Park za plzeňskou Plazou se proměnil k nepoznání

21. srpen 2022 22:16, aktualizováno

Park za plzeňským obchodním centrem Plaza prochází velkou obměnou. Za sebou má první etapu rozsáhlé revitalizace. Ještě před časem temné místo nyní nabídne prostor pro kulturu i sport.

Obnova parku za Plazou

Nové stromy, cesty, herní prvky, lavičky a také barevně osvětlená multifunkční plocha pro pořádání nejrůznějších akcí. To nově nabídne park za Plazou. Město Plzeň za první etapu revitalizace tohoto místa zaplatilo více než 46 milionů korun. Podle vedení města se má stát právě tohle místo jakousi zelenou oázou v blízkosti centra.

V minulosti se lidé v parku za Plazou nemuseli vždy cítit komfortně. „Mívali zde ustláno bezdomovci, lidé se sem báli chodit, protože to zde bylo tmavší,“ konstatovala starostka městské části 1 Helena Řežábová. První městský obvod se proto rozhodl o revitalizaci tohoto parku. Ta se však neobešla bez komplikací.

V minulosti na místě stály továrny a dodnes se tam nacházely základy starých domů. Pracovníky proto na některých místech zaskočil výskyt betonových ploch a s tím související nečekané náklady na jejich odstranění.

Parku byl dán řád díky zahradníkům, kteří na podzim vysadí několik dalších stromů. Vzniklo mnoho nových pěšinek, a dokonce inline dráha. Někde je možné po pobytových schodech sejít až k řece Mži. Nechybí ani několik herních okruhů pro děti.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio