Patton Memorial Plzeň připomíná hrdinství osvoboditelů

Plzeň je první město v Česku s muzeem věnovaným působení americké armády v Čechách na konci druhé světové války. Patton Memorial Plzeň - Památník americké armády 1945 byl otevřen (5.5.) v rámci Slavností svobody. V muzeu je velké množství dokumentů, fotografií i předmětů spojených s americkou armádou na českém území. Při vernisáži předal představitelům Plzně kopii obrazu generála George Pattona jeho vnuk, George Patton Waters.

Audiovizuální expozice Památníku americké armády 1945 zachycuje průběh osvobozování jihozápadních Čech od Aše přes Cheb, boje v Českém lese a na Šumavě i osvobozovací akce od Domažlic přes Plzeň až po Písek. Část doplněná originálním zvukovým doprovodem je věnována období mezi roky 1948 až 1989, kdy docházelo ke zkreslování historických faktů o působení americké armády v Čechách.

Generál George Patton

Asi třetina expozice se zabývá také obdobím česko-amerických vztahů za éry komunistického režimu v Československu. Část doplněná originálním zvukovým doprovodem je věnována období mezi roky 1948 až 1989, kdy docházelo ke zkreslování historických faktů o působení americké armády v Čechách.

Muzejní kolekce obsahuje výzbroj, výstroj, předměty, potraviny, tiskoviny, dobový fotografický materiál a další artefakty, které se vztahují k výbavě vojáků a jejich všednímu životu. Expozice připomíná také hospodářskou pomoc USA v roce 1945 a rychlou obnovu infrastruktury válkou poničené Plzně. Armádní muzeum v Praze zapůjčilo unikátní soubor nejslavnějších amerických ručních zbraní ze druhé světové války.

Slavnosti svobody v Plzni

Ojedinělá je skutečnost, že expozice vznikla na základě archivních materiálů čtyř osob. Vojenské předměty dodali ze svých sbírek Milan Jíša a Ivan Rollinger, historické filmy Jiří Franc a Zdeněk Roučka. Roučka zároveň poskytl fotografie, fakta a texty. Za katalog výstavy by se dala považovat výpravná kniha s více než 460 fotografiemi nazvaná "... A přinesli nám svobodu", která právě vychází.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio