Panenka s šaty od Blanky Matragi i bicykl od Mercedesu. Vraťte se zpátky do minulosti

15. březen 2019 09:00

Jediná panenka na světě s šaty od návrhářky Blanky Matragi, kola i kočárky staré až dvě stě let, to vše vrací návštěvníky výstavního sálu v sokolovském zámku do minulosti.

„Němčině jsem se naučil u rodiny v Německu, která měla muzeum a navštěvovala různé sběratelské akce. Sám jsem začal sbíráním plechovek od kávy a od čaje,“ popisuje Petr Počepický, majitel vystavěných předmětů své sběratelské začátky.

Spolu s manželkou Denisou vytvořili neobyčejnou sbírku zahrnující období, do kterého patří dětská drezína z roku 1820 i exponáty z roku 1970. K vidění jsou historická kola, včetně legendárního velkého kostitřasu i jeho menšího dřevěného předchůdce, ale také třeba bicykl značky Mercedes. Dá se říci, že výstava mapuje vývoj cyklistiky.

Návštěvníci mohou vidět také zámecký kočárek z roku 1840 i neobvyklé kočárky z Francie z roku 1960, vyrobené z tehdy ještě nepříliš známého plastu. K vidění jsou také tuzemské kočárky značky Liberta, různé hračky a panenky.

Té nejznámější panence s princeznovskými šaty navrhovala a šila šaty známá módní návrhářka Blanka Matragi. „Ty šatičky jsou pro nás k nezaplacení. Dostat se vůbec k paní Blance Matragi byla delší cesta. Myslím, že ji práce nadchla a panenka je, jak ona říká pompézní. Jsou tam různé pažetky, má tři spodničky, ručně vyšívané ozdoby, je opravdu propracovaná do každého detaily,“ pochvaluje si Denisa Počepická.

Exponáty ze sbírky manželů Počepických z Lokte mohou zájemci vidět v přízemí sokolovského zámku do 31. března. Otevřeno je od středy do neděle v době od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio