Pampelišky snadno zbavíte hořkosti a pak si na nich pochutnáte

Na pampelišky nedá dopustit propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková. Má je tolik v oblibě, že sepsala celou pampeliškovou kuchařku. Jeden z receptů vám nabízíme.

„Pampeliškové listy jsou ze začátku šťavnaté, dobré a málo hořké, chutnají jako hlávkový salát,“ odkazuje na příbuznost pampelišky a hlávkového salátu Jana Vlková, „hořknou, když pampeliška začne kvést.“ Do salátu jsou nejlepší listy ze středu růžice, rostoucí blízko u země, kam se příliš nedostanou sluneční paprsky.

Ani v pozdější době, kdy už pampelišky rozkvetly, se ale nemusíme pampeliškových listů v kuchyni vzdávat. „S hořkostí se dá snadno bojovat tak, že listy se spaří. Hořké látky obsažené v rostlině jsou velmi nestabilní, takže horká voda je zničí. A pokud je spaříme jenom velmi málo, získáme zeleninu vzdáleně podobnou špenátu. Má to zajímavou chuť a ještě si to zachová strukturu,“ ujišťuje Jana Vlková.

Italský sendvič

(inspirovaný jarní svačinou italských vinařů)

Suroviny pro 4 osoby:

1 kg mladých pampeliškových listů

50 g soli na spaření

8 lžic olivového oleje

3 stroužky česneku

100 g sušených rajčat nakládaných v oleji

1 tenká dlouhá bageta

50 g sýra parmazánového typu

sůl

pepř

Postup:

Pampeliškové listy dobře omyjeme.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Osolíme.

Vložíme pampeliškové listy a necháme je minutu spařit. Scedíme a prolijeme ledovou vodou, aby listy nezhnědly. Proces ještě jednou zopakujeme, dvojitým spařením listy zbavíme hořkosti.

Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme na drobno nasekaný česnek. Přihodíme spařené pampeliškové listy nasekané na asi 3cm kousky. Za stálého míchání lehce orestujeme.

Rajčata nakrájíme na kousky.

Bagetu podélně rozkrojíme na polovinu a krátce opražíme pod grilem. Můžeme zakápnout olivovým olejem.

Na bagetu naaranžujeme pampeliškové listy a rajčata, posypeme hoblinkami parmazánu.

Podáváme jako svačinku nebo předkrm.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio