Památky v Plzeňském kraji se už brzy otevřou lidem, i tato sezóna nabídne několik novinek

14. březen 2018

Už za několik týdnů se znovu otevře většina památek. Nová turistická sezóna na památkách v Plzeňském kraji začne letos už na Velký pátek. Někde pro návštěvníky chystají nové prohlídkové okruhy, jinde zase plánují opravy.

Blíží se začátek dubna a tedy i začátek nové turistické sezony na památkách. Na dokončení zimní údržby, stavební úpravy i na úklid komnat a nádvoří mají hrady, zámky nebo kláštery už jen několik málo týdnů. Novou sezonu na památkách Plzeňského kraje představil Národní památkový ústav. Zatímco obvykle sezóna začíná 1. dubna, letos to bude jinak. Toto datum totiž připadá na pondělí velkonoční, a sezóna na památkách proto začne už na Velký pátek 30. března.

Památky tak využijí toho, že děti mají prázdniny a dospělí volno a návštěvníkům nabídnou speciální velikonoční program. Jsou ale i výjimky, některé památky jsou otevřené celoročně a další nebudou čekat na Velikonoce. Už 21. března otevře zámek Nebílovy; Švihov nebo Klášter Plasy pak otevřou na Zelený čtvrtek, tedy 29. března.

Velikonoční program chystá například zámek Horšovský Týn. Na Velký pátek pozve návštěvníky do velikonočně vyzdobené zámecké kuchyně, kterou provoní upečený beránek, mazanec a nádivka. Klášter Kladruby připravuje na velikonoční pondělí v tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie koncert souboru staré hudby Cavalla. Zámek Kozel zve o velikonočním pondělí na velikonoční jarmark a klášter Plasy na prohlídky konventu.

Památný brk, který ukončil třicetiletou válku, ukáže Horšovský Týn

Také letošní sezóna na památkách v Plzeňském kraji přinese návštěvníkům i řadu novinek. Například zámek Červené Poříčí láká v létě turisty na nový okruh do zámecké kaple, zámek Horšovský Týn pak od půlky června zahájí výstavu kostýmů z pohádek Zdeňka Trošky a otevře také rekonstruované kino Václava Vorlíčka. Novinku letos představí i zámek Nebílovy, 1. května pozve na otevření obnovené loggie.

Tématem památek ve správě NPÚ je letos Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. Ne každý ví, že řada památek v Plzeňském kraji sehrála v evropské diplomacii významnou úlohu. Například zámek Horšovský Týn uchovává památný brk, kterým byl pravděpodobně podepsán Vestfálský mír. Ten ukončil třicetiletou válku, významně se o to zasloužil tehdejší majitel zámku diplomat Maxmilian Trauttsmansdorf. Tento vzácný brk bude k vidění při prohlídkách s kastelánem. Plasy pak připomenou diplomatické působení Metternichů a Kladruby zase Windischgrätzů.

Návštěvníci památek v regionu ale musejí počítat i s několika omezeními. Na některých místech začnou rozsáhlé opravy. Díky evropskému programu IROP se dočkají významné proměny hned tři památky. Zřejmě v létě začne kompletní oprava selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci a ještě do konce roku by také mohla začít obnova klášterů Kladruby a Plasy. Do těchto tří památek půjde v dalších letech přes 250 miliónů korun. Chystají se ale i menší opravy, obnovovat se začne například oranžerie v Manětíně a peníze půjdou i do obnovy hradní věže na Švihově.

autoři: lum , sch
Spustit audio