Pavel Šindelář: Na oslovení pane primátore jsem si už zvykl, ale není to důležité

23. březen 2022

Od ledna je novým primátorem Plzně Pavel Šindelář. V čele města hodlá bojovat za změnu stavebního zákona, odstranění objektu bývalého Carimexu na Rokycanské nebo zvýšení bezpečnosti.

Na oslovení „pane primátore“ už si Pavel Šindelář od svého nástupu do funkce zvykl. „Důležitější je ale to, co dělám. A ne samotné oslovení,“ myslí si bývalý technický náměstek primátora a dlouholetý člen zastupitelstva. V čele města má v plánu vyřešit třeba nedostatek vody v Boleveckém rybníku nebo vyhlášku omezující pití alkoholu na veřejných místech.

Na prvním místě je teď pomoc válkou zmítané Ukrajině. „Díky skvělé koordinaci státu, kraje a města pomoc funguje skvěle. Důležitá je také velká vlna solidarity od lidí,“ řekl. Negativní narážky veřejnosti proti uprchlíkům, které se množí na sociálních sítích, si moc nepřipouští. „Sociální sítě jsem před časem zrušil, je lepší získávat informace z médií. Jsou ale jedinci, kteří se mi takové názory snaží naznačit. Já na to odpovídám, že ti lidé utíkají před válku a nechť se každý vžije do té situace, že by se měl sebrat ze dne na den a odejít do cizí země,“ dodal primátor.

Skleněné peklo by mělo jít k zemi

První krok k vyřešení nedostatku vody ve Velkém Boleveckém rybníku je podle primátora hotový. „Minulý týden jsme podepsali smlouvu se zhotovitelem a první voda z Berounky by měla do rybníka začít téct v září,“ potvrdil Šindelář.

Dalším palčivým problémem města je podle něj nevzhledný chátrající objekt Carimexu na Rokycanské třídě. „Doufám, že v květnu už předložím zastupitelstvu smlouvu s novým vlastníkem. Tomu patří víc jak polovina pozemků včetně budovy, městu patří zbývající pozemky. Dohoda je taková, že pokud vlastník tu stavbu zboří, tak mu město prodá pozemky za odhadní cenu. Pak jsou tam ještě podmínky vzniku nového projektu, kde budou kanceláře, byty i obchody,“ popsal primátor.

Omezení pití alkoholu na veřejnosti

I když je podle Pavla Šindeláře dle statistik kriminality Plzeň bezpečným městem, některá místa v centru vzbuzují nepříjemný pocit. „Některé skupinky tráví čas konzumací na veřejnosti, a lidé pak nechtějí tato místa navštěvovat. Je to škoda, protože město investovalo prostředky do úpravy veřejného prostoru,“ posteskl si. Řešení je podle něj ve vyhlášce omezující konzumaci alkoholu na veřejnosti. „Samozřejmě výjimka by platila pro zahrádky restaurací, různé akce a oslavy včetně Silvestra.

Jedním z cílů Pavla Šindeláře je úprava stavebního zákona, o které jedná s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem. „Zákon a jeho novela je v této podobě pro velká města nepřijatelný, nesmíme promeškat šanci nový zákon upravit,“ myslí si.

Zasypání Rondelu bude náročné

Covid podle primátora dokončení projekčních prací na zasypání Rondelu neohrozil. „Máme v rozpočtu připravené finanční prostředky na kompletní projektovou přípravu. Stavba čeká na západní okruh, který bude hotový v březnu příštího roku, protože potřebujeme mít komunikaci mezi severním předměstím a centrem, potažmo dalšími lokalitami v Plzni,“ vysvětlil Šindelář. Dodal, že stavba bude technicky náročná, protože dojde k omezení provozu při zachování MHD.

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio