Padla poslední klapka nového filmu Tancuj, Matyldo. Filmaři točili v Plzni a okolí

Do rolí naprosto rozdílných charakterů, bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy, u níž propuká Alzheimerova choroba, a jejího syna, citově uzavřeného soudního exekutora Karla, obsadili tvůrci Reginu Rázlovou a Karla Rodena.

Projekt vznikal v rodině scénáristky Nataši Slavíkové a režiséra a scénáristy Petra Slavíka téměř sedm let. Dokonce je inspirovaný skutečnou událostí. „Tím podnětem byla úplně jednoznačně situace v rodině, kdy jsme se starali o mojí mámu, která touto nemocí onemocněla. Zvládli jsme to tak, že se starala celá rodina a hodně pomohli synové,“ uvedla Nataša Slavíková.

Natáčení snímku trvalo 27 dní a probíhalo v Praze, Bratislavě, ale i v malebném francouzském přímořském městě Étretat v Normandii. Poslední natáčecí den filmaři strávili v Plzni. Točilo se na náměstí Republiky, na nádraží Jižní předměstí, ale také v Železném Újezdě na jižním Plzeňsku a okolí.

Scénář poukazuje na to, že nemoc nemusí být jen komplikací, ale také životní příležitostí vydat se na cestu uzdravení v okruhu rodiny a blízkých. „Ten film není o té nemoci. Ten film je o vztazích v té rodině a ta nemoc tam funguje jako určitý katalyzátor těch vztahů, kdy se ukáže, že řešení této složité situace může nějakým způsobem v určité konstelaci a v určité chvíli přispět k tomu, že ty složitý a neurovnaný rodinný vztahy se napraví,“ prozradil Petr Slavík.

Premiéra filmu Tancuj, Matyldo je plánovaná na letošní rok. Snímek v distribuci doprovodí osvětová kampaň spojená s tímto tématem, zapojí se do ní přední český neurolog Jakub Hort a další odborníci. Partnerem osvětové kampaně je i nezisková organizace A DOMA v čele s její zakladatelkou a ředitelkou Jitkou Zachariášovou poskytující službu osobní asistence seniorům či lidem se zdravotním a duševním znevýhodněním od osmnácti let věku. V A DOMA se od roku 2015 zaměřují i na podporu těch, kdo pečují o své blízké, podporu jim nabízejí ve Středisku pro pečující unikátní metodou tzv. rodinného průvodce a multidisciplinárního týmu.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio