Parta nadšenců zachraňuje dávno opuštěný hřbitov

29. květen 2017

Některým lidem naštěstí není lhostejné, jak vypadají desítky let pustnoucí a téměř zaniklé památky. Jedním z nich je i Jaroslav Vyčichlo ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska. Společně s dalšími nadšenci teď ve svém volnu zachraňuje zdevastovaný hřbitov z konce 19. století u zaniklé obce Svatobor.

S obnovou pietního místa začal spolek loni na podzim, krátce po svém založení. Členové spolku si jako cíl stanovili zachraňovat nejvíc zchátralé nebo téměř zaniklé památky. A hřbitov u desítky let opuštěné obce Svatobor byl jasným vítězem.

Život začal z obce mizet už po druhé světové válce. Navždy opustit svoje domovy museli téměř všichni místní obyvatelé německé příslušnosti. Definitivní rána pro Svatobor přišla v roce 1953. Tehdy zdejší území zabrala Československá lidová armáda a vznikl tu vojenský Újezd Hradiště.

Tak tomu bylo až do roku 2016. K 1. lednu se ale vojenský prostor zmenšil o okrajovou část a zaniklý hřbitůvek se po desetiletích znovu ocitl v civilním světě. Na území tří obcí vznikla obec nová s názvem Doupovské Hradiště.

Čtěte také

A právě nedaleký hřbitov, který od roku 1953 jen pustl a chátral, zaujal spolek natolik, že se pustili do jeho záchrany. Už předtím totiž s obcí Doupovské Hradiště začali spolupracovat na záchraně kostela ve Svatoboru.

Pietní park i připomínka divokých českoněmeckých dějin

Na rozdíl od kostela, který je díky svojí velikosti vidět z široka daleka, o existenci místního hřbitova nevěděli ani někteří místní. Za více než 60 let se hřbitov proměnil v neproniknutelnou džungli. Silné kořeny stromů zamíchaly i s náhrobky, dílo zkázy dokončili v posledních letech vandalové.

Na podzim roku 2016 lidé ze spolku začali s vyřezáváním stromů a dalších dřevin. Teď pracují na dokumentaci. Letecké snímky pořízené po prořezání plochy naznačují, že je tu asi 500 hrobů.


Zapojit se do obnovy hřbitova ve Svatoboru můžete i vy. Třeba máte doma nějaké staré fotografie, jak hřbitov vypadal těsně po válce. Pomoci můžete také fyzicky. Práce je tu podle Jaroslava Vyčichla víc než dost. Další informace najdete na internetových stránkách Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska

Teď členové spolku třídí poničené součásti náhrobků, dávají dohromady jména pochovaných a připravují se na rekonstrukci márnice. Z té už toho také moc nezbylo. Jen půdorys a kus štítové zdi. Cílem je vytvořit ze hřbitova ve Svatoboru pietní místo pro zamyšlení. V bývalé márnici, pokud se ji podaří dostavět, by měla vzniknout expozice se jmény všech pochovaných.

Spolek už proto pátrá nejen v sousedním Německu po potomcích lidí pochovaných ve Svatoboru. Obnovou hřbitova dojde k symbolickému narovnání až barbarského chování v uplynulých desetiletích. Protože kdo nemá úctu k lidem na věčném odpočinku, nemá úctu ani k životu jako takovému.

Všechno chtějí stihnout do letošního podzimu, kdy se bude v rámci pietní akce Spolku ve spolupráci s obcí Doupovské Hradiště připomínat 125 let od vysvěcení hřbitova.

autor: Pavel Halla
Spustit audio