Parkánové zahradě horažďovického zámku se vrací původní lesk. Po rekonstrukci stojí za návštěvu

22. červenec 2020 09:35

Horažďovice upravily parkánovou zahradu pod zámkem. Dříve to byl vcelku uzavřený prostor, kam se dalo vejít jen z jedné části, a který k návštěvě příliš nelákal. Město nově vybudovalo vstup do zahrady i přímo ze zámeckých schodů a tím, že je nově parkán průchozí, vznikl příjemný okruh okolo zámku. 

Parkánová zahrada na zámku Horažďovice

„Ten průchod umožnil, že jsme propojili zámecké schody s parkem, a je to takový malý městský okruh, kdy jdete okolo zámku, vidíte střed města a dostanete se na náměstí, na hřiště nebo na parkoviště u hlavní komunikace. Jsou tu vytvořené nové cesty, osvětlení, lavičky a odpadkové koše. Travnatá plocha bude volně k dispozici, ať už si bude někdo chtít zahrát petang nebo jiné hry, které ale nebudou omezovat ostatní návštěvníky,“ popsal starosta Horažďovic zvolený za nezávislé, Michael Forman.

Parkánová zahrada na zámku Horažďovice

Před vinárnou bude také postavena pergola, která nejen plochu zastřeší, ale podle Michaela Formana se stane i zajímavým prvkem celého prostoru. „Před naší vinárnou vznikne i plocha, která bude nějakým způsobem doladěná. Jak, to bude překvapení,“ doplnil starosta.

Park vás okouzlí a vtáhne

Parkánová zahrada na zámku Horažďovice

Teď v parku finišují dokončovací práce. Potřeba je ještě dodělat výsadbu květin a keřů. Jaké rostliny park oživí, a co například poroste u nového kamenného vstupu, popsala zahradnice Milena Urbanová. „Tam bychom zvolili půdopokryvné růže v kombinaci s levandulí nebo marulkou. Hromada turistů, kteří jdou z náměstí k řece, zjistí, že tu najednou vznikl průchod a vláká je to do zámecké zahrady, která byla dříve opomíjená, protože byl vchod jen z jedné strany. Při stěně zase dokončíme výsadbu kvetoucích keřů, protože je tu stín, zvolíme pravděpodobně nějaké rododendrony či jiné stínomilné rostliny. V části u altánu by mohl vzniknout hustý květinový záhon, který bude evokovat louku.“

Výsadba květin a keřů potrvá až do příštího léta. Stavební práce přišly na zhruba 1,5 milionu korun. Celkové náklady na obnovu celé parkánové zahrady nepřesáhnou 2 miliony Kč.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio