západoevropské státy zasáhla sněhová kalamita.

To byly Ozvěny dne, připravil je zpravodajský tým Radiožurnálu, který vedla Zuzana Bančanská.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu