Páteční Noční Linka: Rodné místo, rodný kraj

13. prosinec 2019

Odkud pocházíte? Kde je váš rodný kraj a čím je zajímavý? Odkud pocházejí vaši předkové? Vracíte se rádi do svého rodiště? Nebo máte pocit, že už je tam všechno jinak a už to není co bývalo? 

Přestože je pro nás důležité žít v přítomnosti a tudíž dělat věci, které můžeme ovlivňovat a řídit, je pro každého z nás také důležité znát své kořeny, ze kterých rosteme a pomocí kterých získáváme „živiny" pro naši současnou existenci. A k tomu nám může pomáhat také uvědomění a vztah k „rodnému kraji", k významným místům rodiny, ze které pocházíme. Paradoxně právě v době globalizace začíná mít pro nás velký význam vztah k rodnému místu a jeho atributům.
Místo, kde jsme se narodily, má pro nás většinou zvláštní kouzlo. Možná se vám poštěstilo zůstat v domě, kde jste se narodili a který si předáváte z generaci na generaci. Možná vás životní události donutily dům, město, stát opustit a museli jste se přestěhovat. Někdy se dobrovolně přestěhujeme, třeba ke svému životnímu partnerovi a najdeme nový domov. Na rodný kraj ale většinou nikdy nezapomínáme. Kde máte vy svůj rodný kraj a jaký je? Co byste nám o něm pověděli v Noční lince?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.