Palvínov u Hartmanic na Šumavě by se mohl stát cílem zamilovaných

14. únor 2020 15:35

Na místě kaple svatého Valentýna v Palvínově na Šumavě je nový křížek. Je to jedno z mála míst v regionu spojené s tímto světcem. Křížek postavil Emil Kintzl spolu s Přáteli Mouřence, a mohl by se podle nich stát cílem zamilovaných.

„Tady stála od poloviny 17. století kaplička svatého Valentýna. Jinou kapli zasvěcenou tomuto světci neznám. V roce 1972 ji ale nechal bolševický režim zbořit, protože se tu každý rok na svatého Valentýna konala taková bohoslužba. Majitelé místního zámečku byli pobožní a vždy sem pozvali pana faráře z Mouřence,“ řekl autor nápadu Emil Kintzl s tím, že se s novými majiteli bývalého zámečku dohodl, že až se finančně zmůžou a vyberou se nějaké peníze, pokusí se kapličku obnovit.

Právě do Palvínova Emil Kintzl spolu s Přáteli Mouřence na místě zbořené kaple svatého Valentýna umístili nový křížek. Na fotografii zprava Emil Kintzl a Martin Beránek

Nový křížek vznikal podle fotografií starých křížků. Výsledný návrh vybíral pan Kinzl, společně s kovářem Zoubkem ze Sušice. „Kamenný fundament je z mouřeneckého hřbitova, kde byl vyřazený,“ doplnil Emil Kinzl. Kamenické práce měl na starosti Martin Beránek.

Zajímavostí je, že nikde v okolí žádná jiná kaple není a ani nebyla svatému Valentýnu zasvěcena. Je to tak jediné místo v regionu spojené s patronem zamilovaných

Na nový křížek přispěli sami lidé při různých akcích, například při těch v kostele na Mouřenci u Annína. „Až tu bude v neděli ta sláva, tak tady zase něco vybereme a možná bude ještě na další křížek. Nápady, kam je umístit jsou, protože křížků na Šumavě bylo hodně. Bolševik ač byl bezvěrec, tak se Pána Boha bál, takže ničil kostely i hřbitovy, teď to musíme zase nahradit, protože každý křížek má svoji historii, nebyl tam, jak se říká, pro srandu králíkům,“ dodal Emil Kinzl.

Novému kříži v neděli 16. února požehná sušický farář. Slavností akce s překvapením pro páry začne ve 14 hodin.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio