Panská rozhledna u Mariánských Lázní je oblíbeným výletním cílem. Výstup je ale jen pro odvážné

28. květen 2022

Od roku 2008 stojí v Karlovarském kraji na Chebsku Panská rozhledna, která se nachází ve výšce 650 metrů nad mořem mezi obcemi Drmoul a Tři Sekery, jen necelé čtyři kilometry od Mariánských Lázní. Je oblíbeným cílem nejen lázeňských hostů, ale také turistů, kteří se k ní mohou po stezkách dostat pěšky i na kole.

Kovová rozhledna, která zároveň slouží i jako vysílač, je vysoká 55 metrů. Vyhlídková plošina se nachází 40 metrů nad zemí. Kdo se z ní chce rozhlédnout do okolí, musí pokořit celkem 207 schodů úzkého točitého schodiště. Výšlap ale není náročný jen fyzicky. Psychickou zkouškou si projdou ti, kteří trpí strachem z výšek. Schody mají totiž podobu ocelové mřížky a celou dobu je tak skrz ně vidět na zem.

Z vyhlídkové plošiny je krásný výhled do české i německé krajiny. Z pohoří můžeme jmenovat Krušné hory, Slavkovský les, Český les a Smrčiny. Z měst a obcí zase Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart, Valy nebo Tři Sekery. Rozhledna je pro návštěvníky volně přístupná denně v období od 15. března do 30. listopadu.

Další zajímavé turistické cíle najdete i v lesích okolo rozhledny. Za zmínku stojí určitě starý židovský hřbitov, který má úžasnou atmosféru. Dále tu najdete tři obnovené kyselky, u jejichž pramenů se můžete osvěžit.

Spustit audio