Paměť národa v Plzni připravila výstavy a projekty k roku 1989

28. září 2019 18:15

Venkovní nebo interiérové expozice připomenou v Plzni, Přešticích, Domažlicích a v Plané události a vzpomínky pamětníků na rok 1989 i na další důležité milníky 20. století.

Výstavy a také krátký film připravila na podzim pro pět měst Plzeňského kraje plzeňská pobočka projektu Paměť národa. Venkovní nebo interiérové expozice připomenou v Plzni, Přešticích, Domažlicích a v Plané události a vzpomínky pamětníků na rok 1989 i na další důležité milníky 20. století. Pro město Sušice vznikl desetiminutový film se vzpomínkami dvou pamětníků na události listopadu 1989 v městě.

Kromě měst Paměť národa spolupracuje i s Plzeňským krajem.  Do celorepublikové kampaně Nezapomeňme se zapojilo 35 měst, z toho pět v Plzeňském kraji. Podle ředitelky plzeňské pobočky Markéty Čekanové je cíl akce jasný: „Abychom nezapomínali a abychom neopakovali chyby, které dělali naši předci ve dvacátém století. Protože to, co nás ovlivňuje nejvíc, se odehrálo v minulosti, která není tolik vzdálená.“

Příběh primátora Mračka

Největší projekt připravuje Plzeň, která 17. listopadu uspořádá celodenní happening připomínající 30 let od sametové revoluce. Paměť národa na objednávku města a kraje připravila 40 venkovních panelů s 38 příběhy pamětníků, ty budou umístěné na náměstí od 28. října do 28. listopadu.  

Příběhy na výstavě jsou různorodé: 13 se týká přímo roku 1989, ale jsou tam také příběhy z války, z plzeňské vzpoury po měnové reformě v červnu 1953, vzpomínky z emigrace, z roku 1968, z politických procesů, z normalizace, vzpomínky skautů či sokolů. „Ukázkovým příkladem pamětníka je někdejší plzeňský primátor Zdeněk Mraček, jehož životní příběh spadá do všeho, co se ve dvacátém století odehrálo. V kontextu této výstavy to není jen jeden z primátorů, ale je to muž, který sloužil u Pomocných technických praporů,“ prozradila Čekanová.

Plzeňská Paměť národa za dva roky vyzpovídala stovku pamětníků

Přeštice budou mít výstavu se čtyřmi příběhy z roku 1989, z toho dva lidé jsou místní občané. Domažlice nabídnou venkovní výstavu se dvěma příběhy z roku 1989 a s jedním vyprávěním z Chodska z roku 1938 po vyhnání českého obyvatelstva z pohraničí. Výstava v Plané představí čtyři příběhy z Tachovska z 20. století.

Po celé republice se také 17. listopadu v 17:11 symbolicky rozezní zvony. „S myšlenkou přišel starosta Sušice Petr Mottl, oslovili jsme města v celé republice i Českou biskupskou konferenci, takže by se měly například rozeznít zvony katolických kostelů," řekla Čekanová. Kromě toho dodá Paměť národa zapojeným radnicím krátkou úvodní nahrávku s autentickými zvuky z listopadu 1989. Bude tam například ukázka písní, které se zpívaly na náměstích nebo skandování z Národní třídy.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio