Parkoviště před hlavním nádražím v Plzni je zavřené

17. leden 2022 11:49, aktualizováno

Řidiči v pondělí a v úterý nezaparkují před hlavním nádražím v Plzni. Důvodem pro uzavření parkoviště je transport jeřábu, který stavbaři využijí při opravě krovů a střechy výpravní budovy.

„Jeřáb se bude navážet na nákladních autech po částech v pondělí a v úterý a potom se bude sestavovat. Z toho důvodu je tedy parkoviště pro veřejnost po oba dny uzavřeno,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Od minulého týdne je pro cestující uzavřená spodní nádražní hala a všechny služby jsou přesunuté do té horní. Zároveň se lidé o něco složitěji dostanou na některá nástupiště. Podle Radky Pistoriusové se cestující se změnami vyrovnali velmi rychle a nikdo po nádraží nebloudí. „Velká většina cestujících, kteří jezdí pravidelně, už má v mobilu nějakou aplikaci, anebo už má koupenou jízdenku, tudíž ji nepotřebuje, a přesně ví, ze kterého nástupiště jim odjíždí vlak, a podle toho se i zařídí. Navíc velmi dobře funguje náhradní orientační systém, takže cestující ví, kam mají jít a jak se dostanou do horní haly. Ti, kteří nemohou jet po eskalátoru a potřebují výtah, se i přes uzavřenou spodní halu k výtahu dostanou,“ doplnila Radka Pistoriusová.

Omezení na nádraží potrvá ještě víc než rok

Během letošního roku proběhne oprava celé střechy a také spodní haly včetně rozsáhlého zázemí. V další etapě by mělo dojít na rekonstrukci horní haly. Vzhledem k tomu, že je nádražní budova památkově chráněna, musí všechny úpravy odsouhlasit památkáři. Práce začaly loni v květnu. Celá kompletní rekonstrukce by měla podle odhadů trvat zhruba dva a půl roku.

„Připouštíme, a to u staveb podobného charakteru bývá, že rekonstrukce může trvat i déle. A to z toho důvodu, že až se sundá stávající střešní krytina a odkryje se krov, tak ačkoliv se dělaly průzkumy, tak až potom se zjistí, jaký je reálný stav. Až podle toho bude potřeba některé části vyměnit a může se to tím pádem celé prodloužit,“ dodala mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio