Paleontologové objevili na Rokycansku prvohorní vážku

14. září 2006

Zhruba 310 milionů let starý otisk prvohorní vážky objevili paleontologové u obce Přívětice poblíž Radnic na Rokycansku. Jde o zkamenělinu světového významu. Mluvčí Západočeského muzea v Plzni Romana Němečková sdělila, že jde o vážku, která byla po katastrofické explozi prvohorního vulkánu pohřbena společně s rostlinami v sopečném popelu. Nález učinil člen paleontologického týmu Radek Labuťa. Vážku budou dále preparovat odborníci muzea v laboratořích.

Zatím je odkryta zhruba polovina těla vážky, konkrétně dvě křídla, která dosahují délky kolem 15 centimetrů. Předpokládaná délka křídel je 20 až 25 cm, přičemž jejich rozpětí může dosáhnout až dvojnásobku. Kromě vážky našli paleontologové ve stejné lokalitě také až čtyřmetrové zbytky kmenů stromovitých rostlin, vzácné byliny a popínavé rostliny.

Naleziště nazvané Ovčín je podle odborníků velmi cenné. Na rozdíl od všech na světě objevených rostlinných zkamenělin nebyly tyto rokycanské odvezeny mimo lokalitu. Vulkanický popel je vždy zakonzervoval. Lokalitu Ovčín i zkamenělinu si minulý týden prohlédli účastníci mezinárodní paleontologiké konference, která se konala v Praze a v Plzni.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio