Pamětní deska v Rejštejně bude připomínat oběti pochodu smrti

26. květen 2005

Pamětní desku ženám, které zemřely před šedesáti lety při takzvaném pochodu smrti, odhalí v sobotu obecní úřad v Rejštejně na Šumavě. Deska bude připomínat 11 židovských žen, které v malé šumavské vesničce zemřely vysílením, hladem a zimou 23. dubna 1945.

Rejštejnem procházel na sklonku války jeden z pochodů smrti. Na tyto úmorné cesty vyháněli nacisté před blížícím se koncem války vězně z koncentračních táborů. Evropou pochodovaly desetitisíce zubožených, hladových a špatně oblečených vězňů, velká část byla na cestě nacisty zabita nebo zemřela.

O tom, co se stalo v dubnu 1945 v Rejštejně, vypovídá starý policejní protokol. Podle něj přišlo do obce asi 600 židovských žen. Nacističtí důstojníci, kteří je doprovázeli, zakázali přečkat noc pod střechou, ženy tedy musely přespat pod širým nebem za vsí. Přitom ještě odpoledne sněžilo. Nacisté ani nedovolili, aby se ženy ještě v noci snědly polévku, kterou pro ně tehdejší německý starosta obce nechal uvařit v místních hostincích. Jídlo dostaly až ráno. Zastávku v Rejštejně nepřečkalo 11 žen. Ostatní vězeňkyně je musely samy pohřbít na mrchovišti za vsí. Ostatky žen byly po válce z Rejštejna vyzvednuty a pohřbeny v Sušici.

Logo

Podle informací z internetové stránky Českého svazu bojovníků za svobodu zemřelo při pochodech smrti zhruba čtvrt milionu vězňů. Po válce bylo nalezeno mnoho hromadných hrobů, například v Nýrsku bylo pohřbeno ve třech hromadných hrobech 108 lidí, v Žihli u Plzně 273, ve Stodu 240 a v Tachově na 600 lidí, uvádí se na internetové adrese www.zasvobodu.cz.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio